Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Έρευνες σε εκκλησίες και μοναστήρια για την προέλευση των «άγιων οστών»

Με έρευνες σε εκκλησίες και μοναστήρια συνεχίζουν την προανάκριση οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για να εντοπίσουν την προέλευση των «οστών αγίων» που βρέθηκαν στην κατοχή Ελβετού πιστού και Έλληνα διάκονου , σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Τα περίπου 700 τμήματα οστών και τα κρανία που κατασχέθηκαν, τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν από ειδικό ανθρωπολόγο - οστεολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί για την ακριβή χρονολόγηση τους, που πιθανότατα θα φωτίσει την υπόθεση.


Στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μετέβησαν και οι μητροπολίτες Λαγκαδά και Σιδηροκάστρου, οι οποίοι φέρονται ότι δεν μπόρεσαν να βεβαιώσουν αν πρόκειται για γνήσια οστά αγίων της ορθόδοξης θρησκείας. Οι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα αυτό το ενδεχόμενο και εκφράζουν τον προβληματισμό τους επειδή " δεν έχει αναφερθεί καμιά κλοπή λειψάνων από κανέναν ναό ή μοναστήρι στην ελληνική επικράτεια και στο Άγιον Όρος".

Ο 43χρονος Ελβετός που επιχείρησε να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ελέγχου δήλωσε απροκάλυπτα ότι μεταφέρει περίπου 200 τμήματα οστών και μια λειψανοθήκη. Είπε ότι επρόκειτο να παραδώσει τα "οστά αγίων" σε Γερμανό αρχιμανδρίτη ο οποίος σκόπευε να τα εκθέσει για προσκύνημα σε ορθόδοξη εκκλησία που θα χτίσει στην Ινδία. Αντιμετωπίζει την πλημμεληματική κατηγορία της "αποδοχής προϊόντων εγκλήματος" και αφέθηκε ελεύθερος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του 24χρονου διάκονου, στον τακτικό ανακριτή , για την κατηγορία της "διακεκριμένης κλοπής" και για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. Ο διάκονος που είναι απόφοιτος της Αθωνιάδας Σχολής του Αγίου Όρους και λειτουργεί στην Μητρόπολη Σιδηροκάστρου Σερρών κατά τη σύλληψη του ισχυρίστηκε ότι τα οστά του "τα έδωσαν ιερείς και μοναχοί ως ευλογία".

Πάντως, από την μέχρι στιγμής έρευνα της αστυνομίας δεν προέκυψε οικονομική συναλλαγή για την ανταλλαγή των οστών που είναι καλο-συντηρημένα και φέρουν αυτοκόλλητα με τα ονόματα αγίων, οσίων και μαρτύρων της Ορθόδοξης θρησκείας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=166011


ΣΧΕΤΙΚA:

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

24χρονος Διάκονος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου Σερρών, πωλούσε… και «της Παναγίας τα μάτια»!


Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Μακάβριο εμπόριο λειψάνων "αγίων"



ΣΧΕΤΙΚΟ:

Διεθνές εμπόριο με... «οστά αγίων»

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=25/05/2010&id=165775

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ερευνες και σε μοναστήρια του εξωτερικού για τα οστά

26/5/2010

Ερευνες ακόμα και σε μοναστήρια του εξωτερικού προκειμένου να εξακριβώσουν την προέλευση των εκατοντάδων οστών που βρέθηκαν στην κατοχή ενός διακόνου από τη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου Σερρών και ενός Ελβετού θα κάνουν οι αρχές στην προσπάθειά τους να εξιχνιάσουν την πρωτοφανή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Μετά τη διαπίστωση ότι τα 700 οστά που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο αντρών δεν προέρχονται από ελληνικά μοναστήρια καθώς κανένα δεν έχει δηλώσει κλοπή, οι αστυνομικοί του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στρέφονται στο εξωτερικό. Μέσω της Γιουροπόλ θα ζητήσουν να πληροφορηθούν αν υπάρχουν καταγγελίες κλοπής από μοναστήρια εκτός Ελλάδας, προσπαθώντας να εντοπίσουν την προέλευση των οστών.

Ο ίδιος ο διάκονος που εντοπίστηκε να κατέχει περισσότερα από 500 οστά δήλωσε μανιώδης συλλέκτης τους. Ισχυρίστηκε ότι τα οστά είναι αγίων και οσίων και του τα χάριζαν καλόγεροι από διάφορα μοναστήρια ακόμη και από το Αγιο Ορος.

Ο Ελβετός που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο πριν ταξιδεύσει για Φρανκφούρτη έχοντας γεμάτες τις αποσκευές του με οστά, είπε στους αστυνομικούς ότι θα τα παρέδιδε στη Γερμανία σε αρχιμανδρίτη της Ρώσικης Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκειμένου να τα εκθέσει για προσκύνημα. Οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο αρχιμανδρίτης είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Χθες, οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Ο Ελβετός δεν αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος, κατηγορούμενος μόνο για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Ο διάκονος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου κρατείται και θα απολογηθεί στον ανακριτή την Πέμπτη.

Με ενδιαφέρον περιμένουν οι αστυνομικοί και το πόρισμα του ανθρωπολόγου-οστεολόγου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο οποίος θα εξακριβώσει την προέλευση των οστών.

www.espressonews.gr