Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Σαν σήμερα: Η μεταφορά (περιοδεία) λειψάνων και η έκθεσή τους για προσκύνημα έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά και επικερδής δραστηριότητα, μια και οι ουρές των πιστών αφήνουν και τον απαραίτητο οβολό τους.

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Η μεταφορά (περιοδεία) λειψάνων και η έκθεσή τους για προσκύνημα έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά και επικερδής δραστηριότητα, μια και οι ουρές των πιστών αφήνουν και τον απαραίτητο οβολό τους.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Αγίας Ζώνης, που για πρώτη φορά άρχισε η «περιφορά» της τη δεκαετία του ‘90 από τον Εφραίμ.
Η ιστορία αυτής της (όχι μόνο χριστιανικής) παράδοσης πηγαίνει αιώνες πίσω, με πολλά επεισόδια, συχνά ευτράπελα, ακόμα και ακραία περιστατικά σε ό,τι αφορά οστά (λείψανα) αγίων στη χώρα μας.
Ορισμένα από τα περιστατικά αυτά είχαν καταγραφεί στις σελίδες του «Ιού» (12/4/1998, «Ιερή Οστεοπόρωση»).
■ Το 1964 η Καθολική Εκκλησία επέστρεψε στην Πάτρα την κάρα του Αγ. Ανδρέα, με μια τελετή που ένωσε τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, τον αρχηγό της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τη διάδοχο του θρόνου Ειρήνη. Μέχρι τότε, το χρυσό κουτί περιείχε μόνο ένα μικρό τμήμα ενός δαχτύλου του αγίου.
■ Το 1979, διαδήλωση 3.000 ατόμων πολιόρκησε το μέγαρο της μητρόπολης στο Αργοστόλι με αίτημα την απομάκρυνση του μητροπολίτη Προκόπιου Μενούτη. Οι πιστοί κατηγορούσαν τον ιεράρχη ότι μαζί με άλλους προέβη σε τεμαχισμό του σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου, προκειμένου να το «αξιοποιήσει». Μια βδομάδα αργότερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έθεσε σε διαθεσιμότητα τον μητροπολίτη.
■ Το 1994, «για πρώτη φορά έρχεται στην πρωτεύουσα, στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου, τμήμα των ιερών λειψάνων του αγίου -η κάτω γνάθος- για προσκύνηση. Εως τις 20/12/1994. Τηλ. 6899... κ.λπ.».
■ Το 1995, από τη Μονή Βατοπεδίου έφτασε στην Αθήνα η Αγία (ή Τιμία) Ζώνη της Παναγίας. Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί περίμεναν ώρες ατέλειωτες και παραδίπλα οι πάσης φύσεως έμποροι επένδυαν και κερδοσκοπούσαν. Ο πατέρας Εφραίμ που έφερε το λείψανο ευχαρίστησε τον χορηγό της επιχείρησης, ιδιοκτήτη της ΛΑΝΤΑ ΕΛΛΑΣ (σ.σ. τον κ. Καμμένο), μίλησε για τα θαύματα του λειψάνου, αλλά και για τον αγώνα της Μονής του στο πλευρό των Σέρβων αδελφών του (που εκείνη την εποχή ξεπάστρευαν αμάχους μουσουλμάνους, πολίτες της Σρεμπρένιτσα).
■ Το 1995, η ελληνική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με προϊόντα «λεηλασίας» που είχαν μεταφερθεί στη Βουλγαρία. Μεταξύ άλλων, τα απαχθέντα, από το 1917, λείψανα από τη Μονή Εικοσιφοινίσσης. Επρόκειτο για την Εσθήτα της Θεοτόκου, την κάρα και το σαγόνι του Αγ. Διονυσίου, το δεξί χέρι της Μαρίας Μαγδαληνής, ένα τεμάχιο του Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και των Αγίων Χαραλάμπους, Θεοδώρου Στρατηλάτου, Παντελεήμονος και Μοδέστου και πλήθος άλλων οστών!
■ Το 2002, για να εγκαινιάσει το εργοστάσιό του στον όρμο του Αγίου Ιωάννη στη Μαγνησία, ο βιομήχανος κ. Λούλης (πρώην διοικητής του Αγίου Ορους) επιστράτευσε τον ηγούμενο Εφραίμ, για να του φέρει στους Μύλους Λούλη την «Αγία Ζώνη».
■ 2010. «Πού μπορείτε να προσκυνήσετε λείψανα του Αγίου Γρηγορίου. Λείψανα του αγίου βρίσκονται: 1) στη Μονή Βατοπαιδίου, 2) στη Μονή Γρηγορίου, 3) στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη» (από τον ιστότοπο Προσκυνητής).
■ Το 2011 έγραφε ο τοπικός Τύπος: «Μοναδική ευκαιρία, ειδικά για τις γυναίκες, καθώς δεν μπορούν να πάνε στο Αγιο Ορος – προσκύνημα της Αγίας Ζώνης στον Ι. Ν. Αγίας Σκέπης – μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας»!
■ Το 2014 «τα λείψανα του πιο διάσημου αγίου στον κόσμο, μετά τον Αγιο Βασίλη, βρίσκονται σε εκκλησία της Ελλάδας. Ο Δήμος Λέσβου, με συγκεκριμένες εκδηλώσεις, τιμά τη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, θέλοντας να προβάλει το γεγονός ότι τα λείψανα του αγίου βρίσκονται –κατόπιν δωρεάς της Ελισαβέτας Μπαρτζίλι τον Μάρτιο του 1893– στον Ιερό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου της Μυτιλήνης, στον οποίο εναποτέθηκαν οριστικά από το καλοκαίρι του 2014».
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

https://www.facebook.com/panagiotis.michalopoulos1/posts/1416776888384986

ΣΧΟΛΙΑ:
Προκόπης Μπίχτας 
Θα πας στην κόλαση! :D :D

Panagiotis Michalopoulos 

Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα… Ε, της αγίας Ελένης της Βενετίας, –ήθελα να πω… Είναι βυζαντινού ρυθμού, κεντητά, και προσφορά προς το παπικό Βατικανό, από την Αποστολική Διακονία (δίπλα στο Δρομοκαΐτειο) της ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης, και το κρεβάτι που την μεταφέρουν από τη Βενετία στο Αιγάλεω, είναι δική μας προσφορά κι αυτό, πανάκριβο, και έργο διάσημου Έλληνα ξυλόγλυπτη. (Σχετικό: Υπήρξαν κάποιες διαφωνίες για τη χθεσινή μας ανάρτηση, ως προς το ανέπαφο των τριχών ευαίσθητης περιοχής του σώματος του σκηνώματος… Ειδικά, πάνω στο αν πράγματι έχουν διατηρηθεί το ίδιο κατσαρές, μετά από τόσους αιώνες!)
http://xairete.blogspot.gr/2017/05/blog-post_77.html

Panagiotis Michalopoulos 

Δεν φοβούνται πια, καθόλου το θεό; Τέτοια ασέβεια;
Ήρθε –που λέτε, το σκήνωμα της αγίας Ελένης στη Ελλάδα… Το μοναδικό και αυθεντικό σκήνωμα… Ολόκληρο δηλαδή, ατόφιο το σώμα της αγίας… Μέχρι και το αιδοίο της, διατηρεί ανέπαφες τις τρίχες του…
Και έγινε λέει, μεγάλο στριμωξίδι και κανονικό πισω-κολλητό κατά την προσκύνηση, εδώ στο Αιγάλεω, κοντά στο Δρομοκαΐτειο; Τι λέτε Άγιε Μητροπολίτη Μεσόγαιας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαε Χατζηνικολάου; Έτσι είναι;
Αν ναι, τότε αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη αμαρτία! Φοβούμαι δε, ότι γι αυτό, κάποιος Ερντογάν –πιο μεγαλόπρεπης από το σκήνωμα αυτό, θα είναι ο επόμενος επισκέπτης μας… Με ρομφαία εξολοθρευτή, ως Άγγελος τιμωρός αυτού του γελοίου κόσμου μας, με τις παπαδο-πουτάνες που μας κυβερνάνε!
http://xairete.blogspot.gr/2017/05/blog-post_16.html
 

Panagiotis Michalopoulos 
Διαβάζω σήμερα, στο Philenews:
«Για πρώτη φορά στην Κύπρο, η Τίμια Εσθήτα της Παναγίας!»
(Σχολιαστής, είπε: «Τί έγινε ζόμπι; Ξεμείνατε από κόκκαλα, τώρα πιάσατε τα φετίχ με τα φορέματα;»
http://xairete.blogspot.gr/2017/05/philenews.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: