Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το ευαγγέλιο της Κυριακής ( Των Δέκα Λεπρών )

Η Αννα Ζανεττή, έγραψε...

Την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δέκα λεπρών την αναφέρει μόνο ο Ευαγγελιστής Λουκάς, που ως ιατρός την διατήρησε στην μνήμη του.

Οι δέκα λεπροί ζητούν το έλεος του Θεού γιατί τον εμπιστεύονται και θέτουν τον εαυτό τους , την υγεία τους, και τη ζωή τους στον Ιησού Χριστό.

Γι' αυτό όταν οι δέκα λεπροί συνάντησαν τον Χριστό κραύγασαν με δυνατή φωνή: Διδάσκαλε Ιησού λυπήσου μας , ελέησέ μας. Και ο Χριστός τους πρόσφερε το έλεός του και τους έστειλε να ζήσουν ξανά έξω στην κοινωνία.

Εδώ όμως εμφανίζεται μια νέα δοκιμασία: Την ύπαρξή τους και την υγεία τους, θα την εμπιστεύονται από εδώ και πέρα στον Χριστό ή θα την στηρίζουν στις δικές τους βιολογικές δυνάμεις?

Το ευαγγέλιο μας λέει ότι οι θεραπευθέντες λεπροί την εμπιστεύθηκαν στον εαυτό τους, στον εγωϊσμό τους και ξέχασαν τον ευεργέτη Κύριο, αφού δεν αισθάνονται την ανάγκη της επικοινωνίας μαζί Του.

Ο ένας όμως από αυτούς , όταν είδε πως ιατρεύτηκε, επέστρεψε για να δοξάσει το Θεό. Και αυτός ήταν αλλοεθνής, Σαμαρίτης. Ο Χριστός επαινεί την πίστη του που τον έσωσε. Ευχαριστεί τον Θεό και βρίσκει έτσι την ανάσταση της ύπαρξής του. Όταν ο Χριστός ερωτά τον Σαμαρίτη, "μα δεν καθαρίσθηκαν και οι δέκα; Οι άλλοι εννέα που είναι;", δεν παραπονείται με την απουσία των εννέα, αλλά θέλει να υπογραμμίσει ότι η αχαριστία είναι μια «παρά φύσιν» κατάσταση που οδηγεί τον άνθρωπο στην αυτοκαταστροφή. Η αχαριστία παραμερίζει τον Θεό και προβάλλει το θεοποιημένο «εγώ» του ανθρώπου.

Με την αχαριστία και την αγνωμοσύνη προς τον Θεό επαναλαμβάνουμε το προπατορικό αμάρτημα. Δεχόμαστε τις δωρεές του Θεού αλλά απορρίπτουμε το Θεό που ζωοποιεί την ύπαρξή μας.

Το κλείσιμο στον εαυτό μας , η φαρισαϊκή αυτάρκεια, η φαινομενική δυναμική αυτοπεποίθηση, φέρουν την σφραγίδα της απειλής του θανάτου. Το άνοιγμα της καρδιάς μας στον Θεό είναι η απάντησή μας στις άπειρες δωρεές του Θεού, στο δώρο της ζωής που μας προσφέρει είναι το μεγάλο ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ ευγνωμοσύνης.

Μέσα στη Θ. Λειτουργία φθάνουμε κάθε φορά να ευχαριστούμε τον Θεό και να αγαπάμε τους άλλους ανθρώπους. Εδώ βρίσκουμε την σωτηρία μας που είναι η υπέρβαση του εαυτού.

Έτσι δεν μένουμε μόνο στη σωτηρία του σώματος όπως οι εννέα λεπροί. Προχωράμε στην αποδοχή της σωτηρίας που είναι ο Χριστός , η αληθινή ευχαριστία του Θεού και του κόσμου.

Αννα Ζανεττή
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1271419283646&set=a.1090153992127.11212.1774809391



ΣΧΕΤΙΚΟ:


8 σχόλια:

stavroula είπε...

Omorfo keimeno, kalometafrasmeno apo mia omorfh euaggelikh perikoph.
Na epishmanw kai ta e3eis shmeia:

""...autos htan alloe8nhs, Samariths."
"Mesa sthn 8. Leitourgia ftanoume ka8e fora na euxaristoume ton 8eo kai n agapame tous an8rwpous".

Kalao S/K k. Panagiwth:)

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τους ανθρώπους ναι, να τους αγαπάμε! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σεβόμαστε και κάποιες ιδέες από τις οποίες κάποιοι άνθρωποι εμφορούνται.

Η αληθινή αγάπη συνοδεύεται και από την αλήθεια.

Δεν θυμάμαι δε πού γράφει το «κάνε φίλους για τον Χριστό, και εχθρούς για τον Χριστό»! Δεν μπορούμε π.χ. να είμαστε και με τον Θεό και με τον Μαμωνά! Έτσι;

Καλό σαββατοκύριακο και σε εσάς αγαπητά μας αδέλφια. Χαίρετε! :D

stavroula είπε...

Ma auto einai autonohto. Alimono kai an sumfwnousa me idees pou proswpika den m ekfrazoun.
Auto pou h8ela na epishmanw kai pou phge to mualo mou, vash to keimeno htan to "alloe8nhs".

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αυτό το «αλλογενής», του τότε, έχει νομίζω σήμερα την έννοια του «μη ορθόδοξος», του «ετερόδοξος» του «άλλου δόγματος», του «αιρετικός». Έτσι;

stavroula είπε...

Oxi, milame gia metanastes:)
Oi upoloipoi mia xara thn exoun arra3ei kai douleuoun alloi gi autous.
Eides oi atimoi kairoi? H fantasia sou orgiazei. Akoma kai apo ena aplo euaggeliko keimeno sou mpainoun ena swro idees.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Να συμφωνήσουμε λοιπόν ότι ο τότε όρος «αλλογενής», σημαίνει σήμερα «ξένος» με την ρατσιστική έννοια...

...Είτε αυτό αφορά την διαφορετική καταγωγή κάποιου, είτε τις θρησκευτικές του – διαφορετικές – πεποιθήσεις. Έτσι;

stavroula είπε...

Swsta. Ean skefteis ti htan tote oi Samarites gia tous Ioudaious.

Kalunhxta k. Panagiwth. Kalo ekklhsiasmo:)

P. MICHALOPOULOS είπε...

Καληνύχτα Σταυρούλα! Καλό εκκλησιασμό και σε εσάς. Μη μας ξεχνάτε στις προσευχές σας.