Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

FORUM: Aγαπητή Ελπίδα, μπορείς να με λες Επισκέπτη.


«...αν και δεν γνωριζω το ονομα σας.. Ευχαριστω για την εκτενη απαντηση, διαβαζοντας την ομως μου δημιουργιται ακομη μια απορια, ισως και περισσοτερες απο μια... π.χ. λετε "Τα κριτήρια της πίστης μας είναι πολλά. Είναι η αποδοχή του βαπτίσματος μας, είναι ο τακτικός εκκλησιασμός και η συνειδητή συμμετοχή μας στα μυστήρια της εκκλησίας. Έτσι ανήκουμε στην Oρθοδοξία, έτσι ανήκουμε και στην ενορία." 1. Ποια αποδοχη του βαπτισματος? αφου μας βαπτιζουν και βαπτιζουμε τα παιδια μας χωρις να τα/μας ρωτησουμε/νε. 2. Η συμμετοχη μας στα μυστηρια ειναι ενα πολυ ακριβο χομπι, εμεις το κανουμε ακομη, αλλα για τα παιδια μας εχω αμφιβολιες... Υπαρχουν στην Ορθοδοξια, κριτιρια Πιστης, που δεν ειναι συνδεδεμενα με την Εκκλησια?»

Αγαπητή Ελπίδα, μπορείς να με λες "Επισκέπτη".

Ο νηπιοβαπτισμός, έχει τις ρίζες του στην πρώτη εκκλησία, και στην εκκλησία που διωκόταν από ειδωλολάτρες. Έχει δε το σκοπό να μπορεί να μετέχει το παιδί στις αγιαστικές δωρεές της εκκλησίας (όπως στον εκκλησιασμό και στη θεία κοινωνία).

Δεν μας ρωτάνε, όπως δεν μας ρωτάνε για το όνομα, για το γαλατάκι μας και για τα ρουχαλάκια μας.

Η ομολογία του Συμβόλου της Πίστεως, από τον έφηβο, από τον ενήλικα, και η συνειδητή του συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας, είναι και η αποδοχή του βαπτίσματος. Αλλιώς, δεν έχει καμιά αξία πλέον το αν βαπτίστηκε, δεν έχει κανένα αντίκρισμα το αν γράφει «χριστιανός» η ταυτότητα του.

Αν νομίζεις ότι είναι χόμπι τα μυστήρια, τότε σε συμβουλεύω να διαλέξεις κάτι άλλο έστω και πιο ακριβό. Για σένα είναι χόμπι, για κάποιους παπάδες είναι ευκαιρία πλουτισμού (χριστεμπόριο - Σιμωνία), άρα ούτε τα ράσα κάνουν τον παπά ούτε και η ταυτότητα τον χριστιανό. Δεν νομίζεις;

Η «Ορθοδοξία» αγαπητή Ελπίδα (μπορείς να με λες "Επισκέπτη"), και η «Εκκλησία», είναι δυο ταυτόσημες έννοιες.
Η Εκκλησία (Ορθοδοξία), ως πνευματικό ίδρυμα είναι ο Χριστός που παρατείνεται στους αιώνες εδώ στη Γη. Είναι η εδώ βασιλεία Του.

Η «βασιλεία» δε αυτή, έχει επικεφαλής τον ίδιο τον Χριστό, και μέλη της είμαστε όλοι εμείς οι πιστοί. Επομένως, ΔΕΝ υπάρχουν στην Ορθοδοξία, κριτήρια Πίστης, που δεν είναι συνδεδεμένα με την Εκκλησία.
http://forums.pathfinder.gr/Religion_Beliefs/Christianity/thread.html?thread=139545&id=139570


ΣΧΕΤΙΚΟ:

Καλημέρα σας κ. Ελπίδα (asimos13) :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: