Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Μακάβριο εμπόριο λειψάνων "αγίων"

Ενας 43χρονος αλλοδαπός και ένας 24χρονος διάκονος συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όταν στην κατοχή τους βρέθηκαν ανθρώπινα οστά, κρανία και λειψανοθήκες, τα οποία από ό,τι φαίνεται προσπαθούσαν να πουλήσουν ως λείψανα αγίων.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση, στις 16.30 το απόγευμα του Σαββάτου συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ένας 43χρονος αλλοδαπός που σχεδίαζε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό πόλη της Γερμανίας.

Στην κατοχή του βρέθηκε:


Μία ασημένια λειψανοθήκη, με εγχάρακτη αναπαράσταση και το όνομα του Αγίου Δημητρίου. Ένα οστό ανθρώπινου χεριού

Τρία κρανία και τέσσερα τμήματα κρανίων

Εκατόν ενενήντα επτά οστά και τμήματά τους.


Από την εξέταση των κατασχεμένων οστών διαπιστώθηκε ότι είναι καλά συντηρημένα, αρωματισμένα με μύρο (!) και στο καθένα αναγράφεται όνομα Αγίου ή Οσίου. Προέκυψε επίσης ότι ο 43χρονος είχε φθάσει στη Θεσσαλονίκη την 21η Μαϊου 2010 και στη συνέχεια είχε μεταβεί στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Εκεί, δύο μέρες αργότερα συνάντησε τον 24χρονο Διάκονο Ιεράς Μητρόπολης της περιοχής, από τον οποίο παρέλαβε τα οστά, προκειμένου, κατά δήλωσή του, να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει σε Αρχιμανδρίτη Εκκλησίας στη Γερμανία.


Το πρωί της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του 24χρονου, ο οποίος επίσης συνελήφθη αφού στην κατοχή του εντοπίστηκαν 10 χαπάκια ναρκωτικής ουσίας, 505 οστά και 15 κρανία, στα οποία επίσης αναγράφονταν ονόματα Αγίων ή Οσίων, καθώς και τα παρακάτω αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρμόδιας Αρχαιολόγου, εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί Αρχαιοτήτων:


Μία βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα

Ένας βυζαντινός σταυρός του 19ου αιώνα

Δύο βυζαντινά δαχτυλίδια

Πέντε νομίσματα, εκ των οποίων 3 βυζαντινά και 2 αρχαία.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, με την οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

www.ethnos.gr



ΣΧΕΤΙΚA:

Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010


24χρονος Διάκονος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου Σερρών, πωλούσε… και «της Παναγίας τα μάτια»!


Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010


Έρευνες σε εκκλησίες και μοναστήρια για την προέλευση των «άγιων οστών»



Σιδηρόκαστρο Σερρών
Το Σιδηρόκαστρο βρίσκεται ΒΔ. των Σερρών σε απόσταση 25 χλμ., ανάμεσα στα όρη της Βροντούς και του Αγγίστρου από βορρά και του ποταμού Στρυμόνα από δυτικά. Το Σιδηρόκαστρο αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου και είναι ο τελευταίος δήμος της Ελλάδας στην έξοδο της χώρας προς τη Βουλγαρία. O Δήμος Σιδηροκάστρου έχει πληθυσμό 10.600 κατοίκους (απογραφή του 2001), έκταση 196.554 στρέμματα και περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα του Βαμβακοφύτου (1171 κάτοικοι), Καμαρωτού (575 κάτοικοι), Στρυμονοχωρίου (439 κάτοικοι), Χαροπού (1435 κάτοικοι), Χορτερού (656 κάτοικοι), Φαιάς Πέτρας (167 κάτοικοι), Αμπέλας (184 κάτοικοι, Θερμοπηγής (194 κάτοικοι) και Σχιστόλιθου (18 κάτοικοι).

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εκρυβε στη βαλίτσα του 200 οστά

25/5/2010

Μια απίστευτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ήρθε στο φως μετά τη σύλληψη 43χρονου Ελβετού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο προτού επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τη Γερμανία καθώς είχε στις αποσκευές του περίπου 200 οστά! Η υπόθεση αποκτά διαστάσεις θρίλερ μετά τη σύλληψη 24χρονου διακόνου της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου Σερρών, ο οποίος φέρεται ότι έδωσε στον αλλοδαπό τα οστά που υποτίθεται ότι είναι αγίων, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν ακόμη περισσότερα οστά.

Η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που απασχολεί το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης άρχισε να ξετυλίγεται το μεσημέρι του Σαββάτου όταν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης συνελήφθη ένας Ελβετός υπήκοος που ήταν γεννημένος στη Ζυρίχη, αλλά διαμένει μόνιμα στη Γερμανία. Ο έλεγχος στις αποσκευές του άφησε άφωνους τους αστυνομικούς. Οι βαλίτσες του ήταν γεμάτες οστά! Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν 197 οστά και τμήματα οστών, τρία κρανία, τέσσερα τμήματα κρανίων, ένα οστό χεριού καθώς και μια ασημένια λειψανοθήκη με χαραγμένη αναπαράσταση και το όνομα του Αγίου Δημητρίου.

Τα μακάβρια ευρήματα μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της Ασφάλειας όπου εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι είναι άριστα συντηρημένα, αρωματισμένα με μύρο και στο καθένα αναγραφόταν το όνομα κάποιου αγίου ή οσίου! Οπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, ο 43χρονος είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη δύο μέρες πριν και πήγε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών όπου συνάντησε έναν 24χρονο διάκονο της μητρόπολης, από τον οποίο παρέλαβε τα οστά που βρέθηκαν στην κατοχή του. Οπως κατέθεσε στην αστυνομία ο αλλοδαπός, θα παρέδιδε τα οστά σε αρχιμανδρίτη εκκλησίας στη Γερμανία.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης πήγαν στο Σιδηρόκαστρο και έκαναν έρευνα στο σπίτι του διακόνου. Εκεί ανακάλυψαν 505 οστά και 15 κρανία, στα οποία επίσης αναγράφονταν ονόματα αγίων ή οσίων, καθώς και μια βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα, έναν βυζαντινό σταυρό από την ίδια περίοδο, δύο βυζαντινά δαχτυλίδια και πέντε νομίσματα, εκ των οποίων τα τρία βυζαντινά και τα δύο αρχαία. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο διάκονος κατείχε και δέκα ναρκωτικά δισκία.

Ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε... συλλέκτης οστών αγίων, ενώ ανθρωπολόγος - οστεολόγος της αρχαιολογικής υπηρεσίας κλήθηκε να εξακριβώσει την προέλευση των οστών. Εις βάρος και των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, περιύβριση νεκρών και άλλα αδικήματα.


ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ
www.espressonews.gr