Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Σε ρόλο Βεληγκέκα ο Βαρθολομαίος αύριο, στην Παναγία Σουμελά του Πόντου;


Σε ρόλο Βεληγκέκα ο Βαρθολομαίος αύριο, στην Παναγία Σουμελά του Πόντου;

Όπως διαβάζω στα ΝΕΑ, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, φτάνει σήμερα αργά το βράδυ στην Τραπεζούντα και αύριο, στη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, στις 9.30 το πρωί, θα χοροστατήσει στη λειτουργία που θα γίνει στο ναό της μονής της Παναγίας Σουμελά.»

Η τελετή (σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει τη σφραγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας), θα είναι καθαρά… Τουρκο-Τουρκική, αφού έχουν προβλεφθεί να γίνουν δυο ομιλίες:

Τη μία θα εκφωνήσει εκπρόσωπος του τουρκικού κράτους. Η άλλη, του τούρκου πατριάρχη, θα γίνει σε δυο γλώσσες, ελληνική και τουρκική…

Η λειτουργία που θα γίνει όμως θα είναι μόνο ορθόδοξη! Δεν θα είναι δηλαδή, και, ισλαμική! Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε δηλαδή!

...Διότι έκανε κάτι περίεργες δηλώσεις ο Βαρθολομαίος στην «Σαμπάχ», του τύπου: «Το Ισλάμ είναι θρησκεία ειρήνης. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι λαϊκό κράτος. Εμείς είμαστε τούρκοι υπήκοοι και γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου», με αφορμή τις φήμες για τουρκική εθνικιστική προβοκάτσια στη γιορτή...

...Που το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει, αλλά αυτό έδωσε αφορμή στον Βαρθολομαίο να στείλει μήνυμα στους Έλληνες να μη βγάλουν άχνα σχετική με διωγμούς και τα τοιαύτα!

Λίγοι λοιπόν και... "εκλεκτοί" (για ποιον;) θα είναι όσοι θα παρευρεθούν στον δήθεν χώρο χριστιανικής λατρείας, επίσημα τουρκικό μουσείο, όπου θα διεξαχθεί η πανηγυρική λειτουργία...

Θα βρεθούν λοιπόν, 50 "τυχεροί" λένε τα ΝΕΑ... Συμπεριλαμβανόμενου βέβαια και του εκπροσώπου του τουρκικού κράτους, που όπως είπαμε θα εκφωνήσει (φορώντας φέσι;) …πανηγυρικό λόγο!

Αλλά όπως λένε ακόμα τα ΝΕΑ, σε ένα από τα «μπαλκόνια» με θέα στην τελετή, θα βρεθούν ακόμα άλλοι 500.

Οι υπόλοιποι, που είναι πάρα πολλοί - πάνω από 7.000, ("ποντιακής καταγωγής που ήρθαν να τιμήσουν το λατρευτικό προσκύνημα των προγόνων τους"), θα παρακολουθήσουν λέει την τελετή… από οθόνες!..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύγχρονοι Γέροντες και Οικουμενισμός (BINTEO)

http://agiooros.org/viewtopic.php?f=76&t=4643