Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Εκκλησία της Ελλάδος – Ιερώνυμος: Άρωμα… Βατοπεδίου


Άρωμα… Βατοπεδίου

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΥΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΠΩΛΗΣΕΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ-ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Εκατομμύρια ευρώ, έντονο παρασκήνιο, off-shore εταιρείες και περίεργες (ως προς τη διαδικασία) πωλήσεις οικοπέδων απειλούν την Εκκλησία της Ελλάδος με ένα σκάνδαλο που θυμίζει σε πολλά την υπόθεση Βατοπεδίου. Το ζήτημα έχει ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και αφορά στην πώληση ενός οικοπέδου τεσσάρων στρεμμάτων στα Λιμανάκια Μαλτσινιώτη, στη Βουλιαγμένη, σε έναν οδοκαθαριστή, έναντι του ποσού των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Το οικόπεδο αυτό κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες μέσω τριών υπεράκτιων εταιρειών σε Κύπριο εφοπλιστή. Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα θεωρήθηκαν ικανοποιητικά για την Εκκλησία, εντούτοις, όπως έγινε γνωστό, η περίεργη αγοραπωλησία καταγγέλθηκε από άτομο το οποίο ενδιαφερόταν για την αγορά του οικοπέδου για λογαριασμό τρίτου. Όσοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται περί σκανδάλου επικαλούνται το γεγονός ότι η πώληση στον οδοκαθαριστή και η μεταβίβαση στον εφοπλιστή έγινε την ίδια μέρα, πέρυσι στις 15 Ιουνίου, κατά την ονομαστική εορτή του αρχιεπισκόπου, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο οδοκαθαριστής!

Το θέμα του οικοπέδου χρονολογείται σχεδόν από τη δεκαετία του 1950. Ένας ιδιώτης οδοκαθαριστής, όπως υποστηρίζει η πλευρά της Εκκλησίας, είχε καταλάβει τη συγκεκριμένη έκταση. Όλα αυτά τα χρόνια η Εκκλησία διεκδικούσε το χώρο, αλλά πάντα έμπαιναν εμπόδια με αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτη. Με την ανάληψη της ευθύνης για τα οικονομικά της Εκκλησίας από το μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο (ορίστηκε από τη Σύνοδο) και τον κ. Αντώνη Ζαμπέλη έγιναν προσπάθειες να απεμπλακεί η Εκκλησία από το πρόβλημα και να πωληθεί το οικόπεδο. Βρέθηκε ο αγοραστής ο οποίος ήρθε σε συνεννόηση με τον ιδιώτη που το διεκδικούσε, και ακολούθησε η αγοραπωλησία με τη μέθοδο της συμβιβαστικής εκποίησης, η οποία απέφερε στην Εκκλησία έσοδα της τάξεως των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Η αγορά του οικοπέδου, όμως, ενδιέφερε και άλλους και, έτσι, έγινε καταγγελία και άρχισε η δικαστική διερεύνηση. Πριν από τρεις μέρες ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση, με αποτέλεσμα να ασκηθούν διώξεις για απιστία, άμεση συνέργεια στην απιστία, ηθική αυτουργία και ψευδή βεβαίωση σε βάρος ΝΠΔΔ. Οι διώξεις ασκήθηκαν βάσει του νόμου του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Το περίεργο είναι ότι για την πώληση του οικοπέδου ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε απονείμει τα εύσημα στους υπευθύνους για τα οικονομικά για την «επωφελή για την Εκκλησία λύση του προβλήματος».

Ζητούνται απαντήσεις

Η μέθοδος της συμβιβαστικής εκποίησης επελέγη ως η πλέον συμφέρουσα τη δεδομένη στιγμή, αφού ο ιδιώτης είχε καταπατήσει την έκταση. Το ερώτημα είναι γιατί η Εκκλησία δεν τον απέβαλε, αφού είχε στα χέρια της αμετάκλητη δικαστική απόφαση, και γιατί δεν προχώρησε σε δημόσιο διαγωνισμό. Όπως και να έχει, η εμπλοκή υπεράκτιων εταιρειών, εφοπλιστών και οι διαδικασίες εξπρές που ακολουθήθηκαν έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην Ιεραρχία. Η υπόθεση ανατέθηκε στην α’ τακτική ανακρίτρια κ. Φλεριανού. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας για το θέμα που προέκυψε, με τον αρχιεπίσκοπο να κρατά αποστάσεις για τη διαδικασία της πώλησης. Οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Καβάλας Προκόπιος, Ηλείας Γερμανός και Ζακύνθου Χρυσόστομος έχουν ζητήσει τη σύγκληση της Συνόδου, ενώ έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη νομιμότητα της διαδικασίας, σε μια περίοδο, όπως υποστηρίζουν, όπου το σκάνδαλο του Βατοπεδίου «έχει τραυματίσει σοβαρά το κύρος της Εκκλησίας». Ο κ. Ιερώνυμος θα κληθεί να πάρει θέση σύντομα, αφού οι περισσότεροι μητροπολίτες δείχνουν διατεθειμένοι να συγκρουστούν μαζί του κατά την τακτική σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο. Οι ιεράρχες διαμαρτύρονται και για τη «συμμετοχή» ενός αγοραστή, ο οποίος ήταν γνωστός για την εμπλοκή του σε υποθέσεις μέσω off-shore εταιρειών.

ΠΗΓΗ: "ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ"

Εκκλησία της Ελλάδος – Ιερώνυμος:
Άρωμα… Βατοπεδίου


Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Σκάνδαλο με πώληση γης στη Βουλιαγμένη προκαλεί τριγμούς στην Ιεραρχία της Εκκλησίας


Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Δίωξη-βόμβα για την Ιεραρχία


ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΧΟΛΙΟ:

ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΓΑΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΩΠΑΠΑΔΑΡΙΑ.ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΛΑΜΟΓΙΑ - ΜΕΣΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ .
(
11/08 11:55)

http://www.freegossip.gr/News.php?ID=14744


Δεν υπάρχουν σχόλια: