Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Απόφαση της ΔΙΣ για τη Μητρόπολη Αττικής

Απόφαση της ΔΙΣ για τη Μητρόπολη Αττικής

Η υπόθεση του μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη και ο θρόνος της Αττικής παραμένουν για την Ιεραρχία ένα άλυτο πρόβλημα εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Αύριο οι μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα παραπέμψουν τον έγκλειστο στις φυλακές αδελφό τους στα εκκλησιαστικά δικαστήρια ή αν θα του επιτρέψουν, υπό προϋποθέσεις, την επιστροφή του στη Μητρόπολη Αττικής.

Ακόμη πιο κρίσιμη από την αυριανή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου που πρόκειται να συνεδριάσει στις 20 Ιανουαρίου για να εξετάσει την αίτηση αναίρεσης που έχει υποβάλει ο Παντελεήμονας, ζητώντας να ξαναγίνει η δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από το μοναστήρι του Εφραίμ.

Το καλοκαίρι του 2005, ο μητροπολίτης Παντελεήμων Μπεζενίτης τέθηκε εκτός Ιεραρχίας, με την επίκληση ενός νόμου του 1983, περί «σκανδαλισμού των πιστών». Ο ιεράρχης όμως απευθύνθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ασκώντας το δικαίωμα που έχει για έκκλητο προσφυγή. Ο Πατριάρχης με τη σειρά του ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος, εφόσον υπάρχουν κατηγορίες εις βάρος του ιεράρχη, να τον παραπέμψει στα εκκλησιαστικά δικαστήρια και στη συνέχεια να τον απομακρύνει. Τώρα, ύστερα από έρευνα ενός μήνα, που έκανε ο μητροπολίτης Καρυστείας Σεραφείμ, καταλήγοντας σε παραπεμπτικό πόρισμα, οι ιεράρχες καλούνται να αποφασίσουν τι θα πράξουν. Πληροφορίες φέρουν κάποιους ιεράρχες να δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή εκκλησιαστικής δίκης. Την απόφασή τους θα τη λάβουν έως την Πέμπτη.

Θ.ΤΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: