Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Πέρασε της ρουκέτας

Των ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ, ΘΟΔΩΡΗ ΠΥΛΙΩΤΗ

Αν κάθε εβδομάδα αποτίουμε βαρύ φόρο αίματος από τα τροχαία δυστυχήματα, τις ημέρες του Πάσχα δεν λείπουν τα ατυχήματα εξαιτίας των κροτίδων και των βεγγαλικών.

Δύο ανήλικοι και δύο ενήλικοι φέτος έκαναν Πάσχα, αντί για το σπίτι, στο νοσοκομείο, ενώ για πρώτη φορά έπεσε βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης στο έθιμο του ρουκετόπολεμου στο Βροντάδο της Χίου, προκαλώντας την αγανάκτηση εκατοντάδων κατοίκων, που αψήφησαν τη δικαστική απόφαση και γιόρτασαν παραδοσιακά το Πάσχα.

Ενα αγόρι 13 χρόνων τραυματίστηκε κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, όταν εξερράγη στα χέρια του φωτοβολίδα που περιεργαζόταν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα. Το παιδί νοσηλεύεται στο Παίδων «Αγία Σοφία».

**Με έγκαυμα στο χέρι νοσηλεύεται ένα 15χρονο αγόρι, στη β' χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Το δυσάρεστο περιστατικό συνέβη τα μεσάνυχτα της Ανάστασης στα Σφακιά, κατά το καθιερωμένο έθιμο του καψίματος του Ιούδα.

**Σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε ένας 27χρονος άντρας στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, αφού προηγουμένως διακομίστηκε ακρωτηριασμένος στο δεξί χέρι και τραυματισμένος στο δεξί πόδι στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Ο 27χρονος έπαθε το ατύχημα ενώ επιχειρούσε ν'ανάψει ένα βεγγαλικό έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Πέραμο Μεγάρων.

**Κάψιμο ένιωσε ένας 37χρονος άντρας στην περιοχή του Παπάγου, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Παπανικολή, ενώ επέστρεφε σπίτι του, μετά την αναστάσιμη ακολουθία.

Τότε διαπίστωσε ότι στο πόδι του είχε καρφωθεί βολίδα από πυροβόλο όπλο, πιθανότατα από αναστάσιμες μπαλοθιές. Πάσχα στον Ερυθρό Σταυρό έκανε ο 37χρονος άντρας, που χειρουργήθηκε για να του αφαιρεθεί η σφαίρα.

**Στις φλόγες τυλίχτηκε λίγο μετά την Ανάσταση ένα σπίτι στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά από βεγγαλικό, στα Χανιά, ενώ ο ιδιοκτήτης απουσίαζε.

Γερή «καμπάνα» στους «ρουκετατζήδες», που κατασκευάζουν πασχαλινές ρουκέτες στο Βροντάδο της Χίου, έριξε η Δικαιοσύνη, αλλά το έθιμο τελικά πραγματοποιήθηκε. Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στο δικαστήριο Χίου για να διαμαρτυρηθούν για την καταδικαστική απόφαση εναντίον 4 νεαρών, που συνελήφθησαν την Πρωταπριλιά για κατασκευή ρουκετών.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, καταδίκασε τους 4 νεαρούς σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών, με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης, καθώς και 400 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.

Στην πλειονότητά τους οι πολίτες της Χίου χαρακτήριζαν απαράδεκτη την απόφαση. Ακολούθησε συγκέντρωση των ρουκετατζήδων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ομηρούπολης, έπειτα από σχετικό κάλεσμα του δημάρχου Γιάννη Μαλαφή,παρουσία δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις, καθώς και νομαρχιακών.

Η απόφαση υπέρ του εθίμου ανακοινώθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και παρά το ανοιχτό ζήτημα με τη Δικαιοσύνη, το Πάσχα γιορτάστηκε με δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες από τους ρουκετατζήδες των ενοριών Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερειθιανής. Υπολογίζεται ότι περίπου 60.000 ρουκέτες έπεσαν συνολικά και από τις δύο ενορίες.

http://www.enet.gr/


2 σχόλια:


stavroula είπε...

Nai...k pali fetos eidame sta topika mas nea thn Xio...gt etsi
giortazoume thn Anastash emeis...


P. MICHALOPOULOS είπε...

Έτσι γιορτάζει ο Μητροπολίτης Χίου; Έτσι, και, οι ιερείς των δυο αντιπάλων ενοριών που ρουκετο-πολεμούν η μια την άλλη;

Αν ναι, τότε μιλάμε για... «σατανική» εκκλησία! Σωστά;

...Και ελπίζω, αυτήν τη λέξη να μη την χαρακτηρίσει σαν «κακιά λέξη» η κ. Νίτσα, που αναζητά και διαβάζει κάθε μέρα τους διαλόγους μας!..

Ας καταγράψει - και ας το καταλογίσει υπέρ εμού - το ότι έχω καιρό να μιλήσω, και, για... «εκκλησία του κώλου»!


Παρασκευή, 17 Απρίλιος 2009

Οίκοι ενοχής (ένοχης σιωπής – συνενοχής) οι εκκλησίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: