Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Τα ακούτε κ. Ανθή, από την Ουκρανία?

Επίκαιρα λογω της γιορτής της Παναγιάς είναι τα δημοσιεύματα τις μέρες αυτές.

Δεν ξέρω πόσο επίκαιρο είναι και το χθεσινό άρθρο της κ. Μαρίας Παναγοπούλου, στις «πύλες» (http://pyles.tv/News/thriskies-profities/xematiasma.aspx).
Ο λόγος, για το… ξεμάτιασμα!
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι εκτός από τους ιερείς, ξεμάτιασμα κάνουν και διάφοροι λαϊκοί.
Διαβάζω:
«Υπάρχουν τέτοιες ευχές, που -κατά τη λαϊκή πεποίθηση- διώχνουν το "κακό μάτι". Το αν "πιάνουν" ή όχι, αποτελεί προσωπική άποψη του καθενός και έχει να κάνει με την πίστη του, την κουλτούρα του και τον τρόπο που έχει μεγαλώσει!

Τα "ξεματιάσματα" διαφέρουν από τόπο σε τόπο και μεταδίδονται από τη μία γενιά στην άλλη. Κατά την παράδοση, την ευχή πρέπει να στην μάθει ένας άντρας, αλλιώς δεν έχει "δύναμη"!

Ο "ματιασμένος" που δέχεται τις ευχές, δεν πρέπει να πει "ευχαριστώ" γιατί το ξεμάτιασμα δε θα πιάσει!»
Διαβάζω στη συνέχεια τα σχετικά για τέτοιες ευχές:

«Λέτε: "Βασκανία ηπέρασε και τα δέντρα ξερίζωσε Βασκανία πού υπάγεις και τα δέντρα ξεριζώνεις. Πάγω στου(στης) το κεφάλι να της (του) πιω το αίμα. Βασκανία λείψε από το κεφάλι του(της) και πήγαινε στα μονόκερα, δίκερα, τρίκερα, τετράκερα, πεντάκερα, εξάκερα, επτάκερα, οκτάκερα, εννιάκερα, δεκάκερα, εντεκάκερα, δωδεκάκερα, εις το πυρ το εξώτερον το ετοιμασμένο, το μυρισμένο και εις τον Θεό παραδομένο στ’ άγρια βουνά και στ’ άκαρπα δέντρα έξω το κακό, έξω το κακό, έξω το κακό".»

Ή αν προτιμάτε το Νησιώτικο ξεμάτιασμα... Διαβάζω:

« Ξεκινάμε λέγοντας "Στο όνομα του/της..." αυτού/αυτής που ξεματιάζουμε. Ακολουθεί η ευχή: "Σταυρός στον ουρανό, Σταυρός στη γη, κι αν είναι μάτι να φύγει. Ανάτριχα ήρθε, ανάτριχα να φύγει". Στο τέλος φυσάμε τρεις φορές!»


Και εις άλλα, με υγεία!
Τα ακούτε κ. Ανθή, από την Ουκρανία (που σας γνώρισα στον προθάλαμο των πρώτων βοηθειών νοσοκομείου τις προάλλες);

Μπείτε αν θέλετε στο θέμα αυτό του «χαίρετε», στα σχόλια, και γράψτε μας κάτι από την πείρα σας, κάτι και για εκείνα τα… «αντι-χασμουρητικά χάπια» που λέγαμε! :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: