Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Είναι θρησκευτική τελικά, ενδο-ισλαμική, η αναταραχή στο Μάλι;

Δεν είναι χριστιανικό πανηγύρι σε κάποιο προσκύνημα θαυματουργής εικόνας στην Ελλάδα, όπως αυτό της Παναγίας της Έλωνας. 
Είναι πανηγύρι των ισλαμιστών Σούφι στο Τιμπουκτού, στο Μάλι!

Είναι θρησκευτική τελικά, ενδο-ισλαμική, η αναταραχή στο Μάλι;

Στο Μάλι, οι παραδοσιακοί, λέει, θέλουν να ισοπεδώσουν  τον σουφισμό. Είναι οι λεγόμενοι  ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι επιδίδονταν στο να καταστρέφουν μνημεία λατρείας του σουφισμού στο Τιμπουκτού. 
Και μετά από αυτά,  ήρθε τις μέρες αυτές και η γαλλική στρατιωτική επέμβαση για να εξοντώσει αυτούς τους αντιφρονούντες προς το σουφικό καθεστώς.
 

Όπως είχα διαβάσει στο Βήμα…
«Η σκληροπυρηνική ομάδα Ανσάρ Ντίνε
(Υπερασπιστές του Ισλάμ), η οποία υποστηρίζει μια συντηρητική και πουριτανική οπτική του ισλαμικού νόμου, θεωρεί τους ναούς και τάφους των σουφιστών αγίων του Τιμπουκτού ειδωλολατρικούς.»
«Παραδοσιακά, το ορθόδοξο Ισλάμ διαφωνούσε  με τους Σούφι αναφορικά με τη λατρεία των αγίων, τις επισκέψεις σε τάφους, τις μουσικές τελετουργίες, τα θαύματα και την απόλυτη πνευματική κυριαρχία του σεΐχη-διδασκάλου ως αλάθητου ηγέτη των μαθητών του.»

Σχολιάζω:
 

Δικαιολογημένη λοιπόν η στρατιωτική επέμβαση των Ευρωπαίων «σταυροφόρων», των Γάλων αποικιοκρατών στην πρώην αποικία τους.
Διότι ο σουφισμός, όπως φαίνεται, είναι πιο κοντά στον χριστιανισμό από ό,τι το υπόλοιπο Ισλάμ.
 

Έχει ναούς με λείψανα αγίων τα οποία λατρεύονται με μυστικισμό («διαλογισμό» λέει το Βήμα) που θυμίζει κάτι από το δικό μας το Άγιον Όρος.
Έχει κι έναν αλάθητο Πάπα-Νίτζα, τον Σεΐχη-Δάσκαλο!!!..
Έτσι είναι;
 

Τι λέτε κι εσείς σεβασμιότατε Άγιε μητροπολίτη Άκρας κ. Σάββα που είστε κάπου εκεί γύρω, που είναι και μέρος της μητροπολιτικής σας περιφέρειας αυτό το κράτος του Μάλι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: