Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Μένουμε Ελλάδα: Έχουμε υπηρετήσει, και, στο Πολεμικό Ναυτικό (αποβατικό Ναυκρατούσα)

3 σχόλια:

stavroula είπε...

Akoma zei auto to Naukratousa:D
Ektos ean einai faroplismeno pia.
Ti mou 8umises pali.
Efta xronia mesa ston Oikismo Nausta8mou Salaminas!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εγώ, ήμουν 27 μήνες στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας…
Από το κέντρο εκπαίδευσης (χειμώνας 1967) με έστειλαν – σαν μηχανικό - στο πλοίο αυτό, το Ναυκρατούσα», που είχε λάβει μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας.

Λειτουργούσε δε τότε, σαν Διοίκηση των λεγομένων πλοίων αποβάσεως…

Είχε περάσει λίγος καιρός μετά την απόλυση μου όταν έμαθα ότι παροπλίστηκε, και ότι το όνομα του δόθηκε σε ένα νέο πλοίο…

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εκείνο το Δεξαμενόπλοιο «Ναυκρατούσα» (έδρα τότε της διοίκησης πλοίων αποβάσεων) είχε λάβει μέρος στην ιστορική εκείνη μάχη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την γνωστή σαν «Απόβαση της Νορμανδίας», και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του στόλου μας. Με εκτόπισμα 9357 τόνους μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 15.4 κόμβους. Διαθέτει 8 πυροβόλα των 40 χιλιοστών και 4 των 20 χιλιοστών. Υπηρετείτο δε (με βάση το ναύσταθμο Σαλαμίνας) από 250 άντρες.
Σαν πολεμική μηχανή το «Ναυκρατούσα», είχε σαν έργο να μεταφέρει στο εσωτερικό του μικρά άποβατικά πλοιάρια που θα αποβιβάσουν προσωπικό και υλικό στην ακτή κατά τις αποβατικές επιχειρήσεις. Με σύστημα δεξαμενών το σκάφος βυθίζεται από τη μέση και πίσω για την είσοδο και έξοδο των αποβατικών πλοιαρίων.