Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΑΡΧΕΙΟ: [ΤΑ ΝΕΑ: «Κλειστές πόρτες στις καταγγελίες για κακοποίηση.»!]

Δημοσίευση : 17 Δεκεμβρίου 2007

Η γειτονιά στο Ίλιον είχε μιλήσει, είχε καταγγείλει όσα είχε αντιληφθεί για τα τρία παιδιά αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες αδιαφόρησαν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ

«Καταγγελίες για την κακοποίηση του αγοριού της οικογένειας και για τις άθλιες συνθήκες όπου ζούσαν αυτά τα δυστυχισμένα παιδιά είχαν γίνει πριν από χρόνια αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς».

Μια στενή συγγενής της οικογένειας- από την πλευρά του πατέρα - των παιδιών στο Ίλιον που εκδίδονταν από τη μητέρα τους λύνει τη σιωπή της: «Εγώ προσωπικά έκανα καταγγελία για ξυλοδαρμό πριν από δύο χρόνια. Συνάντησα πόρτες κλειστές. Όλα έπεσαν στο κενό. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για να σώσουμε αυτά τα παιδιά αλλά δεν μας άκουσε κανείς. Είδα το αγοράκι που κυκλοφορούσε με τα μάτια μελανιασμένα. Ήταν πριν από δύο χρόνια. Σήκωσα το τηλέφωνο και επικοινώνησα με μια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Άρχισαν ουσιαστικά να με ανακρίνουν. Πόσες ώρες λείπετε από το σπίτι, πού βλέπετε εσείς τα παιδιά, ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που μου έκαναν. Προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην οικογένεια. Όταν τους είπα για τον ξυλοδαρμό του αγοριού, το μόνο που με ρώτησαν ήταν αν είδα τη μητέρα του να το χτυπάει. Εσείς, μου είπαν, έχετε τη δική σας οικογένεια, εργάζεστε και λείπετε τόσες ώρες από το σπίτι σας. Πού τα είδατε όλα αυτά που μας καταγγέλλετε;».

«Η μητέρα εκδίδεται»

«Επέμενα ότι το παιδί είναι κακοποιημένο και παραμελημένο. Τους εξήγησα ότι η μητέρα εκδίδεται. Τους έδωσα τη διεύθυνση του σπιτιού. Δεν έγινε όμως τίποτα. Τόσα χρόνια κανείς κοινωνικός λειτουργός δεν μου χτύπησε την πόρτα να με ρωτήσει τι γίνεται στην οικογένεια. Ό,τι ήξερα θα τους το έλεγα. Αλλά δεν έγινε κανένας έλεγχος».
Στη γειτονιά της οικογένειας στο Ίλιον - μια τυπική γειτονιά της Δυτικής Αθήνας, με μικρές μονοκατοικίες ανάμεσα σε νεόδμητες πολυκατοικίες - η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης των τριών παιδιών είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης.
Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, αυτή τη φορά η γειτονιά είχε μιλήσει, είχε καταγγείλει όσα είχε αντιληφθεί, αλλά χωρίς να ακουστεί.
Κάτοικος στο διπλανό σπίτι από την οικογενειακή πολυκατοικία όπου έμενε η 33χρονη μητέρα με τα κακοποιημένα παιδιά είναι ο κ. Γιώργος Καραφάνταλος: «Αγνόησαν καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν τα ερεθίσματα. Αν έκαναν τις έρευνες που έπρεπε θα είχαν βρει την άκρη».
Τόσο η συγγενής της οικογένειας (σ.σ.: τα στοιχεία της είναι στη διάθεση των «ΝΕΩΝ») όσο και ο κ. Καραφάνταλος επιμένουν ότι κανείς από τη γειτονιά δεν ήξερε, ούτε μπορούσε να γνωρίζει για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: «Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι υπήρχε τέτοιας μορφής κακοποίηση», λέει η συγγενής της οικογένειας.

Πήγαν στους παππούδες

«Το κορίτσι δεν το είχαμε δει ποτέ χτυπημένο. Το μικρότερο αδελφάκι της- το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά- το κακοποιούσαν. Πρόπερσι το καλοκαίρι το ακούσαμε να κλαίει σπαρακτικά. Βγήκε στον δρόμο καταμαυρισμένο. Οι παππούδες του- οι γονείς του πατέρα του, που έχει πεθάνει- έλειπαν και επέστρεψαν το απόγευμα. Το άκουσα που φώναζε "δεν θέλω να ξαναπάω στο σπίτι, με δέρνουν". Χτύπησα το κουδούνι των παππούδων και τους είπα ότι το παιδί έχει κακοποιηθεί. Η γιαγιά φώναξε τότε τη μητέρα και αυτή άρχισε τις δικαιολογίες ότι το παιδί έπεσε και χτύπησε. Το κράτησαν για μικρό χρονικό διάστημα οι παππούδες του και μετά επέστρεψε στη μητέρα του».
Η πιο ουσιαστική καταγγελία έγινε τον περασμένο Απρίλιο στον Δήμο Ιλίου- και αυτή τη φορά για το αγόρι της οικογένειας. «Η καταγγελία αφορούσε τον ξυλοδαρμό του αγοριού και τις συνθήκες διαβίωσής του», είπε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος. «Αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες. Δυστυχώς σε έναν δήμο 130.000 κατοίκων υπάρχει μόλις ένας κοινωνικός λειτουργός. Και πάλι πιστεύω ότι λειτουργήσαμε όπως έπρεπε. Απευθυνθήκαμε στον εισαγγελέα, έγινε δικαστήριο τον Μάιο και την επιμέλεια των τριών παιδιών την πήραν οι γονείς της μητέρας τους. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο σπίτι της οικογένειας των παππούδων τους στο Ολυμπιακό Χωριό. Τους τελευταίους οκτώ μήνες είναι ασφαλή και παρακολουθούνται από κοινωνικούς λειτουργούς».


Yπόθεση παιδεραστίας, στο Ιλιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: