Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Mamma Mia, και "Παράγοντας Χ" είπε... (ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ)

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:
Το… «άφθαρτο σκήνωμα» του οσίου Παταπίου!


Παράγοντας Χ είπε...

Διαβάζω για πρώτη φορά το blog σου και οι εντυπώσεις μου είναι ανάμικτες. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως καλά θα ξέρεις υπάρχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία απο πολύ παλιά η παράδοση της προσκύνησης και της απόδοσης τιμών των σκηνωμάτων των αγίων (αυτών χωρίς εισαγωγικά).

Το γεγονός ότι κανένα σκήνωμα κανενός αγίου όπως υπήρχε ή υπάρχει σήμερα δεν διατηρείται με τη μορφή που θα είχε ο Superman σε κρυογονική ψύξη τι ακριβώς σημαίνει για εσένα ?

Την ανυπαρξία του αγίου ? Την ανοησία της συγκεκριμένης παράδοσης ? Όλα μαζί ? Τίποτε απο αυτά ?

P. MICHALOPOULOS είπε...

Υπάρχουν και άγιοι με εισαγωγικά;

"Ω, μάμα μία"!

"Ω, μάμα μία" ...όπως θα έλεγε τραγουδιστά και το μπαλέτο με τα κορίτσια (προσκυνητές) εκεί πάνω στη μονή του οσίου! :-)

http://xairete.blogspot.com/2009/03/blog-post_4710.html

6 σχόλια:

stavroula είπε...

Alh8eia den tou e3hghses tou Paragonta X.
Asfalws polloi pistoi mporei na exoun analoges apories.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εγώ, δεν παριστάνω τον σοφό. Προβληματίζομαι ο ταλαίπωρος, όπως και πολλοί άλλοι… Και παράλληλα, προσπαθώ να προβληματίζω τους όποιους ανυποψίαστους, με σκοπό να βγει (μέσα από καλοπροαίρετο διάλογο) το καλύτερο συμπέρασμα.

Βέβαια, εκείνη τη στιγμή, προτίμησα να μείνω (αρχικά) στο χιουμοριστικό μόνο μέρος του θέματος.

Όμως ο σχολιαστής μας, δεν επανήλθε για να μας πει, και, για τους άλλους «αγίους»! Γιατί άραγε; Μήπως είχε σκοπό να με ανακρίνει μόνο;

stavroula είπε...

Swsta, enas pou provlimatizetai epanerxetai k pali se dialogo.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εγώ, αναφέρθηκα στο ότι κάνουν λόγο για ένα «άφθαρτο σκήνωμα» (προσοχή: όχι για σκόρπια λείψανα), το οποίο «σκήνωμα» όμως, εμφανίζεται να κυκλοφορεί (από γυρολόγους - θρησκέμπορους;), και, σε μικρά κομμάτια, από εδώ και από εκεί…

Έδωσα δε με το σχόλιο μου, και, την δίκη μου περιγραφή σχετικά με ένα πράμα που είδα, κάτι σαν σώμα κουκουλωμένο με ράσα (κάποιος σκελετός;), που από κάτω είχε δυο παπούτσια, και από πάνω προεξείχε μια… νεκροκεφαλή, αυτή του... «άφθαρτου σκηνώματος» προφανώς!

Και όταν προβληματίζεται κάποιος με όλα αυτά, του κολλάνε αμέσως τη ρετσινιά του αρνητή των αγίων και των ιερών λείψανων, τη ρετσινιά του αιρετικού…

Ή (στην καλύτερη περίπτωση) τη ρετσινιά του άπιστου, του άθεου, για τον προβληματισμό του αυτό…

Από ποιους; Από τους θρησκέμπορους προφανώς, από τους διαπλεκόμενους με όλο αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος…

Ίσως σε αυτούς να ανήκε και ο φίλος μας, ο άγνωστος «Χ», και γι αυτό… ήρθε, πέταξε μια μπανανόφλουδα, και απήλθε, και δεν ματαήλθε!..

stavroula είπε...

:D

Afhnw kalutera na mas psuxagwghsei to videaki.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σωστά! Είναι δε, κάτι που (πέρα από τον συμβολισμό) δεν προκαλεί και τόσο, όσο τα διάφορα ιερόσυλα - κοσμικά (πέρα από τα παπαδο-εμπορικά – θεομπαιχτικά) που συμβαίνουν π.χ. με τις φωτογραφίσεις… «πιστών» τουριστριών στο συγκεκριμένο (και όχι μόνo σ’ αυτό) το προσκύνημα!