Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η απαλλαγή (;) Παντελεήμονος προκαλεί σάλο στην Εκκλησία


Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος υπέβαλε την παραίτησή του από την τοποτηρητεία της Μητρόπολης Αττικής στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή

Σάλος από την απαλλαγή Παντελεήμονος

Προβληματισμός στην Εκκλησία- Δριμύ «κατηγορώ» και υποβολή παραίτησης από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Σάλο στους κόλπους της Εκκλησίας προκαλεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να απαλλάξει και να μην παραπέμψει σε εκκλησιαστικό δικαστήριο τον έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα .

Χθες ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος υπέβαλε την παραίτησή του από την τοποτηρητεία της Μητρόπολης Αττικής στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

«Μη δυνάμενος να κωφεύσω
εις την κραυγή αγανακτήσεως του διαρκώς σκανδαλιζομένου υφ΄ ημών λαού της πατρίδος και της Εκκλησίας μας,θέλω να δηλώσω την κάθετον αντίθεσίν μου προς ενεργείας και αποφάσεις αίτινες δικαιολογούν υπονοίας συγκαλύψεως ή μεθοδεύσεων και σας υποβάλλω την από της θέσεως του τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής παραίτησίν μου» επισημαίνει ο κ. Νικόλαος.

Στην Ιεραρχία επικρατεί έντονος σκεπτικισμός και χαρακτηριστική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί ήταν και η δήλωση του επί δεκαετίες φίλου του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλέξανδρου που ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Μητροπολίτη πρώην Αττικής σε εκκλησιαστικό δικαστήριο:

«Επειδή θέλω να είμαι ένα υπεύθυνο άτομο στον χώρο της Εκκλησίας και όχι απλώς για τα πανηγύρια,ανησυχώ πάρα πολύ καθώς βλέπω τη συνείδηση του λαού αναστατωμένη. Έχει ανάψει μια πυρκαϊά και παρακαλώ πολύ τον Θεό να μας ελεήσει όλους» είπε ο κ. Αλέξανδρος εξερχόμενος του Συνοδικού Μεγάρου.

Μάλιστα αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι άρχισε η συλλογή υπογραφών από μητροπολίτες κατά της απαλλακτικής απόφασης για τον κ. Παντελεήμονα.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είναι έντονα προβληματισμένος και αναμένεται να λάβει καίριες αποφάσεις αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ενώπιον του οποίου έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής για τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες καταδικάστηκε για υπεξαίρεση από τη Μονή Οσίου Εφραίμ.

Πάντως την ίδια ώρα κληρικοί οι οποίοι υπηρετούν στη Μητρόπολη Αττικής εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον κ. Παντελεήμονα και σημείωναν ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αποτελεί τη δικαίωσή του και την απάντηση της Εκκλησίας στις μεθοδεύσεις που υπήρξαν σε βάρος του για την υπόθεση της Μονής Οσίου Εφραίμ.

ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Δεν δύναμαι να κωφεύσω»

Νωρίς χθες το πρωί ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ότι παραιτείται από τη θέση του τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής. Το πλήρες κείμενο της επιστολής παραιτήσεως του Μητροπολίτη Μεσογαίας έχει ως εξής:

«Ευρισκόμενος εις Μόσχαν,επληροφορήθην από Δημάρχους της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής ότι,κατόπιν Αποφάσεως του Πρωτοβαθμίου δι΄ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου,λειτουργούντος ως Δικαστικού Συμβουλίου,παρά το βαρύτατον περιεχόμενον του Ανακριτικού Πορίσματος του Σεβ.Μητροπολίτου Καρυστίας κ.Σεραφείμ εις βάρος του Μητροπολίτου πρ.Αττικής κ.Παντελεήμονος,παρεπέμφθη η υπόθεσις του τελευταίου εις το αρχείον και όχι εις το Πρωτοβάθμιον δι΄ Αρχιερείς Συνοδικόν Δικαστήριον προς εκδίκασιν. Τας ως άνω πληροφορίας διεσταύρωσα αργότερον εις το Διαδίκτυον.

Επειδή κατόπιν τούτου, διά την Ιεράν Σύνοδον,ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Αττικής κ.Παντελεήμων κακώς απεμακρύνθη από της θέσεώς του, εις την οποίαν ωρίσθην εγώ Τοποτηρητής από 9.2.2005, και συνεπώς εξέλιπον οι λόγοι της από τότε τοποθετήσεώς μου,

Επειδή κατά κανένα τρόπον
δεν θα επεθύμουν και ο ίδιος ο Σεβ.πρ.Αττικής να αισθάνεται πικρίαν διά το πρόσωπόν μου,δεδομένου ότι πλέον καταλαμβάνω την θέσιν του,αδίκως απομακρυνθέντος,και δικαίως και νομίμως πλέον θα χρησιμοποιεί τον τίτλον του Αττικής,

Επειδή η εν λόγω Απόφασις είχε μετά βεβαιότητος προβλεφθή υπό του ιερομ.Ιακώβου Γιοσάκη εις την συνέντευξιν αυτού εις την εφημερίδα “Η Σφήνα” της 20ής Φεβρουαρίου 2009,ως γνώσιν έχοντος, με ό,τι τούτο υπονοεί ή συνεπάγεται,

Επειδή η Απόφασις αύτη
εξήγειρε,ως μη ώφειλε, τον πιστόν λαόν- και όχι μόνον-,ως τούτο καταδεικνύεται εκ των πλείστων όσων ευρυτάτης κυκλοφορίας καυστικών δημοσιευμάτων και επιμόνων προς εμέ τηλεφωνημάτων,προκειμένου να προβώ εις τας απαιτουμένας ενεργείας προς ανατροπήν της ως άνω Αποφάσεως,ως θιγούσης την κοινήν λογικήν και το κοινόν περί δικαιοκριτικής ευθύνης της Ιεράς Συνόδου αίσθημα (Το ερώτημα πώς παρεκάμφθη τελικώς το περιεχόμενον του Ανακριτικού Πορίσματος παραμένει αναπάντητον),

Επειδή επληροφορήθην ότι εζητήθη υπό τινων συνοδικών αδελφών η παραίτησίς μου από την θέσιν του Τοποτηρητού,αν και τούτο αποτελεί αποκλειστικήν αρμοδιότητα του Αρχιεπισκόπου και μόνον και ουχί της Ιεράς Συνόδου (Αρθρον 23 (;) του Ν.590 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος»),

Επειδή
Υμείς Προσωπικώς,καθώς φαίνεται εις το χθεσινόν Δελτίον Τύπου της Ιεράς Συνόδου,διαχωρίζετε μεν την θέσιν Σας από την Απόφασιν χωρίς όμως εν τέλει να την παραπέμπετε καθ΄ αρμοδιότητα εις την Εκκλησιαστικήν Δικαιοσύνην, προκειμένου να διαφανή η αθωότης- όπερ ειλικρινώς και από καρδίας εύχομαι- ή ενδεχομένως η ενοχή του και δι΄ άλλα αδικήματα εμπεριστάτου Σεβ.πρ. Αττικής κ.Παντελεήμονος,

Μη δυνάμενος να κωφεύσω
εις την κραυγήν της αγανακτήσεως του διαρκώς σκανδαλιζομένου υφ΄ ημών λαού της πατρίδος και της Εκκλησίας μας ή δι΄ άλλου τρόπου να δηλώσω με σαφήνειαν την κάθετον αντίθεσίν μου προς ενεργείας και αποφάσεις αίτινες δικαιολογούν υπονοίας συγκαλύψεως ή μεθοδεύσεων,

Σας υποβάλλω την από
της θέσεως του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής παραίτησίν μου, με την παράκλησιν όπως αύτη τύχη της προσωπικής Σας εγκρίσεως και αποδοχής,ευχαριστών άμα διά την άχρι τούδε εμπιστοσύνην και συμπαράστασιν».

(«ΤΟ ΒΗΜΑ»)


http://xairete.blogspot.com/2009/03/blog-post_461.html

http://xairete.blogspot.com/2009/03/to-bhma.html


Μετά από αυτά, ποιος νορμάλ άνθρωπος θα παραμείνει μέλος της "εκκλησίας του κώλου" όπως κατάντησαν την "εκκλησία της Ελλάδος" ???


Τι καπνό φουμάρει η "Ιερά" Σύνοδος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: