Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Ποια είναι η «Παναγία Σουμελά»; Την ξέρετε;

Δεν είναι βέβαια καμιά άλλη Παναγιά, αλλά μια εικόνα της που προέρχεται από το ομώνυμο μοναστήρι (Μονή Σουμελά) που ήταν στην Τραπεζούντα στον Πόντο.

Αυτήν την εικόνα λοιπόν, την μετέφεραν οι Πόντιοι στην Ελλάδα, και τώρα βρίσκεται στη «Νέα Μονή Σουμελά», στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας.

Πρόκειται λοιπόν για την μια και μοναδική Παναγιά, πρόκειται και για τη μια και μοναδική της εικόνα, που προέρχεται από εκείνο το προσκύνημα στον Πόντο. Έτσι;

Παρά ταύτα, αυτή η «Σουμελά», φαίνεται να λατρεύεται σαν θεά, σαν είδωλο, και να θεωρείται σαν κάτι το διαφορετικό…

Σαν να μην είναι μια απλή τιμή σε ένα και μοναδικό πρόσωπο (το πρόσωπο της Παναγιάς), σαν να είναι κάτι το διαφορετικό το εικόνισμα αυτό, από ένα σύμβολο.

Έτσι, φτιάχνουν αντίγραφα της εικόνας αυτής, στα οποία δίνουν ειδική σημασία. Στα είδωλα αυτά, αποδίδουν ξεχωριστές ιδιότητες, διότι προέρχονται από «διάσημα» πρωτότυπα!!!

Παρόμοια φαινόμενα είχαμε και με άλλη ζωγραφιά της Παναγίας, τη ζωγραφιά – στάμπα, αντίγραφο ενός άλλου «επώνυμου» πρωτότυπου, της… «Παναγίας από τα Ιεροσόλυμα». Ήρθε και εδώ στην Ελλάδα το αντίγραφο αυτό, πρόσφατα, και του αποδόθηκαν ξεχωριστές τιμές, όχι γιατί απλά απεικόνιζε την Παναγία, αλλά διότι ήταν κόπια της εικόνας που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα!!!..

Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ειδωλολατρία μόνο, αν δεν πονηρευόμαστε ότι πίσω από αυτήν την τακτική κρύβεται η αγυρτεία, η εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος του πιστού λάου, για να γεμίζουν οι τσέπες των παπάδων, με όλα αυτά τα… επώνυμα εικονίσματα και τα φωτοαντίγραφα τους, τα… εξίσου θαυμαστά και θαυματουργικά (για τα παγκάρια) όπως και τα «σπέσιαλ» πρωτότυπα!..

Μια και «πουλάει» λοιπόν το όνομα «Παναγία Τήνου», «Παναγία Ιεροσολύμων», «Παναγία Σουμελά», κλπ, κάποιοι αντιγράφουν (εκτός από τα εικονίσματα) και τις τοποθεσίες με τα βαριά αυτά ονόματα…

Και το μοναστήρι στη Βέροια, δικαιολογημένα να λέγεται «Νέα Σουμελά» αφού φιλοξενεί την ιστορική εικόνα από τον Πόντο, από το μοναστήρι «Μονή Σουμελά»…

Αλλά στο εξωτερικό, στην Αμερική, στον Καναδά, τι δικαιολογία έχουν;

Δεν ήταν φαίνεται αρκετά «πιασάρικο» το όνομα της Παναγίας, σκέτο. Ήθελαν ένα προσκύνημα ειδικό για την «Παναγία Σουμελά»! Προς τον σκοπό αυτό λοιπόν, έφτιαξαν ένα σύλλογο-«ίδρυμα» (το 1982, στη Νέα Υόρκη) με την… επωνυμία «Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc.». Η υλοποίηση, του σκοπού, άρχισε το 2005 με αγορές οικοπέδων από την «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.». Πού;

Στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο West Milford τού βορείου New Jersey.

Έναν ακόμα Σουμελο-προσκύνημα εξωτερικού, λοιπόν, είναι έτοιμο! Η Σουμελά (όχι η Τηνιακιά, ούτε η Ιεροσολυμιά) Παναγία, βοήθεια τους!..


6 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η Παναγία του Σουμελά

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Μια ιστορία, μια παράδοση και ένας θρύλος αγκαλιάζουν το σύμβολο του Πόντου, την Παναγία Σουμελά. Ήταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς αυτός που χάραξε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά, βρέθηκε μετά το θάνατο του Λουκά στην Αθήνα και για αυτό το λόγο, αρχικά είχε ονομαστεί ως η Παναγία η Αθηνιώτισσα.

Στο τέλος του 4ου αιώνα (380- 386) ιδρύθηκε στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο (κατά κόσμο Βασίλειος και Σωτήρχος, θείος και ανιψιός, κάτοικοι και οι δυο Αθηνών). Με μοναδικά εφόδια την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητα, οι δυο ερημίτες μοναχοί, κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή μέσα στο βουνό. Από τότε έγινε γνωστή ως ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ (Εις του Μελά-στου Μελά-Σουμελά).

Μέχρι το 1922, υπήρξε ο οδηγός, ο παρηγορητής, ο συμπαραστάτης, το καταφύγιο και ο εμψυχωτής των Ελληνοποντίων. Υπήρξε επίσης ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας, καθώς και της αναζωπύρωσης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των πιστών.

Ο αναπάντεχος ξεριζωμός, ερήμωσε μαζί με τον αλησμόνητο Πόντο και τη Βίγλα της Σουμελιώτισσας. Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν, και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, ύστερα από ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προς την τουρκική κυβέρνηση του Ισμέντ Ινονού.

www.greeknews.biz

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αγαπητέ κ. Μιχαλόπουλε,

Διάβασα το σχόλιο σας (ακολουθεί απόσπασμα, ολόκληρο το σχόλιο βρίσκεται στο http://xairete.blogspot.com/2009/08/blog-post_6371.html) για το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής.

"Μια και «πουλάει» λοιπόν το όνομα «Παναγία Τήνου», «Παναγία Ιεροσολύμων», «Παναγία Σουμελά», κλπ, κάποιοι αντιγράφουν (εκτός από τα εικονίσματα) και τις τοποθεσίες με τα βαριά αυτά ονόματα…

Και το μοναστήρι στη Βέροια, δικαιολογημένα να λέγεται «Νέα Σουμελά» αφού φιλοξενεί την ιστορική εικόνα από τον Πόντο, από το μοναστήρι «Μονή Σουμελά»…

Αλλά στο εξωτερικό, στην Αμερική, στον Καναδά, τι δικαιολογία έχουν;

Δεν ήταν φαίνεται αρκετά «πιασάρικο» το όνομα της Παναγίας, σκέτο. Ήθελαν ένα προσκύνημα ειδικό για την «Παναγία Σουμελά»! Προς τον σκοπό αυτό λοιπόν, έφτιαξαν ένα σύλλογο-«ίδρυμα» (το 1982, στη Νέα Υόρκη) με την… επωνυμία «Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc.». Η υλοποίηση, του σκοπού, άρχισε το 2005 με αγορές οικοπέδων από την «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.». Πού;

Στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο West Milford τού βορείου New Jersey.

Έναν ακόμα Σουμελο-προσκύνημα εξωτερικού, λοιπόν, είναι έτοιμο! Η Σουμελά (όχι η Τηνιακιά, ούτε η Ιεροσολυμιά) Παναγία, βοήθεια τους!.."


Νομίζω ότι δεν είστε σωστά ενημερωμένος και καταφεύγετε σε άδικη και συκοφαντική κριτική. Συνοπτικά σας λεω ότι είμαστε Πόντιοι, λειτουργούμε με τις ευλογίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, και πιο συγκεκριμένα της τοπικής Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, και στα πλαίσια της Παν-Ποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά. Έχουμε όλα τα απαραίτητα ομοσπονδιακά και πολιτειακά πιστοποιητικά να λειτουργούμε σαν θρησκευτικό, μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα. Συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ελλάδος από όπου έχουμε αποκτήσει και την εικόνα μας (πιστό αντίγραφο της αυθεντικής) η οποία μάλιστα είναι δωρεά του εδώ Ποντίου Επισκόπου κ. Αντωνίου.

Το ίδρυμα μας δεν υποκαθιστά μήτε την ιστορική Μονή στον Πόντο ούτε το προσκυνητάρι της αυθεντικής εικόνας στο Βέρμιο. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ύβρη. Αντίθετα, παροτρύνουμε τους προσκυνητές μας να επισκεφθούν τις Μονές Παναγία Σουμελά στον Πόντο και στο Βέρμιο και να στηρίζουν τις εδώ κοινότητες τους. Λειτουργούμε σαν μια εναλλακτική λύση, σαν ένα διέξοδο αλλά και σαν ένα σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού Αμερικής. Η προέλευση εκατοντάδων πιστών κάθε χρόνο είναι ενδεικτικό γεγονός ότι χαίρουμε της εμπιστοσύνης της Ομογένειας. Για πληρέστερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτω σχετικά άρθρα και αναλύσεις από το φετινό προσκύνημα και πανήγυρη. Επίσης σας παροτρύνω να επισκεφθείτε την (υπό ριζική ανανέωση) ιστοσελίδα μας www.PanagiaSoumela.org

Τα έσοδα μας είναι πενιχρά, τα έξοδα μας σημαντικά, τα ταμεία μας σχεδόν άδεια και όλοι δουλεύουμε σε εθελοντική βάση. Σκοπιμότητες κερδοσκοπίας ή εκμετάλλευσης της πίστης των ομογενών δεν μας χαρακτηρίζουν και δεν μας έχει αποδώσει κανείς μέχρι σήμερα παρόμοιους χαρακτηρισμούς.

Κύριε Μιχαλόπουλε, είμαι στη διάθεση σας για όποια ενημέρωση και διευκρίνηση χρειάζεστε ώστε (και σας παρακαλώ γι’ αυτό) να ανακαλέσετε τις κατηγορίες εναντίον μας.

Με τιμή και προσμονή για δέουσα αποκατάσταση της αλήθειας,

Χαράλαμπος Β. Βασιλειάδης, Πρόεδρος
Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής

Haralambos (Bob) V. Vasiliadis, Ph.D., P.E., DEE, D.WRE, CIH - President
15-60 209 Street - Bayside NY 11360-1132
tel: 917.488.0507 - fax: 718.281.0763
HVV@ATT.Net

P. MICHALOPOULOS είπε...

Panagia Soumela - USA and Canada

http://xairete.blogspot.com/2009/08/panagia-soumela-usa-and-canada.html

stavroula είπε...

Nomizw oti o Kos Basiliadhs exei apoluta dikio otan anaferetai sta penixra esoda pollwn enoriwn edw sthn omogeneia. Thn kopiastikh, PANTA e8elontikh kai MH kerdoskopikh douleia twn melwn se
ka8e paroikia. H enoria mas anhkei k auth sto New Jersey.
Omws o Kos Basiliadhs pi8anon den gnwrizei kai ta 10ek.$$$ pou exei plhrwsei h Arxiepiskoph mas gia munhseis ierewn pou kathgorh8hkan gia paiderasties. Mia matia sthn istoselida www.prokov.org mporei na ton enhmerwsh katallhla.

Kai ti eirwnia 8ee mou, "prokov" sta rwssika shmainei "skeph".
Skeph ths Panagias mas pou timamai authn thn epoxh. Asxeta ta toponumia ths...

Kleinw me mia proseuxh.
H Yperagia 8eotokos na ginei skeph se olo ton Ellhnsmo tou Pontou pou gia autonohtous logous auth thn epoxh 8a mazeutei sthn gh twn paterwn tou, sthn gh twn
3erizomenwn, ths adikhs genoktonias tou. Merikes periptwseis eortwn einai kati parapanw apo 8rhskeutikos tourismos. Einai mnhmh...

P. MICHALOPOULOS είπε...

stavroula είπε...

Νομίζω ότι ο Κος Βασιλειάδης έχει απόλυτο δίκιο όταν αναφέρεται στα πενιχρά έσοδα πολλών ενοριών εδώ στην ομογένεια. Την κοπιαστική, ΠΑΝΤΑ εθελοντική και ΜΗ κερδοσκοπική δουλειά των μελών σε κάθε παροικία. Η ενορία μας ανήκει κι αυτή στο New Jersey.

Όμως ο κ. Βασιλειάδης πιθανόν δεν γνωρίζει και τα 10εκ.$$$ που έχει πληρώσει η Αρχιεπισκοπή μας για ιερείς που μηνύθηκαν - κατηγορηθήκαν για παιδεραστία. Μια ματιά στην ιστοσελίδα www.prokov.org, μπορεί να τον ενημερώσει κατάλληλα.

Και τι ειρωνεία Θεέ μου! «Prokov» στα ρώσικα σημαίνει «Σκέπη»! Σκέπη της Παναγίας μας που τιμάμε αυτήν την εποχή. Άσχετα τα τοπωνύμια της...

Κλείνω με μια προσευχή:

Η Υπεραγία Θεοτόκος να είναι Σκέπη σε όλον τον Ελληνισμό του Πόντου που για αυτονόητους λόγους αυτήν την εποχή θα μαζευτεί στην γη των πατέρων του, στην γη των ξεριζωμένων, της άδικης γενοκτονίας του. Μερικές περιπτώσεις εορτών, είναι κάτι παραπάνω από θρησκευτικός τουρισμός. Είναι μνήμη…

13 Αυγούστου 2010 4:47 π.μ.

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:
Πόντιοι όλου του κόσμου, ενωθείτε! Και... όλα τα λεφτά στην Τουρκία!

http://xairete.blogspot.com/2010/08/blog-post_13.html