Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησίας η κλήση σε απολογία του αγίου Πρεβέζης κ. Μελέτιου...


ΑΞΙΟΣ
 Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος


ΔΙΑΒΑΖΩ:

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησίας η κλήση σε απολογία του μητροπολίτη Πρεβέζης κ. Μελέτιου γιατί επεχείρησε να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στα νέα ελληνικά. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τον επέπληξε, ενώ ο μητροπολίτης εμμένει στις θέσεις του και κάλεσε τους άλλους ιεράρχες να τον μιμηθούν, με στόχο το νόημα του Ευαγγελίου να φτάσει και σε όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν τη «γλώσσα των πατέρων».

Στο πλευρό του κ. Μελέτιου ετάχθησαν οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Φθιώτιδος Νικόλαος. Να σημειωθεί ότι και παλιότερα ο Χριστόδουλος προσπάθησε να εξετάσει το θέμα, αλλά είχαν επικρατήσει οι θέσεις των «παραδοσιακών».

Το θέμα της μετάφρασης του Ευαγγελίου στην καθομιλουμένη δεν είναι τωρινό. Χρονολογείται από το 1901 όταν ο Αλ. Πάλλης άρχισε να το δημοσιεύει στην «Ακρόπολη» μεταφρασμένο. Είχε προηγηθεί απόπειρα της πριγκίπισσας Όλγας να μεταφράσει το Ευαγγέλιο, αλλά η Ιερά Σύνοδος της το απαγόρευσε. Οι εφημερίδες της εποχής επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των δημοτικιστών (τους αποκαλούσαν Σλάβους και προδότες) και οι φοιτητές ανέλαβαν να τους «βάλουν στη θέση τους». Συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με την Αστυνομία. Το αποτέλεσμα τραγικό: τρεις φοιτητές και οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν από τα πυρά των αστυνομικών.

(Στο ΚΑΡΦΙ)



ΣΧΕΤΙΚΑ:


Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010


Ο Αγιορείτης καλόγερος Μωυσής, κατά του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου…


Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009


ΤΑ ΝΕΑ: Στην Πρέβεζα παπάδες λειτουργούν και τελούν μυστήρια στη νεοελληνική


Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009


Δόξα τω Θεώ!


Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008


ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΘΕΟΛΟΓΩΝ «Ο ΣΩΤΗΡ»


Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008


ΑΞΙΟΣ !!



Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008


Τυπολατρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: