Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Καλημέρα, καλή Κυριακή, καλό μήνα! Χαθήκαμε για λίγο χθες –όλη μέρα, από την εδώ την καλή σας την παρέα… Αλλά ο καλός καιρός -μετά από αυτά τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών με τις βροχές κλπ, μου έδωσε την ευκαιρία να αποδράσω λίγο από την Αθήνα, και να βρεθώ για το πρώτο μου μπάνιο χθες, στα πεντακάθαρα μεν, αλλά και παγωμένα νερά, στη Μονολιά στα Λιχαδονήσια. Δείτε αν θέλετε, όλο αυτό το θαλάσσιο δρομολόγιο μου!

Με την καλή μου την παρέα, την κ. Μαρίνα με τον σύζυγο της, την κ. Έφη, την κ. Σταυρούλα, την κ. Ελένη, και τους μικρούς μου φίλους (10 και 11 ετών) την Δέσποινα και τον Χαράλαμπο με τη καλή τους τη γιαγιά…
Μπροστά μας, η Μεγάλη Στρογγυλή
Ξεκινάμε από το λιμάνι των Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, προς τα Λιχαδονήσια (Λιχάδες), που είναι ένα σύνολο από εφτά και περισσότερα μικρά νησιά και νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας και που είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. 
Βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο εκεί που ενώνεται ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος με τον Μαλιακό
Απέναντι του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας. 
Κατευθυνόμαστε προς την Μονολιά (φωτο) την μεγαλύτερη νησίδα των Λιχάδων, που είναι και η βορειότερη του συμπλέγματος και η επόμενη μεγαλύτερη είναι η Μεγάλη Στρογγυλή, (κάτω φωτο), η νοτιότερη του συμπλέγματος. 
 Μεγάλη Στρογγυλή
Ανάμεσά τους υπάρχουν άλλες μικρότερες νησίδες όπως η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, ο Βοριάς, το Λιμάνι καθώς και άλλοι μικροί σκόπελοι και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια. 
Στο νότιο τμήμα της Μονολιἀς, διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού. Ο πληθυσμός έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928 ενώ από την δεκαετία του 1960 και μετά ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε. 
Εδώ (πανω φωτο), βλέπουμε και το εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου, τοπικού αγίου.
Η άφιξη μας, στη Μονολιἀ.
 Ξάπλες και μπάνιο στη Μονολιἀ
ΤΟ ΠΕΤΑΛΟ
Στην πορεία αυτής της εν πλω διαδρομής μας, στο άλλο άκρο από τα Καμένα Βούρλα, στην απέναντι πλευρά του πετάλου του Μαλιακού κόλπου, οι Ράχες του Νομού Φθιώτιδας, η Παραλία Ραχών, όπου στο βάθος δεσπόζει η κορυφή Μεγάλη Ράχη (1209 μ.)
 ΤΕΛΟΣ
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
1. Ioannis Kyriakides
Μυθοπλασιας συνεχεια!
2. xairete.blogspot.gr
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! Από την εποχή της αρχαίας ειδωλολατρικής θρησκείας.
Ήμουν πριν μια εβδομάδα στα Λιχαδονήσια –ημερησία εκδρομή, και ο καπετάνιος του πλοίου που μας μετέφερε από τα Καμένα Βούρλα απέναντι, στο νησάκι Μονολιά, το μεγαλύτερο του συμπλέγματος αυτού, μας ξεναγούσε και αναφερόταν κιόλας στη μυθολογία για το σχηματισμό των νησιών αυτών που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η λάβα από ένα ηφαίστειο -πριν από εκατομμύρια χρόνια, του οποίου ο κρατήρας ήταν εκεί που τώρα είναι η νήσος Μεγάλη Στρογγυλή του ίδιου συμπλέγματος η δεύτερη σε μέγεθος.
3. xairete.blogspot.gr
Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Επίσης λέγεται ότι η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του.
4. xairete.blogspot.gr
Οι ίδιοι παραμυθάδες -οι σημερινοί παπάδες παίρνουν τη σκυτάλη, και με την ίδια φαντασία, κατασκευάζουν σύγχρονους ημιθέους –αγίους και αγίες, και πλάθουν θρησκευτικές ιστορίες εφάμιλλες των αρχαίων πρόγονων μας.
Έτσι, το εκκλησάκι της αγίας θεοδώρας στο χωρίο Βάστα της Αρκαδίας, προέκυψε λένε και αυτό θαυματουργικά, σύμφωνα με το θέλημα της αγίας που όπως λένε ζήτησε από τον θεό να γίνει το σώμα της εκκλησία, τα μαλλιά της δέντρα, και το αίμα της ποτάμι!
http://xairete.blogspot.com/2018/07/blog-post_8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: