1. «Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε ατμόσφαιρα κατάνυξης γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, της προστάτιδας του ποντιακού ελληνισμού, στις πλαγιές του Βερμίου Ημαθίας»
Η Σουμελά είναι προστάτιδα του ποντιακού ελληνισμού; Άλλη Παναγία είναι αυτή; Πόντια;
2. «Χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, τον οποίο το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρο, απονέμοντας του παράλληλα και το Μεγάλο σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών.»
Για τα πανηγύρια!
3. «Το Ίδρυμα απένειμε επίσης χρυσό μετάλλιο στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιώργο Σούρλα»
Σούργελα!
4. «Μετά την πανηγυρική δοξολογία, ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελιώτισας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.»
Μπα!
5. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Σιδηρόπουλος, μετέφερε τις ευχές του προέδρου του κινήματος, και προσέθεσε ότι «Οι πολίτες δεν αντέχουν τη γενικευμένη διαφθορά και οικονομική ασφυξία, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του μπορούν να εγγυηθούν μία νέα πορεία της χώρας».
Μπράβο ρε! Σε αυτόν, γιατί δεν έδωσαν μετάλλιο;
www.greeknews.biz με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
1 σχόλιο:
Η Παναγία του Σουμελά
Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά.
Μια ιστορία, μια παράδοση και ένας θρύλος αγκαλιάζουν το σύμβολο του Πόντου, την Παναγία Σουμελά. Ήταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς αυτός που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά, βρέθηκε μετά το θάνατο του Λουκά στην Αθήνα και για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα.
Στο τέλος του 4ου αιώνα (380- 386) ιδρύθηκε στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο (κατά κόσμο Βασίλειος και Σωτήρχος, θείος και ανιψιός, κάτοικοι και οι δυο Αθηνών). Με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα, οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό. Από τότε έγινε γνωστή ως ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ (Εις του Μελά-στου Μελά-Σουμελά).
Μέχρι το 1922, υπήρξε ο οδηγός, ο παρηγορητής, ο συμπαραστάτης, το καταφύγιο και ο εμψυχωτής των Ελληνοποντίων. Υπήρξε επίσης ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας, καθώς και της αναζωπύρωσης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των πιστών.
Ο αναπάντεχος ξεριζωμός, ερήμωσε μαζί με τον αλησμόνητο Πόντο και τη Βίγλα της Σουμελιώτισσας. Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν, και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, ύστερα από ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς την τουρκική κυβέρνηση του Ισμέντ Ινονού.
www.greeknews.biz
Δημοσίευση σχολίου