Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΑΡΧΕΙΟ: Ο… ΒΑΒΥΛΩΝΟΣ, ΚΑΙ ΟΙ «ΚΟΠΤΟΟΡΘΟΔΟΞΟΙ»

Ο… ΒΑΒΥΛΩΝΟΣ, ΚΑΙ ΟΙ «ΚΟΠΤΟΟΡΘΟΔΟΞΟΙ»

Την προτροπή προς τα τουριστικά γραφεία που οργανώνουν εκδρομές στην Αίγυπτο, να περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους και Ορθόδοξα προσκυνήματα εκεί, ακούσα (24 και 25 Ιανουαρίου 2005 ) από τον κ. Τέρενς Κουίκ στην εκπομπή του, στο STAR.

Ο κ. Κουίκ, παρουσίασε (μέσα από σχετική επίσκεψή του εκεί) έναν τέτοιο τόπο, στο Κάιρο, τον οποίον τόπο ο ξεναγός του κ. Κουίκ, ο λεγόμενος Επίσκοπος (;) Βαβυλώνος (!), τον παρουσίαζε σαν προσκύνημα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου. Εκεί, όπως έδειξε, είναι και ο τάφος του πατριάρχη Αλεξανδρείας, που σκοτώθηκε με το Σινούκ που έπεσε στη θάλασσα μπροστά στο Άγιον Όρος.

Αλλά τη σύγχυση, (πραγματική «Βαβέλ») στο ρεπορτάζ του κ. Κουίκ την προκαλούσε η συνεχής αναφορά του θεοφιλέστατου «Βαβυλώνος», σε… Κοπτοορθόδοξους προσκυνητές του χώρου αυτού!

Υπάρχουν λοιπόν και τέτοιοι χριστιανοί (οι «Κοπτοορθόδοξοι»); Υπάρχει και τέτοια (Κοπτοορθόδοξη) «Εκκλησία»; Κάπως ερμαφρόδιτο μου ακούγεται αυτό. Διότι, ή Ορθόδοξος είναι κανείς, (πιστός της ΜΙΑΣ Εκκλησίας κατά το Σύμβολο της Πίστεως), ή Κόπτης – αιρετικός! Και, κατά την Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση), «κόπτες ονομάζονται οι χριστιανοί της Αιγύπτου που ασπάζονται την ΑΙΡΕΣΗ του μονοφυσιτισμού».

Αυτά λοιπόν τα «Ορθόδοξα» προσκυνήματα μας καλούνε (ενισχύοντάς τα βέβαια και οικονομικά!) να επισκεφτούμε; Και μετά, αναρωτιόμαστε γιατί πέφτουν αεροπλάνα με πατριάρχες και άλλους ρασοφόρους μέσα!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: