Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Τα «Ελευσίνια Μυστήρια», και αρχαίοι ημών πρόγονοι… 1. Είχαν και αυτοί… και εννιάμερα, και λαμπάδες, και «άγιο φως»… 2. Και οι ιερείς έβγαιναν από το ιερό και ευλογούσαν τους πιστούς με ειδώλια θεοτήτων, όπως εμείς έχουμε την ευλογία από τις εικόνες! 3. Οι ιέρειες, ευλογούσαν με το κωλοδάχτυλο (δες φωτο), όπως κάνουν σήμερα οι ελληνορθόδοξοι παπάδες μας! 4. Είχαμε και τότε επικρατούσα -επίσημη θρησκεία –την κρατική-«εθνική», η οποία καταργήθηκε με τη βία, και αντικαταστάθηκε από την κρατική-«βυζαντινή». 5. Οι δε ιερείς και ιέρειες της αρχικής μας θρησκείας, δεν απολύθηκαν απλά –όπως κάνει τώρα ο Τσίπας, αλλά… σφαγιάστηκαν!

Διαβάζω:
Η λέξη Ελευσίνα είναι ομιλούν όνομα και προέρχεται από το ρήμα ελεύθω = έρχομαι. Δηλαδή ο τόπος της αφίξεως, του ερχομού, της παρουσίας, της αποκάλυψης. 

Έτσι και η λέξη Ελευσίς, με την ετυμολογία της και το μύθο της, μας δηλώνει την έλευση κάποιου σημαίνοντος γεγονότος, την έλευση της περιπλανώμενης Γης Μητέρας, για να φέρει το φως, την άνοιξη.
Ο Ησύχιος, μας αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα της Ελευσίνας ήταν Σαισαρία. Σύμφωνα με το μύθο, η Σαισαρία ήταν η μικρότερη κόρη του βασιλιά Κελεού. Ο Κελεός αναφέρεται ως ο πρώτος Ιεροφάντης και ότι πρώτος χειροτόνησε τις κόρες του Ιέρειες της θεάς Δήμητρας. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, ο Κελεός ήταν ο οικιστής της Ελευσίνας, ο οποίος για να τιμήσει τον πατέρα, τον ήρωα Ελεύσινο, έδωσε το όνομά του στην πόλη.
Τα Ελευσίνια ήταν γιορτή και μυστηριακή τελετή που πραγματοποιούνταν στην Ελευσίνα της Αττικής προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης.
Τα Μεγάλα Ελευσίνια εορτάζονταν κατά τη 15η ημέρα του μήνα Βοηδρομιώνα και κρατούσαν εννέα ημέρες. Τα μεγάλα μυστήρια, διαρκούσαν εννέα ημέρες, όσο και η περιπλάνηση της Δήμητρας.
Τα μυστήρια της Ελευσίνας βασίζονταν στον μύθο της αναζήτησης της Περσεφόνης από την μητέρα της Δήμητρα μετά την αρπαγή της από τον άρχοντα του κάτω κόσμου Πλούτωνα.
Την πέμπτη ημέρα, που αποκαλούνταν η των λαμπάδων ημέρα, οι μύστες με επικεφαλής τον δαδούχο κατευθύνονταν με πυρσούς στο ναό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, όπου και παρέμεναν για όλη τη νύχτα. Η πομπή αυτή συμβόλιζε την περιπλάνηση της θεάς για να βρει την κόρη της.
Τέλος των Ελευσινίων
Τα Ελευσίνια Μυστήρια επιβίωσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 170, οι Σαρμάτες κατέστρεψαν το Ναό της Δήμητρας, ο οποίος όμως ανοικοδομήθηκε από το Μάρκο Αυρήλιο, που μυήθηκε κι ο ίδιος στα Μυστήρια. 

Ο Αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Α΄ προσπάθησε να τα καταργήσει, αλλά συνάντησε πολλές αντιδράσεις, οπότε συνεχίστηκαν μέχρι την εποχή του Θεοδοσίου Α΄. 
Ο Αυτοκράτορας με διάταγμα το 392, διέταξε το κλείσιμο όλων των αρχαίων ιερών, σε μια προσπάθεια να καταστείλει την αντίσταση των οπαδών της παλαιάς θρησκείας στην επιβολή του Χριστιανισμού ως κρατική θρησκεία
Τα τελευταία απομεινάρια των Μυστηρίων εξαλείφθηκαν το 396, όταν ο βασιλιάς των Γότθων Αλάριχος, συνοδευόμενος από Χριστιανούς ιερείς και μοναχούς κατέστρεψε το ιερό της Ελευσίνας και θανάτωσε όλο το ιερατείο.

ΣΧΕΤΙΚΟ:
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 

1. Μάλλον για μια «Έλευση» του Χριστού, θα πρέπει να μιλάμε – σαν πιο σωστά… Παρά για μια «Γέννηση» του. 2. Έλευση στη γη, του συλληφθέντος δια πνεύματος Αγίου, και τεχθέντος δια της παρθένου Μαρίας… 3. Ποιου; Του Υιού και Λόγου του Θεού Πατρός. «ο Λόγος σαρξ εγένετο» (Ιω. 1,14) 4. Αυτός ο Λόγος, που ταυτίζεται με τον «μονογενή υιόν, τον όντα εις τον κόλπον του πατρός» (Ιω. 1,18), προϋπήρχε κάθε δημιουργίας του Θεού αιωνίως («εν αρχή ην ο Λόγος», Ιω. 1,1) και είναι Θεός («και Θεός ην ο Λόγος», Ιω. 1,1), όπως ακριβώς και ο Πατήρ Του. 5. Μυστήριο μέγα αυτό! Το δικό μας μυστήριο το άγιο! Τα δικά μας… «Ελεύσια» του Μεσσία! 6. Και όχι όπως τα ειδωλολατρικά μυστήρια των αρχαίων ελλήνων, τα λεγόμενα «Ελευσίνια»! 7. Συμφωνείτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: