Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αγιο-Πνευμα-τικοί, προβληματισμοί (ετερόδοξου φίλου μου, στο facebook.)


Διαβάζω:
http://epistoligr.blogspot.com/2011/04/61.html

"Πόσα Πνεύματα υπάρχουν; 
Ένα. (Εφεσ.δ:4.)"

"Ο Θεός είναι Πνεύμα (Ιωάν.δ:24) και είναι φυσικό να είναι 'Αγιο Πνεύμα. 
Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δύο 'Αγια Πνεύματα; 
Όχι.."

5 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ο Anastasios Kioulachoglou,
φίλος με τον Γιώργο Ρόκκα στο facebook, ...
σχολιάζοντας την ανάρτηση του, του γράφει μεταξύ άλλων:

«Γιώργο έχεις δίκιο να πιστεύεις ότι ο Θεός δεν είναι τρία πρόσωπα που την ίδια στιγμή όμως κάνουν έναν Θεό. Είναι καθαρή τρέλα […]
Είναι απλά κεκαλυμμένος πολυθεϊσμός.

Την ίδια στιγμή πιστεύω ότι και η άποψη που υποστηρίζεται στο άρθρο αυτό (ότι δηλαδή ο Ιησούς είναι ο Ένας και αληθινός Θεός) είναι και αυτή λανθασμένη.

Ο Θεός είναι ένας και αυτός δεν είναι άλλος από τον Πατέρα. […]

Ο μόνος αληθινός Θεός είναι ο Πατέρας.
Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Γιος του Θεού και είναι άνθρωπος, ο δεύτερος Αδάμ, ο οποίος πέθανε και αναστήθηκε από τους νεκρούς και είναι τώρα στα δεξιά του Πατέρα.»

(Πριν από 24 λεπτά)

P. MICHALOPOULOS είπε...

Γιώργος Ρόκκας:

αγαπητέ Τάσο , καλημέρα . Γνωρίζεις την βαθειά εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σου , όπως άλλωστε και στους προσφιλείς μου Παναγιώτη Μιχαλόπουλο και στον Παύλο Σωτηρόπουλο, ανεξαρτήτως δογματικών πεποιθήσεων.
Πρέπει να παρατηρήσω οτι την αναφορά σου στον Ευσέβιο πολλοί την θεωρούν βάσιμη, όμως δεν είναι τεκμηριωμένη. Υπάρχουν πολλά αρχαία αντίγραφα που αναφέρουν το όνομα του Πατρός του Υιού και του αγίου Πνεύματος .

Ο πατέρας μου υπήρξε βασικός αντίπαλος του χριστιανισμού στην Ελλάδα και εγώ απο την ηλικία των 12 ετών μέχρι πριν λίγα χρόνια ήμουν αυτοδίδακτος και συνεπής αναρχικός και αγνωστικιστής.
Δεν υπήρχε περίπτωση να με ελκύσει στον Θεό κανείς άνθρωπος στην Γή ούτε να μου αλλάξουν απόψεις όλα τα βιβλία και η προπαγάνδα του κόσμου.
Αυτό που ήταν αδύνατον , έγινε από τον ίδιο τον Κύριο μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας.
Ο Ιησούς με σπλαχνίστηκε για την ζωή μου και την εχθρότητά μου στο πρόσωπό Του , ήρθε και τσάκισε την υπερηφάνειά μου και συνάμα με δίδαξε οτι είναι ο Πατέρας και δημιουργός μου .
Δεν μπορώ λοιπόν να διαπραγματευτώ κάτι που μειώνει ή αμφισβητεί την Θεότητα του Ιησού Χριστού ,διότι μόνον σε Εκείνον θα αποδώσω λόγο.

Να είσαι καλά.

(Πριν από 7 λεπτά)
https://www.facebook.com/giorgos.rokkas/posts/428401640518840

Ανώνυμος είπε...

Πόσοι είναι οι μαρτυρούντες εν τω ουρανώ; Τι σημαίνει η φράση "και Θεός ην ο Λόγος"; Ποιός είναι Αυτός που "σαρξ εγένετο" και πώς είναι δυνατόν να είναι μόνον άνθρωπος, αφού υπάρχει προτού...εγένετο; Πώς έγιναν τα πάντα δι' Αυτού, του Λόγου, αν ο ίδιος είναι ένα τμήμα της δημιουργίας ως άνθρωπος μόνον; Αν Εκείνος είναι Γιος του Θεού, ως τι είναι Γιός του Θεού, ως άνθρωπος; Δηλαδή είσαι κι εσύ, κ. Ρόκκα, Γιός του Θεού; Και τότε πώς Έκείνος είναι μονογενής; Τα κλαδιά, ο κορμός και η ρίζα είναι τρία διαφορετικά πράγματα σε ένα δέντρο ή ταυτίζονται το ένα με το άλλο; Ποιός είναι ο άλλος Παράκλητος που θα στείλει ο Πατήρ; Μήπως θα στείλει τον...Εαυτό Του; Το Πνεύμα, που εκπορεύεται από τον Πατέρα είναι ο ίδιος ο Πατήρ; Ο Πατήρ εκπορεύει τον...Εαυτό Του; Ποιοι είναι οι εχθροί του Σταυρού, που λέει ο Απόστολος Παύλος, των οποίων το τέλος είναι η απώλεια; Ποιοι μισούν τον Σταυρό, κ. Ρόκκα, ποιοι στ' αλήθεια τον φοβούνται και τρέμουν στη θέα του επειδή τους υπενθυμίζει την ήττα τους και ποιοι τον ασπάζονται ως το όργανο της σωτηρίας τους;

Ανώνυμος είπε...

Τα παραπάνω ερωτήματα εκ παραδρομής απευθύνθηκαν στον κ. Ρόκκα, ενώ είναι για τον κ. Kioulachoglou. Παρακαλώ για τη διόρθωση του σχολίου. Ευχαριστώ.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εγώ σας ευχαριστώ αγαπητέ «Ανώνυμε» φίλε. Σας ευχαριστώ θερμά για το τόσο θεολογικό σας σχόλιο.

Είδα ότι στο σχόλιο σας απευθυνόσασταν στον κ. Ρόκκα, αλλά δεν χρειάστηκε να το διορθώσω εγώ, διότι ακoλούθησε η δική σας διόρθωση.
Πράγματι, ο κ. Ρόκας, παραδέχεται την θεότητα του Χριστού, και το απέδειξε αυτό από την προηγουμένη συζήτηση που είχαμε, αυτήν με το «όνομα» του Θεού...
... έχει όμως και εκείνος διαφορετική άποψη, αρνητική αν κατάλαβα καλά, για τα τρία πρόσωπα του ενός Θεού. Προτεσταντικές απόψεις; Μάλλον!

Ο άλλος πάλι, ο φίλος του, o κ. Kioulachoglou, τι να είναι άραγε; Χιλιαστής;