Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Γράμματα Aναγνωστων: Οι άθεοι

Γράμματα Aναγνωστων

Οι άθεοι

Κύριε διευθυντά

Σε εξάστηλο άρθρο του κ. Π. Μανδραβέλη, που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής», φ. της 8.2.09, θίγονται ένα σωρό θέματα που αφορούν γενικά την αθεΐα –σωστό μικρό εγχειρίδιο αθεΐας– όπως, λ.χ. πίστη και επιστήμη, θρησκευτική βία, 11η Σεπτεμβρίου, κείμενα βίας στα ιερά βιβλία (Κοράνι, Π. & Κ. Διαθήκη), αξιοπιστία της ερμηνείας των ιερών κειμένων κ.λπ., κ.λπ. Το άρθρο συνοδεύει εντυπωσιακή φωτογραφία από το Λονδίνο, όπου σε μια πλευρά ενός κόκκινου διώροφου λεωφορείου αναγράφεται το εξής σύνθημα: «Τhere’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life». (Πιθανώς δεν υπάρχει Θεός. Τώρα σταματήστε να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας).

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ τηλεγραφικώς στα σημεία αυτά.

1. Οι άθεοι, καταρχήν, μπορούν να χαρακτηρισθούν, ως άκρως... θεοσεβούμενοι. Διότι, το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός συνιστά το κυρίαρχο ερώτημα της ζωής τους (άρα, κάποτε, γρήγορα ή αργά, θα βρουν την απάντηση και θα ησυχάσουν!). Η αμφιβολία τους, όμως, αυτό το «πιθανώς», σηματοδοτεί σοβαρό λογικό σφάλμα τους. Διότι, ναι μεν ο Θεός «πιθανώς» δεν υπάρχει, αλλά αν όμως «πιθανώς» υπάρχει, τότε τι γίνεται; Επομένως, η βασική αυτή θέση των αθέων κρίνεται εντελώς επισφαλής.

2. Η πίστη και η επιστήμη κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα και χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους. Κοινό τους αντικείμενο είναι η αλήθεια. Η επιστήμη κινείται από κάτω προς τα πάνω και ως μέθοδο χρησιμοποιεί την έρευνα και η πίστη κινείται από πάνω προς τα κάτω και ως μέθοδο χρησιμοποιεί την αποκάλυψη. Ο Albert Einstein, που κακώς χαρακτηρίζεται ως άθεος, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, έλεγε: «Εμείς οι επιστήμονες μοιάζουμε με τους αναρριχητές που με κόπο ανεβαίνουμε προς την κορυφή της αλήθειας. Μα όταν φθάσουμε στην κορυφή, εκεί μας περιμένουν... οι Θεολόγοι»!

3. Για την 11η Σεπτεμβρίου δεν ευθύνεται η θρησκεία και, ειδικότερα, ο Ισλαμισμός, αλλά το Ισλάμ, η πολιτικοποίηση, δηλαδή, της θρησκείας, η απόλυτη ταύτιση της θρησκείας με την πολιτική, που χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα αραβικά κράτη. Εκείνο, επομένως, που πρέπει να προσέξουν τα λεγόμενα χριστιανικά κράτη της Δύσης είναι να μην κάνουν και αυτά το ίδιο μεγάλο λάθος: να αναμιγνύουν τον Χριστιανισμό με τις πολιτικές τους επιδιώξεις.

4. Η βία στα κείμενα του Κορανίου και της Π. Διαθήκης είναι αναμφισβήτητη και υπάρχουν σοβαροί, ιστορικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί κυρίως λόγοι που την εξηγούν. Ωστόσο, η Κ. Διαθήκη που εκφράζει την τέλεια εν Χριστώ θεϊκή αποκάλυψη, αποκλείει οριστικά και τελεσίδικα τη χρήση βίας (βλ. Ματθ. ε΄ 43-48). Ο λόγος, εξάλλου, του Χριστού (Ματθ. ε΄ 18) αναφέρεται στη μία και μοναδική Αλήθεια που είναι υπέρχρονη και αιώνια.

+Μητροπολίτης Αχελωου Ευθυμιος / Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών

H KAΘHMEPINH


Εντόπισα:

"3. Για την 11η Σεπτεμβρίου δεν ευθύνεται η θρησκεία και, ειδικότερα, ο Ισλαμισμός, αλλά το Ισλάμ..."

Απόρησα:

Δηλαδή Σεβασμιότατε, έχετε - άμα λάχει να πούμε - ...καλή ιδέα για την μουσουλμανική θρησκεία;


Πέμπτη, 31 Ιούλιος 2008

Διαβάζει το μπλογκ αυτό, και, ο Επίσκοπος Ευθύμιος;

Πρόλαβα απόψε να παρακολουθήσω ένα μικρό μέρος (προς το τέλος) από την ακολουθία του Νυμφίου από τον μητροπολιτικό ναό Αθηνών (μέσω της τηλεόρασης ΕΤ1), και δοκίμασα μια παρά πολύ μεγάλη (ευχάριστη) έκπληξη:

Στο «Δεσποτικό», ήταν ιστάμενος ένας γλυκύτατος Επίσκοπος που όπως έμαθα ήταν ο βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής (από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Κατσώνη), ο τιτουλάριος Μητροπολίτης, o Αχελώου κ. Ευθύμιος.

Γλυκύτατος, σε όλα: Στο ύφος, στην ανάγνωση, στην ψαλτική, στην όλη του στάση και παρουσία μέσα στον ναό.

Για να μη χαλάσει αυτό, για να μη χάσω αυτήν την πανέμορφη εικόνα που τόσο απροσδόκητα αποκόμισα, ετοιμάστηκα να κλείσω την τηλεόραση όταν είδα τον Επίσκοπο να κατευθύνεται προς προσκύνηση της εικόνας του Νυμφίου προς στο μέσον του ναού, διότι σκέφτηκα ότι (τώρα) θα αντικρίσω εκείνο το αποτρόπαιο θέαμα να του βαστάνε οι διάκοι την μακριά ουρά από τα άμφια (αυτά με το μελιτζανί χρώμα) όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να γίνεται με όλους τους δεσποτάδες μας..

Ευτυχώς όμως που δεν την έκλεισα την τηλεόραση, διότι δεν είδα να τον ακολουθεί κανένας διάκος.

Περίμενα λίγα δευτερόλεπτα, και τότε έκανα μια σπουδαία ανακάλυψη: Τι είδα; Όταν ο σεμνός αυτός (και γλυκύτατος, επαναλαμβάνω) άνθρωπος προσκύνησε την εικόνα και έκανε μεταβολή για να επιστρέψει στη θέση του (στο δεξιό μέρος του ναού), διαπίστωσα (δεύτερη, πιο μεγάλη ευχάριστη η έκπληξη μου αύτη) ότι.. ΔΕΝ είχαν καμία ουρά τα άμφια του! Ήταν τόσο κοντά που μόλις (ελάχιστα έως καθόλου) ακουμπούσαν στο έδαφος!

Δόξα τω Θεώ! Κάτι προς το καλύτερο βλέπω να γίνεται στην Εκκλησία μας!

Μήπως πρέπει άραγε να έχω και μια πρόσθετη χαρά, ότι δηλαδή σε αυτό (στο «προς το καλύτερο») συμβάλει κάπως και η κριτική (σχετικά με τα άμφια της επίδειξης και της πρόκλησης) που κάνει ετούτη εδώ η σελίδα;

Λέω, εγώ τώρα, μεταξύ σοβαρού και αστείου:
Δεν μπορεί!
Πρέπει οπωσδήποτε να διαβάζει το μπλογκ αυτό, και, ο Επίσκοπος Ευθύμιος!
Δεν γίνεται, αλλιώς!.. :-)

Πέμπτη, 31 Ιούλιος 2008

ΝΑΙ! Διαβάζει τι γράφω, και, ο Επίσκοπος Ευθύμιος!!..


Την Μ. Εβδομάδα, είχα αναρτήσει ένα θέμα, με τίτλο: «Διαβάζει το μπλογκ αυτό, και, ο Επίσκοπος Ευθύμιος;»

Σήμερα (8 Μαΐου) βεβαιώθηκα πως ΝΑΙ..

Διαβάζει, και μου τηλεφωνάει κιόλας. Μου τηλεφώνησε πριν από λίγο (αν και του είμαι άγνωστος προσωπικά) στο τηλέφωνο που έχω στην πρώτη σελίδα του μπλογκ μου, για να με ευχαριστήσει για τα καλά λόγια που έγραψα στο θέμα αυτό για το πρόσωπο του.

Δεν γνωριζόμαστε, και για να γνωριστούμε καλύτερα τον ενημέρωσα ότι αργότερα (μετά την Ανάσταση) έγραψα και ένα άλλο θέμα στο οποίο τον ανέφερα και αυτόν αλλά τη φορά αυτή με σκωπτικό και ελεγκτικό (και όχι επαινετικό) πνεύμα...

...και τον παράπεμψα στο σχετικό «ταγκ» ώστε να εντοπίσει και αυτήν την αναφορά μου. Μου τηλεφώνησαν μετά από το γραφείο του (ο κ. Ιωάννης) για να μου πουν ότι δυσκολεύονται να εντοπίσουν αυτό το μεταγενέστερο σχόλιο..

Προς διευκόλυνση τους λοιπόν, έψαξα και το βρήκα, και τους ενημερώνω ότι έχει ως εξής:

Οι κάμερες όμως, μας έδωσαν πλήρη εικόνα και από την «Ανάσταση» στον μητροπολιτικό ναό της Αθήνας:

Αστείος ήταν (ο συμπαθής κατά τα άλλα) επίσκοπος Ευθύμιος που λόγω ηλικίας (και όχι μόνο) αγκομαχούσε να προλάβει τους άλλους που κατευθύνονταν προς την εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία. Ευτυχώς, δεν είχαμε κανένα ατύχημα, και με αυτόν, παρόμοιο με αυτό του Ιερώνυμου... Ευτυχώς!..

Βέβαια, λόγω της παρουσίας των επισήμων, ο απλός λαός ήταν περιφραγμένος (σαν τα ζώα) σε απόσταση από τα τεκταινόμενα! Στην εξέδρα φυσικά, κάποια πολιτικά πρόσωπα πλαισίωναν τους παπάδες, ή μάλλον ήταν αντικριστά με αυτούς, ενώ πίσω ακριβώς από τους παπάδες φιγουράριζαν κάποιοι αντιπρόσωποι των αιρετικών, όπως κάποιος περίεργος τύπος με μια κουκούλα, όπως ένας παπικός, κλπ, προς τους οποίους ο ταλαίπωρος Επίσκοπος (σαν κουρδιστός κουμπαράς ήταν με όλα του τα άμφια) πρόσφερε τον Σταυρό (μετά την Ανάσταση) για να τον ασπασθούν και αυτοί, μετά τους πολιτικούς επισήμους, τιμής ένεκεν!

Οι υπόλοιποι, τα ζώα είπαμε, παρακολουθούσαν αδιαμαρτύρητα τα αίσχη αυτά να συμβαίνουν μπροστά στα ματιά τους. Κάποιοι δε από τους ντεμί επισήμους που ήταν παρατεταγμένοι στην πρόσοψη του ναού, έκαναν διάφορα άλλα πράγματα, όπως τους απαθανάτισε η κάμερα όταν έκανε ένα πλάνο «σάρωση»: Άλλοι χασμουριόνταν, και άλλοι (με το «Χριστός Ανέστη») άναψαν αμέσως τσιγάρο!!!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: