Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

Αν πιστεύετε –σαν καλοί νεο-ειδωλολάτρες, και στο έθιμο του «Μάρτη» ή «Μαρτιά», στο βραχιολάκι αυτό από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή (την Κρόκη), που το φτιάξατε χτες και το φοράτε από σήμερα μέχρι το τέλος του μήνα… Μη ξεχάσετε σαν –καλοί χριστιανοί επίσης, να το κάψετε τελικά (όχι επάνω σας), με την φλόγα από τη λαμπάδα σας, την αναμμένη από το «Άγιο φως» του Πάσχα! Χα!

Διαβάζω:
Tο έθιμο «Μάρτης» ή «Μαρτιά», έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.

Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.
Η Χριστιανική Εκκλησία δια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό ήδη από τον 5ο αιώνα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: