Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Εγώ, σας εξομολογήθηκα την αμαρτία μου, και περιμένω και την δική σας γνώμη επί του θέματος αυτού.

 
Ένα μαγαρισμένο μέρος  έχουν καταντήσει σήμερα οι ορθόδοξοι ναοί

Σχόλασε ο γάμος, οι καλεσμένοι και οι νεόνυμφοι αποχωρούσαν από την πλαϊνή πόρτα προς το εξωτερικό του ναού (εκεί που πετάνε το ρύζι), και ο ιερέας κατευθυνόταν από το χώρο μπροστά στο ιερό προς το γραφείο του στην είσοδο του ναού...

...Και τότε, στην σχεδόν άδεια εκκλησία, εμφανίστηκε ένα ταλαίπωρο παιδί (νέος άνθρωπος) που για κάποιο μεροκάματο (λίγα ευρώ μάλλον) το αγγάρεψαν να μαζέψει τα λουλούδια που στόλιζαν τον διάδρομο της εκκλησίας. 

Στα μισά του διαδρόμου, ο υπάλληλος αυτός του ανθοπωλείου συναντήθηκε με τον ηλικιωμένο ιερέα του ναού (άγιος Τρύφωνας, Σούρμενα) ο οποίος του έκανε παρατήρηση διότι ο εργατάκος αυτός έκανε τη δουλειά του χωρίς να φοράει πουκάμισο και σακάκι... 

Φορούσε ένα φανελάκι, και γι αυτό «δεν ήταν ευπρεπώς ενδεδυμένος για εκκλησία», όπως τον παρατήρησε ο παπάς. 

Ο παπάς, που όπως και όλοι οι παπάδες της Μητρόπολης αυτής υποθέτω (μιλάμε για τη Μητρόπολη Γλυφάδας) δεν θα είχε καμίαν αντίρρηση αν τη «γύμνια» του παιδιού αυτού (που ήταν απλά ξεμπράτσωτο) την είχε κάποια κυρία από το εκκλησίασμα, κάποια κυρία καλεσμένη στο γάμο, στο «μυστήριο» αυτό που φέρνει και τα πιο πολλά από τα λεγόμενα τυχερά των παπάδων. 

Δεν συμφωνείτε; 

Άσε που κάνουν τα μυστήρια κολλημένοι (που λέει ο λόγος) με τις νύφες που δείχνουν πολύ περισσότερα από ό,τι το ταλαίπωρο αυτό παιδί που δέχτηκε την επίπληξη του ιερέα του ναού. 

Συμφωνείτε πάλι; 

Λίγο πριν, ο ίδιος ιερέας με είχε «εντυπωσιάσει» με τα θεατρικά σκέρτσα - νάζια που έκανε (κάτι σαν δήθεν, σαν μάγκικο, κάτι σαν μόρτικο στυλ) εκεί στη λήξη του μυστηρίου, που απευθύνονται οι ευχές στους νεόνυμφους. 

Καλλίφωνος πάντως! Και πεντακάθαρα τα ψαλτικά του, αλλά και με στόμφο (καθόλου ιεροπρεπή) κάποτε τα λόγια του. 

Εκεί όμως που «αρίστευσε», ήταν στην ας την πούμε ανάγνωση του σχετικού ευαγγελίου. Δεν νομίζω να υπήρχε άνθρωπος μέσα στο ναό που να κατάλαβε τι έλεγε. Και τους λυπήθηκα όλους αυτούς που από σεβασμό προς την στιγμή αυτή είχαν σηκωθεί όρθιοι. 

Τι έλεγε; Η εντύπωση η δική μου ήταν σαν να παρακολουθούσα στο θέατρο Δελφινάριο τον Στάθη Ψάλτη, να λέει την παρλάτα του αλλά να έχουν χαλάσει τα μεγάφωνα και να μη βγάζεις λέξη! Κάτι τέτοιο, σαν μουρμούρα, σαν θεατρικός ήχος, σαν κάτι το ακατάληπτο! Τόσο... σπουδαίο!!!..

Α, σήμερα έμαθα ότι αν και ο γάμος είχε οριστεί για τις 7, η νύφη ήρθε στια 7 και 30, διότι (έτσι άκουσα να συζητείται) αυτό καλεί το έθιμο! Εσείς τι λέτε; Έτσι είναι; Πείτε μου, διότι φαίνεται ότι έχω χάσει επεισόδια από το ότι έχω χρόνια να παραστώ σε γάμο! 

Αλλά γενικά φίλοι μου, από τα όσα έχουμε γράψει εδώ στο μπλογκ αυτό για τους γάμους - έτσι όπως τελούνται από την τοπική μας εκκλησία, τι συμπέρασμα έχετε βγάλει; 

Δεν νομίζετε - κι εσείς - οτι αποτελεί πλέον την μεγαλύτερη, την πιο θανάσιμη αμαρτία, τον μέγιστο κολασμό, το να παρευρίσκεται σε τέτοια «μυστήρια» ένα πραγματικά πιστό μέλος της Εκκλησίας

Δεν θεωρείται η μεγαλύτερη μαλακία του ανθρώπου η συναναστροφή του με παπάδες του Μαμωνά; 

Δεν είναι χειρότερο και από την πιο αισχρή - την πιο ξεφτιλισμένη - πορνεία, το να πατάει κανείς το πόδι του σε ένα τόσο μαγαρισμένο μέρος όπως έχουν καταντήσει σήμερα οι ορθόδοξοι ναοί; 

Εγώ, σας εξομολογήθηκα την αμαρτία μου, και περιμένω και την δική σας γνώμη επί του θέματος αυτού.
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑ, ΤΟΥ "ΣΗΜΕΡΑ";

Δεν είναι χειρότερο και από την πιο αισχρή - την πιο ξεφτιλισμένη - πορνεία, το να πατάει κανείς το πόδι του σε ένα τόσο μαγαρισμένο μέρος όπως έχουν καταντήσει σήμερα οι ορθόδοξοι ναοί; 


ΣΧΕΤΙΚO:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Φίλε κ. Ιωάννου, χαίρετε!

Έτσι είναι όπως τα λέτε, και δεν χρειάζεται καμία διόρθωση το κείμενο σας, από εμένα τουλάχιστον. Όπως τα λέτε! Καμιά πνευματικότητα, καμιά προετοιμασία για το γάμο, προετοιμασία που να είναι σύμφωνη με την τάξη της Εκκλησίας.

Στις επαφές που έχει το ζευγάρι με την εκκλησία για να οριστεί η ημερομηνία του γάμου, δεν συζητείται ούτε το θέμα της εξομολόγησης, ούτε και το θέμα του νυφικού, η υπόδειξη δηλαδή από τους ιερείς να μην είναι έξαλλο και πορνικής εμφάνισης.

Το βάρος, ρίχνεται στους στολισμούς και στο οικονομικό και στα τυχερά των ιερέων.

Τι κι αν οι μελλόνυμφοι είναι από αυτούς που με τη ζωή τους φτύνουν την Εκκλησία... Αν είναι πλούσιοι και διάσημοι, τότε είναι ευπρόσδεκτοι και αγαπητοί και σεβαστοί στους ιερείς που τους διαθέτουν ευχαρίστως την εκκλησία για να γίνει το σόου της επίδειξης και της προσβολής του θεσμού του γάμου από κάθε άποψη.

Αν αντίθετα οι μελλόνυμφοι είναι μεν πιστά μέλη της Εκκλησίας αλλά φτωχοί και άσημοι, τότε τι νομίζετε; Ότι η Εκκλησία τους αντιμετωπίζει με αγάπη; Ή μήπως με περιφρόνηση; Εγώ έχω λόγους να πιστεύω ότι το δεύτερο ισχύει!..

Φιλικά,
Παναγιώτης

14 Φεβρουαρίου 2010 4:15 μ.μ.
 http://xairete.blogspot.com/2010/02/blog-post_34.html



ΣΧΕΤΙΚO:
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Αναρωτιόμαστε αν άλλαξε η θρησκεία στην Ελλάδα, ή αν απλά άλλαξαν ρούχα εκείνοι οι ιερείς των ειδώλων και εμφανίζονται πλέον σαν ιερείς του Χριστού!

[ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ.jpg]
Εμείς ειδωλολάτρες, μασκαρεμένοι σε χριστιανούς ιερείς;

http://xairete.blogspot.com/2009/09/blog-post_2287.html

3 σχόλια:

Μιχάλης είπε...

Μήπως υπάρχει μία δόση υπερβολής σε όλα αυτά? Τι δηλαδή θα πω ότι δεν πάω στο γάμο(ή θα αποχωρήσω αν έχω ήδη πάει) επειδή κάποια κυρία-δεσποινίδα στο εκκλησίασμα δεν είναι σεμνά ντυμένη? Είναι λογική αυτή? Σκέψου το λίγο...

P. MICHALOPOULOS είπε...

Για τι είδους γάμο μιλάτε αγαπητέ Μιχάλη; Για θρησκευτικό ή για πολιτικό; Για ιερό «μυστήριο» στην εκκλησία ή για κοσμική τελετή στο Δημαρχείο;

Διότι αν μιλάτε για θρησκευτικό γάμο, τότε πώς συμβιβάζεστε με το άσεμνο να επικρατεί στο χώρο αυτό;

Ο Χριστός που με το αίμα του και με την σταυρική θυσία του στον Γολγοθά ίδρυσε την Εκκλησία αυτή, δεν την ίδρυσε για να ασχημονούν ξεδιάντροπα μέσα στους ιερούς ναούς του, οι δήθεν πιστοί του, ούτε για να πλουτίζουν στους νέους αυτούς οίκους εμπορίου, του πιο αισχρού εμπορίου, οι δήθεν ιερείς του.

Για σκεφτείτε και αυτή τη λογική και τα ξαναλέμε.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Δεν είναι χειρότερο και από την πιο αισχρή - την πιο ξεφτιλισμένη - πορνεία, το να πατάει κανείς το πόδι του σε ένα τόσο μαγαρισμένο μέρος όπως έχουν καταντήσει σήμερα οι ορθόδοξοι ναοί; (ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ)

http://xairete.blogspot.com/2010/10/blog-post_1363.html