Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Εθνική Λυρική Σκηνή: «Ουου», και «Αίσχος», για ομοφυλοφιλικές σκηνές!

Οι μουσικοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δεν «συναινούν» στα φάλτσα που προκαλεί το ομοφυλοφιλικό φιλί (το φιλί του Πρίγκιπα με έναν νέο, και κάποιες άλλες ομοφυλοφιλικές νύξεις) στην «εισαγόμενη» γαλλική παραγωγή της όπερας του Ντβόρζακ «Ρούσαλκα».

Όλα αυτά, την Παρασκευή στο θέατρο «Ολύμπια». Οι μουσικοί, λοιπόν, διαμαρτύρονται έντονα, και καταγγέλλουν εγγράφως:

«Όμως, όπως θα διαπιστώσετε παρακολουθώντας την παράσταση, η συγκεκριμένη σκηνοθετική απόδοση εκτός του ότι αλλοιώνει το libretto προσδίδει στον κεντρικό ήρωα του έργου ομοφυλοφιλικές τάσεις με ακραίες σκηνές, κάτι για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως στη Διοίκηση της Λυρικής».

Τα ανωτέρω περιλαμβάνονταν στην «προκήρυξη» που μοίραζαν την Παρασκευή στην είσοδο του θεάτρου «Ολύμπια» στους εισερχομένους για την πρεμιέρα της όπερας του Ντβόρζακ «Ρούσαλκα» (σε πανελλήνια πρώτη) μέλη της Ορχήστρας της Λυρικής.


Η παράσταση (συμπαραγωγή της Λυρικής Σκηνής και της Όπερας της Νίκαιας- Οpera de Νice) ξεκίνησε, με παρόντες, μεταξύ άλλων, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, πολλά μέλη του Διπλωματικού Σώματος, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Τζοβάνι Πακόρ και τον πρόεδρό της Οδυσσέα Κυριακόπουλο.


Η δικαίωση των μουσικών που διαμαρτυρήθηκαν, ήρθε στο φινάλε. Από τους εξώστες, άρχισαν να αναδύονται αποδοκιμασίες: «Ουου», «Αίσχος», που επεκτάθηκαν και προς την πλατεία και δυνάμωσαν όταν άρχισαν οι ατομικοί χαιρετισμοί των «καλλιτεχνών».

Την επομένη, το Σάββατο, γύρω στα πενήντα άτομα μέλη ομοφυλοφιλικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, μπήκαν στην αίθουσα και διάβασαν από... πλατείας κείμενο-απάντηση στα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας. Στην κίνησή τους αυτή υπήρξαν αντιδράσεις και μικροεπεισόδια από εργαζόμενους, μουσικούς και κοινό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: