Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Φαίνεται ότι οι "Τρεις Ιεράρχες", είναι τελικά… τέσσερεις! Αυτό γίνεται, αν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν δυο… Χρυσόστομοι. Αν δηλαδή, δίπλα στον μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας μας, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, βάλουμε και τον επίσης μεγάλο Πατέρα, έναν σύγχρονο μας, τον Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα του μητροπολιτικού ναού της Αθήνας, τον όνομα και πράγμα "Χρυσόστομο", τον και με το όνομα και με την χάρη "Χρυσόστομο"… Τον σεβαστό μας π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου!.. Άξιος!

Φαίνεται ότι οι "Τρεις Ιεράρχες",  είναι τελικά… τέσσερεις! Αυτό γίνεται, αν υπολογίσουμε ότι υπάρχουν δυο… Χρυσόστομοι. Αν δηλαδή, δίπλα στον μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας μας, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, βάλουμε και τον επίσης μεγάλο Πατέρα, έναν σύγχρονο μας, τον Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα του μητροπολιτικού ναού της Αθήνας, τον όνομα και πράγμα  "Χρυσόστομο", τον και με το όνομα και με την χάρη "Χρυσόστομο"… Τον σεβαστό μας π. Χρυσόστομο Παπαθανασίου!.. Άξιος!
Πρόλαβα –με τη χάρη του θεού, και άκουσα πριν από λίγο ένα μεγάλο μέρος από τον λόγο του που εκφωνούσε από τον άμβωνα του μητροπολιτικού ναού της Αθήνας, ο π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, κατά τη θεία λειτουργία που μεταδιδόταν από την κρατική τηλεόραση.
Ήταν -όπως πάντα, ένας τέλειος λόγος... Αλλά δεν ξέρω γιατί εμένα σήμερα μου φάνηκε ότι ήταν ο πιο… τέλειος, από όλους τους προηγούμενους!
Ο πατέρας Χρυσόστομος, από το σημερινό ευαγγέλιο με τον Χριστό θεραπευτή, εστίασε στην ιδιότητα του Κυρίου και ως διδασκάλου και κήρυκα!
Και πάνω σε αυτό, έκανε το δικό του κήρυγμα ο π. Χρυσόστομος. Ένα κήρυγμα πλήρες θεολογικών νοημάτων, παρουσιαζόμενο δε –όπως πάντα, και με τη χάρη που διακρίνει τον συγκεκριμένο «γέροντα»! 

(είναι και 5 χρόνια νεώτερος μου) 
Άξιος!

2 σχόλια:

stavroula είπε...

Μπορούμε να το ακούσουμε κι εμεις?

P. MICHALOPOULOS είπε...

Δεν ξέρω Σταυρούλα μου.
Ήταν μια απευθείας μετάδοση, από την τηλεόραση.
Δεν ξέρω αν περάνε αυτά τα κηρύγματα, και, στο διαδίκτυο.
Αυτά τα ξέρει η ίδια η κρατική τηλεόραση, ή ο ίδιος ο ιεροκήρυκας, και η Αρχιεπισκοπή.
Θα ρωτήσω σχετικά, και αν μάθω κάτι, θα σου το πω.
ΥΓ
Μου θύμισες τώρα, μια πολύ παλιά παρόμοια περίπτωση. Ένα κήρυγμα προηγούμενου ιεροκήρυκα του ίδιου μητροπολιτικού ναού, που ήταν χρόνια στον άμβωνα εκεί, και μετά έφυγε διότι έγινε Επίσκοπος. Ήταν ένα συγκινητικό κήρυγμα σχετικό με την αγάπη του θεού. Υπήρχε λοιπόν τότε μια ψυχή που ήθελα να το ακούσει ή να το διαβάσει αυτό το κήρυγμα. Ζήτησα λοιπόν τότε –από το τηλέφωνο -από τον πατέρα, το κείμενο αυτό, και εκείνος μου είπε ότι στο σπίτι του μένει η μητέρα του με προβλήματα υγείας, στην οποίαν και είχε αναθέσει το έργο να του γράφει κάθε Κυριακή στο μαγνητόφωνο τους, την ομιλία του -που μεταδιδόταν, και, από το ραδιόφωνο. Και μου έστειλε μετά –με το ταχυδρομείο ένα αντίγραφο, μια κασέτα μαγνητοφώνου, και εγώ την χρησιμοποίησα κατάλληλα.