Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

APXEIO: Κοίτα βρε παιδί μου τόση βία... Αυτό γιαγιά δεν είναι τίποτα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Απολογούνται οι (αν)εγκέφαλοι της φρίκης

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΘΗ



Μια σκηνή βίας σε μια κινηματογραφική ταινία, από αυτές που καθημερινά κατακλύζουν μέσω της μικρής οθόνης τα σαλόνια των σπιτιών και τα αθώα μάτια των παιδιών, ήταν η γροθιά που άνοιξε το στόμα για να ξεπηδήσει σαν χείμαρρος μέσα σε σπαρακτικούς λυγμούς η φρίκη που βίωσαν τρεις παιδικές ψυχές στο Ίλιον.


«Κοίτα βρε παιδί μου, τόση βία...», πρόφερε τη φράση επιφυλακτικά η γιαγιά, η μητέρα της μητέρας των τριών παιδιών, που άνοιξε την αγκαλιά της για να βρουν στοργή και γαλήνη τα εγγόνια της. Κι εκείνα, ασφαλή πια, οχτώ μήνες μετά τη διαφυγή τους από το σπίτι της προσωπικής τους κόλασης, άφησαν τα λόγια να ξεφύγουν σαν δάκρυα για να καθαρίσει η ψυχούλα τους από την τόση βρομιά που τους «πότισε» η ίδια τους η μάνα: «Αυτό γιαγιά δεν είναι τίποτα», ακούστηκαν οι παιδικές φωνούλες. Ένας εκκωφαντικός ψίθυρος, όπως η σιωπή τόσων μηνών, τόσων χρόνων.


Το πρωί η 33χρονη μάνα, ο 42χρονος σύντροφός της, ο ιερέας και ένας 83χρονος θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Απέναντί τους στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης θα βρουν τα τρία παιδάκια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η γιαγιά τους προτίθεται εντός των προσεχών ημερών να υποβάλει παράσταση πολιτικής αγωγής στον ανακριτή ζητώντας την ποινική τιμωρία των κατηγορουμένων.


Η αίτηση
Η πρώτη νομική κίνηση από την πλευρά των παππούδων έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Η μητέρα της 33χρονης, διαπιστώνοντας πως το αγοράκι της οικογένειας έφερε τραύματα στο χέρι «από αμβλύ όργανο», όπως λέει ο ιατροδικαστής, προχώρησε σε μήνυση σε βάρος του συντρόφου της κόρης της. Η υπόθεση έφτασε και στην Εισαγγελία Ανηλίκων και τα παιδιά εξετάστηκαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε η σεξουαλική κακοποίηση δεν διαπιστώθηκε, όμως εντοπίστηκαν τα σημάδια της σωματικής κακοποίησης, της παραμέλησης, η δυσχερής διαβίωση σε βρώμικο περιβάλλον, αλλά και η αδικαιολόγητη απουσία της κόρης επί 37 ημέρες από το σχολείο.
Αμέσως με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η γιαγιά ζήτησε τη γονική μέριμνα των παιδιών και το Μονομελές Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, αυτά να ζουν με τη γιαγιά τους μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Στις 3 Αυγούστου συζητήθηκε η κύρια αίτηση στο ίδιο δικαστήριο και υπέρ της γιαγιάς έκαναν πρόσθετη παρέμβαση οι γονείς του πατέρα (έχει αποβιώσει) των τριών παιδιών: «Στο δικαστήριο εμφανίστηκε η μητέρα με το νεογέννητο μωρό της στην αγκαλιά και τον σύντροφό της και πατέρα του βρέφους και φώναζαν πως δεν πρέπει να τους πάρουν τα παιδιά», λέει δικαστική πηγή.
Το οξύμωρο βέβαια είναι πως έπειτα από 4 μήνες, ακόμα (!) δεν έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση του δικαστηρίου σε μια νομική διαδικασία μάλιστα που ακολουθείται για περιπτώσεις «επείγουσας ανάγκης». Αλλωστε της απόφασης του δικαστηρίου θα ακολουθήσει από την πλευρά της γιαγιάς η αγωγή για οριστική ανάθεση της γονικής μέριμνας στην ίδια.


Το βρέφος;
Οξύμωρο επίσης είναι το γεγονός πως τα τρία ανήλικα (και μεγαλύτερα σε ηλικία) παιδιά εγκαταστάθηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου στο σπίτι της γιαγιάς τους στο Ολυμπιακό Χωριό, όμως το βρέφος 7 μηνών που απέκτησε η μητέρα με τον σύντροφο και συγκατηγορούμενό της, παρέμεινε στο σπίτι τους. Και προκαλεί απορία το γεγονός πώς δεν κινήθηκε αυτεπαγγέλτως διαδικασία από την Εισαγγελία Ανηλίκων και για το τέταρτο παιδάκι, αφού ήδη για τα τρία μεγαλύτερα το οικογενειακό περιβάλλον είχε κριθεί ακατάλληλο!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2007


Yπόθεση παιδεραστίας, στο Ιλιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: