Τρίτη 21 Απριλίου 2009

«Δεν μας χρειάζεται ορθόδοξος Πάπας»

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

Την αντίθεσή του με την ιδέα ενός «ορθόδοξου Πάπα», όπως είπε επί λέξει, επανέλαβε ο νέος επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, επίσκοπος Ιλαρίων, ο οποίος μάλιστα προήχθη χθες σε αρχιεπίσκοπο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις εβδομαδιαίου περιοδικού, ο αρχιεπίσκοπος, πλέον, Ιλαρίων χαρακτήρισε «μία από τις βασικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ρωσική Εκκλησία από τον έξωθεν κόσμο την κατάσταση «που διαμορφώνεται σχετικά με τη διεκδίκηση ειδικού ρόλου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».

«Θέλουν να μας επιβάλουν μοντέλο το οποίο υπάρχει στον καθολικισμό, τη συγκέντρωση της εκκλησιαστικής εξουσίας γύρω από τον προκαθήμενο της Οικουμενικής Εκκλησίας, κάτι σαν την εμφάνιση ορθόδοξου Πάπα», δήλωσε ο επίσκοπος Ιλαρίων, προσθέτοντας ότι «δεν θέλω να πω ότι το μοντέλο ετούτο είναι αυτό καθ' εαυτό άσχημο, αλλά δεν υπήρχε ποτέ στην ορθόδοξη παράδοση».

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του Πατριαρχείου Μόσχας είπε ακόμη ότι κατά την άποψη της Ρωσικής Εκκλησίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επανεξεταστεί η ορθόδοξη εκκλησιολογία για να δημιουργηθεί παρόμοιο αξίωμα.


avgerino@online.ru

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: