Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΑΡΧΕΙΟ: Ο ΤΙΤΛΟΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.

Ο ΤΙΤΛΟΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.

Είδα (Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2005) την εκπομπή μου κ. Τέρενς Κουίκ στο STAR, και συγκεκριμένα το τέλος της, όπου του έδωσε συνέντευξη ο νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας. Εγώ, είμαι κατά δέκα χρόνια γεροντότερός του, λαϊκός μεν αλλά ανέκαθεν πιστό και ενεργό μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και με αυτήν την ιδιότητα κρίνω τώρα:

Δεν θα μακρηγορήσω, ούτε για το θάνατο του προκατόχου του, για τον οποίο θάνατο ο πατρ. Ιεροσολύμων αναφώνησε τότε: «για ποια άραγε κρίματα πληρώνει ο Κύριος!», ούτε για τα «φύγε από εδώ μωρή!» (σ.σ. …και μη παρθένα!) που ξεφώνησε ο πνευματικός πατέρας του πεθαμένου (ο Ζακύνθου) προς τοπικό επίσκοπο εκεί, κατά την κηδεία, ούτε και για τον Αρχιμανδρίτη τον φερόμενο ως μεσολαβητή σε κυκλώματα ομοφυλόφιλων που στήνουν δίκες (για έμπορους ναρκωτικών κλπ) και ο οποίος ήταν (και αυτός) εκεί, στην κηδεία. Πάνε αυτά. Ο πατρ. Πέτρος «πέθανε και θάφτηκε», …ζήτω ο νέος πατριάρχης!

Καταγράφω λοιπόν, εν συντομία, τι αποκόμισα εγώ, από την συνέντευξη του νέου πατριάρχη.

Όπως ο ίδιος λοιπόν είπε στην συνέντευξη, τον εξέλεξαν για την σεμνότητά του! Και όπως ανέφερε και ο Κουίκ, …χρειάζεται «μόνο» μισό εκατομμύριο ευρώ, για την αποπεράτωση του νέου πατριαρχικού μεγάρου. Εύχομαι, να το βρει αυτό το «μικροποσό» από τους δωρητές, στους οποίους το STAR απευθύνεται, και… να βρεθούν και χρήματα για τα 29.000 παιδάκια που (σύμφωνα με τη Unisex), πεθαίνουν κάθε μέρα από τη πείνα!

Εντύπωση όμως μου έκανε, και το κομμάτι εκείνο της συνέντευξης, όπου ο «σεμνός» πατριάρχης προσπάθησε να δικαιολογήσει τον «τίτλο» του, το «τροπάριο» δηλαδή που του ψέλνουν όταν λειτουργεί, και στο οποίο φέρεται να αναγνωρίζεται ως… ο 13ος των Αποστόλων (!!!), και όχι απλά ένας απόστολος ή ένας ισαπόστολος! Να αναγνωρίζεται δε ακόμα και ως… ο «Κριτής της Οικουμένης» (δηλαδή ως Θεός!), κάτι που και αυτό προσπάθησε με αστεία επιχειρήματα να το δικαιολογήσει.

Κρίμα, κρίμα, κρίμα! Περιμέναμε για τον «σεμνό» αυτό νέο πατριάρχη κάτι καλλίτερο: Ότι ο Θεός θα τον φώτιζε, να αποδειχθεί ως πραγματικά σεμνός, να καταλάβει δηλαδή ότι δεν είναι παρά ένας «διάκονος Χριστού» σύμφωνα με την Αγία Γραφή (Α΄ Κορ. γ΄ 5), και να αποτινάξει τον «ιστορικό» - αιρετικό τίτλο των προκατόχων του. Ούτε σαν τύπος, ούτε σαν έθος, ούτε σαν ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ στέκουν όλες αυτές οι ονομασίες (του «τίτλου») για άνθρωπο… Για κανένα, ούτε και για τον Επίσκοπο Αλεξανδρείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: