Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Καλημέρα σας κ. Ελπίδα (asimos13) :-)

«ποιος ειναι χριστιανος ορθοδοξος; Αυτος που το γραφει η ταυτοτητα του? Ποια ειναι τα κριτιρια για να λεγεται καποιος χριστιανος ορθοδοξος; Ν ανηκει στην Ορθοδοξια, να ειναι κομματι της χριστιανικης κοινοτιτας; Πρεπει να γνωριζει κατα γραμμα τις γραφες, να εκκλησιαζεται, να τηρει νηστιες και αλλους κανονες; Κι αν ισχυουν ολα αυτα πως και απο ποιον ελενχεται αυτη του η ιδιοτητα; Πρωινες σκορπιες σκεψεις.........»

Καλημέρα σας κ. Ελπίδα (asimos13) :-)


Και φυσικά δεν είναι απόδειξη της χριστιανικής μας ιδιότητας (της ορθόδοξη, στην περίπτωση αυτή) η αναγραφή της στην ταυτότητα. Για έναν χριστιανό όμως (όπου λέμε χριστιανός εννοούμε ορθόδοξος) είναι μια ομολογία πίστεως (στην Εκκλησία, στις αρχές της Πίστης, στα δόγματα) και αυτή.

Τα κριτήρια της πίστης μας είναι πολλά. Είναι η αποδοχή του βαπτίσματος μας, είναι ο τακτικός εκκλησιασμός και η συνειδητή συμμετοχή μας στα μυστήρια της εκκλησίας. Έτσι ανήκουμε στην Oρθοδοξία, έτσι ανήκουμε και στην ενορία.

Και φυσικά, δεν πρέπει να παραμελούμε την μελέτη της Αγίας Γραφής, που είναι ο λόγος του Θεού, αλλά ούτε και το θείο κήρυγμα (γραπτό ή προφορικό) πρέπει να παραμελούμε, διότι και αυτό είναι ο λόγος του Θεού.

Και οι νηστείες που αναφέρεις, είναι και αυτές μέσα στα καθήκοντα του χριστιανού.

Ως προς τον έλεγχο, τι να πω; Δεν υπάρχουν «φάκελοι» (υποθέτω) που έτσι να παρακολουθείται κάποιος για την χριστιανική του ιδιότητα. Αν βέβαια διαπράξει κάτι σοβαρό και μάλιστα δημόσια, τότε θα ελεγχθεί, φαντάζομαι.

Ένας άλλος έλεγχος είναι η ιδία του η συνείδηση, η οποία αν κάτι τον βαραίνει θα οδηγήσει τα βήματα του στο εξομολογητήριο, στον πνευματικό πατέρα.


http://forums.pathfinder.gr/Religion_Beliefs/Christianity/thread.html?thread=139545&id=139556



Η κ. Ελπίδα (από Γερμανία) μας βρήκε, και, στο «ΧΑΙΡΕΤΕ»!


σχόλια:

Elpis είπε...

Καλημέρα από την ηλιόλουστη Γερμανία,

Είναι πολύ καιρός τώρα που έγραψες αυτό το σχόλιο, έπεσα επάνω κατά τύχη πριν δύο λεπτά και υπάρχει κάτι που θα ήθελα να σε ρωτήσω. Πιστεύεις ότι ο Χριστιανισμός είναι κάτι που το νοιώθουμε, το διδασκόμαστε, το φιλοσοφούμε ή απλά το κληρονομούμε και το δεχόμαστε και γενικότερα πιστεύεις ότι σε θέματα θρησκείας πρέπει να είμαστε δογματικοί; Είναι η θρησκεία σπουδή, δίδαγμα ή βίωμα; Και ακόμη πιστεύεις ότι είναι κακό ν αναζητά κανείς την αλήθεια μελετώντας τις περισσότερες Θρησκείες στον πλανήτη; Ξέρω ότι ίσως ούτε διαβαστεί το σχόλιο μου, σ αυτή την περίπτωση αν θεωρηθούν οι ερωτήσεις ρητορικές ;)

Γεια χαρά και μια υπέροχη μέρα σου εύχομαι.

16 Αύγουστος 2008 10:32 πμ



P. MICHALOPOULOS είπε...

Καλημέρα στην Ελπίδα, καλημέρα στην ηλιόλουστη Γερμανία! :-)

Ναι! Θεωρώ ότι πράγματι ότι ο Χριστιανισμός είναι κάτι που το νοιώθουμε, ναι, είναι και κάτι που το διδασκόμαστε και το φιλοσοφούμε… Και όχι κάτι που μόνο «απλά το κληρονομούμε» και (τυφλά) το δεχόμαστε!
Ναι! Πιστεύω ότι σε θέματα θρησκείας, ναι, πρέπει να είμαστε δογματικοί, με την έννοια ότι τα «δόγματα» (τι λέμε στο «Πιστεύω», π.χ.) αποτελούν τις βασικές αρχές, τις αιώνιες - αμετάβλητες και αναλλοίωτες αλήθειες της Πίστης μας!
Ναι! Είναι η θρησκεία, και, σπουδή, και δίδαγμα, και κατ’ επέκταση, και, βίωμα!

Όχι, δεν είναι κακό, το να μελετάει κανείς τις διάφορες θρησκείες. Και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός τις μελέτησε, και έβγαλε τα συμπεράσματα του…
Πρόβλημα όμως είναι, σε κάποιον που γνώρισε την αλήθεια (την Ορθοδοξία) το καθαρό και γάργαρο νερό, να την αρνείται και να προσπαθεί να ξεδιψάσει αναζητώντας (άλλες «αλήθειες») σε βάλτους και σε άλλες ύποπτες πηγές! Το έκανε αυτό ο άγιος Αυγουστίνος και πολύ ταλαιπωρήθηκε, αλλά το καλό είναι ότι τελικά βρήκε (με τη Χάρη του Θεού) το δρόμο της επιστροφής στην εκκλησία, στην πηγή της αλήθειας!..

Έχουμε και την περίπτωση του Τζιοβάνι Παπίνι, ο οποίος άρχισε να μελετάει το ευαγγέλιο με σκοπό να πολεμήσει (αναζητώντας τρωτά σημεία σε αυτό), να πολεμήσει τον χριστιανισμό, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο αφού το ευαγγέλιο τον κέρδισε και ο ίδιος έγινε ο μεγαλύτερος υμνητής του Χριστού, σαν συγγραφέας!..

Αυτά, τα… «ρητορικά»! :-)

Γεια χαρά και σε σένα, Ελπίδα, μια υπέροχη μέρα σου (αντ)εύχομαι, και εγώ!

:-)

16 Αύγουστος 2008 11:15 πμ



ΣΧΕΤΙΚΟ:

FORUM: Aγαπητή Ελπίδα, μπορείς να με λες Επισκέπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: