Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Να λοιπόν πώς ποτίζονται τα δέντρα –αυτά τα πλατάνια, που οι ρίζες τους περνούν μέσα από τους τοίχους του μικρού αυτού ναού.: Υπάρχει άφθονο νερό από το ποτάμι, πάνω σε μια πλατφόρμα του οποίου κτίστηκε αυτό το εκκλησάκι, που το αφιέρωσαν εσκεμμένα στην αγία θεοδώρα… Για να επιβεβαιωθεί έτσι έντεχνα ο θρύλος ότι το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της κλαριά από δέντρα! Να πώς κατασκευάζονται τα θαύματα!

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο χρήστης Georgios Kazantzis 
κοινοποίησε ένα βίντεο, της Σελίδας Ζωή Στο Χωριό
6 Ιουλίου στις 11:39 π.μ.
(135.955 προβολές)
Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας στο χωριό Βάστα Αρκαδίας!
Βίντεο: Niki Zoi.

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos 
Να λοιπόν πώς ποτίζονται τα δέντρα –αυτά τα πλατάνια, που οι ρίζες τους περνούν μέσα από τους τοίχους του μικρού αυτού ναού.:
Υπάρχει άφθονο νερό από το ποτάμι, πάνω σε μια πλατφόρμα του οποίου κτίστηκε αυτό το εκκλησάκι, που το αφιέρωσαν εσκεμμένα στην αγία θεοδώρα…
Για να επιβεβαιωθεί έτσι έντεχνα ο θρύλος ότι το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της κλαριά από δέντρα!
Να πώς κατασκευάζονται τα θαύματα!

https://www.facebook.com/georgios.kazantzis.359/posts/272742043488023

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Ioannis Kyriakides 
Μυθοπλασιας συνεχεια!
xairete.blogspot.gr 

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! Από την εποχή της αρχαίας ειδωλολατρικής θρησκείας.
Ήμουν πριν μια εβδομάδα στα Λιχαδονήσια –ημερησία εκδρομή, και ο καπετάνιος του πλοίου που μας μετέφερε από τα Καμένα Βούρλα απέναντι, στο νησάκι Μονολιά, το μεγαλύτερο του συμπλέγματος αυτού, μας ξεναγούσε και αναφερόταν κιόλας στη μυθολογία για το σχηματισμό των νησιών αυτών που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η λάβα από ένα ηφαίστειο -πριν από εκατομμύρια χρόνια, του οποίου ο κρατήρας ήταν εκεί που τώρα είναι η νήσος
Μεγάλη Στρογγυλή του ίδιου συμπλέγματος η δεύτερη σε μέγεθος.
xairete.blogspot.gr 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά, του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώνα. Ο Ηρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια. Επίσης λέγεται ότι η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του.
xairete.blogspot.gr 
Οι ίδιοι παραμυθάδες -οι σημερινοί παπάδες παίρνουν τη σκυτάλη, και με την ίδια φαντασία, κατασκευάζουν σύγχρονους ημιθέους –αγίους και αγίες, και πλάθουν θρησκευτικές ιστορίες εφάμιλλες των αρχαίων πρόγονων μας.
Έτσι, το εκκλησάκι της αγίας θεοδώρας στο χωρίο Βάστα της Αρκαδίας, προέκυψε λένε και αυτό θαυματουργικά, σύμφωνα με το θέλημα της αγίας που όπως λένε ζήτησε από τον θεό να γίνει το σώμα της εκκλησία, τα μαλλιά της δέντρα, και το αίμα της ποτάμι!

https://www.facebook.com/groups/721265688083440/permalink/816024761940865/

Δεν υπάρχουν σχόλια: