Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΑΡΧΕΙΟ: «Ο ιερέας με βίαζε, η μαμά μου έκανε πως καθαρίζει το ναό.»!

ΙΛΙΟΝ Κοινό μυστικό η φρίκη

4 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΗΞΕΡΑΝ

Σοκ από τις περιγραφές των ανήλικων θυμάτων

Των ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ-ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Ένα εφτάχρονο κοριτσάκι... στο δρόμο της γειτονιάς με τη στολή του φόβου και της ντροπής. Να σέρνει το έρεβος της ψυχής στα μονοπάτια της πιο απάνθρωπης συναλλαγής. Και ν' ακροβατούν οι άγουρες γάμπες πάνω στις γόβες τις ψηλοτάκουνες. Κορμάκι έκθετο με ρούχα ξενικά, αταίριαστα με τα χρόνια της αθωότητας... Λαμέ φουστάνι, ραντάκια από κόκκινο στηθόδεσμο και τσάντα κυρίας. Δήθεν γυναίκα, εμφάνιση αγοραία, στο παζάρι το πιο βρώμικο.
Και να φοβάται ν' αλλάξει διαδρομή. Γιατί ήταν η... μανούλα η προαγωγός. Νταβατζής ψυχής ανήλικης, κορμιού ασχημάτιστου. Και στο τέρμα του δρόμου ο πελάτης.
Ήταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια όταν μια γειτόνισσα, μάνα ενός συνομήλικου παιδιού, την είδε στο δρόμο μ' αυτή την εμφάνιση. Παιδί εφτά χρόνων...
«Πού πας έτσι ντυμένη;» το ρώτησε...
«Σώσε με. Η μαμά με στέλνει σ' ένα γέρο που με περιμένει για λεφτά», λύγισε το παιδί...
Η αλήθεια, μαστίγιο σε συνειδήσεις εφησυχασμένες, ήταν ακόμη πιο σκληρή απ' αυτή που είχε τότε ψυχανεμιστεί η μεγάλη γυναίκα.
Τι κι αν προσπάθησε να βοηθήσει το παιδί. Χρειάστηκε να περάσουν ακόμη τέσσερα χρόνια ανείπωτης δυστυχίας για το κοριτσάκι, αλλά και τον μικρό αδερφό της, για να αποκαλυφθεί η τρομερή αλήθεια και να 'ρθει επιτέλους η παρέμβαση της πολιτείας.
Μια... μάνα, ένας πατριός, ένας ιερέας, ένας ακόμη υπερήλικος άντρας συμπληρώνουν το παζλ του τρόμου για τουλάχιστον τρία ανήλικα παιδιά. Βιασμοί, βασανιστήρια, κάθε λογής εξευτελισμός...
Συγκλονιστικές είναι σήμερα οι περιγραφές των ίδιων των θυμάτων της τραγικής αυτής ιστορίας
.
Για το γραφειάκι του παπά μέσα στην εκκλησία όπου ενώ η... μαμά ήταν απ' έξω, ο υπεράνω πάσης υποψίας ιερέας «με βίαζε». Κι όταν η φρίκη τελείωνε «με έβγαζε έξω, έδινε τα λεφτά στη μητέρα μου που έκανε ότι καθάριζε την εκκλησία και φεύγαμε».
Για τον πατριό που επίσης «με βίαζε» αλλά όταν «το είπα στη μαμά μου απάντησε "δεν πειράζει, άντρας είναι"».
Για τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που έκανε στον 8χρονο αδερφό της.
«Τον χτυπούσε με τη ζώνη του σε ολόκληρο το σώμα και του έκανε διάφορα βασανιστήρια για αταξίες. Του έβγαζε τα ρούχα, τον έβαζε να γονατίζει, του έβαζε πάγο στα πόδια και του φορούσε αλυσίδα στο λαιμό βάζοντάς τον να κάνει το σκυλάκι. Του έδενε τα πόδια με σκοινί και τον κρεμούσε ανάποδα με συρματόσχοινο. Τον κρατούσε άυπνο όλη νύχτα και του έδινε να τρώει ξυνισμένα φαγητά».
Για τον 83χρονο «πελάτη» που την πήγαινε η... μαμά από τότε που ήταν έξι χρόνων και κάθε φορά «με βίαζε» αλλά «χάιδευε» και το μικρό αγόρι.
Κι όλα αυτά τα χρόνια κανείς; Ούτε ένας γείτονας κατάλαβε τι βίωναν τα παιδιά της διπλανής πόρτας;
Η καταγγελία που είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια από τη γειτόνισσα φαίνεται πως δεν θορύβησε ιδιαίτερα καμιά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ούτε βέβαια και τη μητέρα του κοριτσιού.
«Τι είναι αυτά που κάνεις;» της είχα πει «και μου απάντησε: "το παιδί λέει ψέματα. Περνάει μια χαρά μαζί μου"».
Όλοι έβλεπαν τα παράξενα, ξενίζονταν από τις εικόνες, αλλά μέχρι εκεί...
Κι ακόμα και σήμερα που όλα αποκαλύφθηκαν, αφού το μικρό κορίτσι δεν άντεξε άλλο και μίλησε για τον εφιάλτη, κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι... έπεσαν από τα σύννεφα.
Και κυρίως για τον ρόλο που φέρεται να έχει στη φρικτή αυτή ιστορία ο ιερέας της περιοχής. Για τον οποίον, χωρίς να κρατούν καμία επιφύλαξη, μαζεύουν υπογραφές για να τον υποστηρίξουν όταν αύριο θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή. Θα μισθώσουν μάλιστα πούλμαν για να βρεθούν στο πλευρό του στα δικαστήρια.
«Δεν είναι δυνατόν ο ιερέας να έχει κάνει αυτό το πράγμα σε παιδιά. Είναι στην ενορία μας περισσότερο από τριάντα χρόνια και δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή. Χάρη σ' αυτόν χτίστηκε η εκκλησία και εξαιτίας του έχει γίνει συσσίτιο για τους άπορους. Κάθε μέρα ενενήντα άνθρωποι παίρνουν φαγητό», μας είπαν οι κάτοικοι. Δεν βρέθηκε ούτε ένας κάτοικος στο Ίλιον να πει άσχημο λόγο για τον παπά της εκκλησίας της Παλατιανής.
«Δεν είναι ανάγκη όταν πεθαίνει κάποιος να δίνετε τόσα λεφτά για στεφάνια. Δώστε τα σε φτωχές οικογένειες» παρότρυνε τους ενορίτες του ο ιερέας, για τον οποίο η κατάθεση του μικρού κοριτσιού είναι φρικιαστική.

Ακόμη και η γυναίκα που στάθηκε η αφορμή να λάβει τέλος των μαρτύριο των παιδιών, αν ποτέ παίρνουν τέλος αυτές οι ιστορίες, η γυναίκα στην οποία το παιδί εμπιστεύτηκε τι συνέβαινε, δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο συγκεκριμένος ιερέας θα μπορούσε να 'χει κάνει κάτι τέτοιο.
«Δεν μου είχε μιλήσει το παιδί για τον παπά. Στην Αστυνομία τα είπε. Δεν μας είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Ήταν πάντα δίπλα μας, όποτε τον χρειαζόμαστε. Δεν μπορώ να το διανοηθώ, έδινε χρήματα, ρούχα και φαγητό σε όσους είχαν ανάγκη».
«Υπάρχουν κι άλλοι»
Ενδεικτική η μαρτυρία αυτής της γυναίκας και για την ακινησία των αρμοδίων σε τέτοιες περιπτώσεις.
Όπως μας είπε, «όταν πριν από τέσσερα χρόνια κατάλαβα τι γινόταν, ενημέρωσα οκτώ φορές την Πρόνοια. Ο δήμαρχος είπε τώρα ότι είχαν γίνει άμεσες ενέργειες. Δηλαδή πόσα χρόνια θα διαρκούσαν οι έμμεσες; Κι εν πάση περιπτώσει, δεν έβλεπαν τι γινόταν ο παππούς κι η γιαγιά που έμεναν στο ισόγειο; Δεν έβλεπε η γειτονιά; Όλοι γνώριζαν τελικά».
Εκείνο που σοκάρει ακόμη περισσότερο είναι οι υποψίες που εκφράζει λέγοντας «σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι», αναφερόμενη και σε άλλους ηλικιωμένους που είχαν συναλλαγές με τη... μητέρα. «Πρέπει να γίνει κάτι για να καθαρίσει η γειτονιά», λέει η γυναίκα.
«Ο πάγος και οι μώλωπες»
Την κατάθεση του κοριτσιού για τα βασανιστήρια, ακόμη και με πάγο, στον μικρό της αδερφό ενισχύουν τώρα και δύο μαρτυρίες καταστηματαρχών της περιοχής.
Ο πρώτος είχε δει τους μώλωπες στο χέρι του μικρού αγοριού και το ρώτησε τι είχε πάθει. «Έπεσα από τη σκάλα», μου είχε απαντήσει.
«Από πέρυσι τον χειμώνα ερχόταν η μάνα και αγόραζε συνέχεια παγάκια. Όταν τη ρώτησα τι τα ήθελε μέσα στο καταχείμωνο, μου είχε απαντήσει: "μου χάλασε το ψυγείο και συντηρώ μ' αυτά τα τρόφιμα"» περιγράφει ο άλλος.
«Πόσα παιδιά;»
Εντυπωσιακές είναι οι μαρτυρίες των γειτόνων όμως και για την παρουσία αυτής της γυναίκας που σήμερα κατηγορείται ότι εκπόρνευε και βασάνιζε τα παιδιά της. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα παιδιά έχει γεννήσει και πού βρίσκονται αυτά.
«Ήταν συνεχώς έγκυος και τώρα είναι. Κρατούσε από ένα παιδί σε κάθε χέρι κι έσπρωχνε κι ένα καροτσάκι. Το παρουσιαστικό της πάντως σου έδινε την εντύπωση αγαθιάρας. Καθάριζε στην εκκλησία και σε σπίτια». Λένε ότι κάποια από τα παιδιά της «γλίτωσαν» γιατί τα έδωσε για υιοθεσία. Άγνωστο σε ποιους και υπό ποιες συνθήκες.
Μια φορά μάλιστα, λένε ότι ο 83χρονος που φέρεται να βίαζε το κοριτσάκι εμφανίστηκε μαζί με τον πατριό στο σπίτι της άλλης γιαγιάς των παιδιών, στο Ολυμπιακό Χωριό, και της ζήτησε πίσω την ανήλικη γιατί «την είχε αγοράσει για 2.000 ευρώ».
Ενώ όλοι αναρωτιούνται: «Πώς αφού χρωστούσε σε όλους φιλοξενούσε τον τελευταίο χρόνο κι άλλη οικογένεια;». Το ανήλικο κορίτσι αυτής της οικογένειας φέρεται επίσης να το εξέδιδε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2007


Yπόθεση παιδεραστίας, στο Ιλιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: