Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

«Καλή Ανάσταση», και… «κακή ανάσταση»!

ΣΧΟΛΙΑ:

 P. MICHALOPOULOS είπε...
Με την σπάνια αυτή ευκαιρία, την μέγιστη ευλογία να σας έχουμε μαζί μας φίλτατε, θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι σχετικό με την καινή διαθήκη. Συγκεκριμένα, με το κατά Ματθαίο ευαγγέλιο το μόνο που περιγράφει την Ανάσταση του Χριστού και άλλων πρόσωπων την ίδια ώρα… Πόσο αληθινό ή πόσο πλαστό είναι, και, αυτό το κομμάτι;

Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ, είπε...
Μην υπερβάλλετε για την ελαχιστότητά μου θεολογικώτατε κε Μιχαλόπουλε, εσείς που μαθητεύσατε στους γίγαντες της Ορθοδοξίας.
Νόθα κείμενα στην Κ.Δ. είναι ελάχιστα, η περικοπή της μοιχαλίδος γυναικὀς, Ἰω 8,3-11, το Α΄Ἰω 5,7-8 και ελάχιστα άλλα χωρία που τυπώνονται με πλάγια γράμματα στην επίσημη έκδοση της Εκκλησίας, όπως το Πρξ 8,37. Σε άλλες εκδόσεις, ανατυπώσεις εκ του εξωτερικού, υπάρχουν αρκετά λάθη. Το καλύτερο αρχαίο κείμενο της Κ.Δ. είναι της κριτικής εκδόσεως του Πατριαρχείου Κων/λεως του 1904 με επιμέλεια του Β.Αντωνιάδου.
Δεν ξέρω συνεπώς κάτι αρνητικό για το Μθ.κη(28)1-20῎ προφανώς είναι κείμενο γνήσιο. Αν βρω κάτι άλλο θα σας ενημερώσω. 

Δεν περιγράφει όμως την ώρα της Ανάστασης αλλά τα γεγονότα κάποιες ώρες μετά την Ανάσταση, όταν πήγαν η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία στο άδειο αλλά ακόμα σφραγισμένο μνημείο:
 Όταν πριν από λίγες ώρες ο Κύριος είχε ήδη αναστηθεί μυστικώς, ο τάφος όμως ήταν ακόμα σφραγισμένος, ο λίθος ήταν στη θέση του και οι στρατιώτες φύλαγαν αμέριμνοι, αδιάλειπτα, διότι νόμιζαν ότι μέσα υπάρχει ο νεκρός αφού δεν είχαν κοιμηθεί καθόλου (Έπειτα οι πρεσβύτεροι τους πλήρωσαν με ικανά αργύρια και τους είπαν να πουν ψέμματα ότι κοιμήθηκαν και οι μαθητές έκλεψαν τον Κύριο, ώστε να διαψευστεί η Ανάστασις! Αφού κοιμόταν πώς είδαν ποιοί κι εάν έκλεψαν; ΧΑ!). 
Μια πολύ καλή εξήγηση των γεγονότων του κειμένου που ενδιαφέρεστε υπάρχει εδώ: http://www.symbole.gr/litlif/theho/leas/1126-evmsat
Επισκέπτης
P. MICHALOPOULOS είπε...
1. «θεολογικώτατε κε Μιχαλόπουλε, εσείς που μαθητεύσατε στους γίγαντες της Ορθοδοξίας…»
Τον καιρό εκείνο φίλτατε, σπούδαζα παράλληλα και σε τεχνικές σχόλες… Και φαίνεται ότι έτσι τα "κατάφερα" και τελικά τα έκανα όλα... κουλουβάχατα!

Άλλωστε οι "γίγαντες", δεν μου τα έμαθαν και όλα! Μάλλον έχω χάσει μαθήματα!
Αλλά και να τα είχα μάθει όλα, πού να τα θυμάμαι πια; Έχουν περάσει -από τότε, πάνω από πέντε δεκαετίες, και μάλλον θα θέλει ένα καλό φρεσκάρισμα η μνήμη μου, και σε αυτά τα θέματα... 
Αφού –να φανταστείτε, πολλές φορές ξεχνώ -τη μια μέρα, ακόμα και το τι φαγητό είχα μόλις την προηγούμενη μέρα!
P. MICHALOPOULOS είπε...
2. «Δεν ξέρω συνεπώς κάτι αρνητικό για το Μθ.κη(28)1-20῎ προφανώς είναι κείμενο γνήσιο.»
Τα βλέπετε που μπερδεύτηκα και πάλι;

Είχα την εντύπωση ότι ο Ματθαίος λέει τα σχετικά παραμυθία -με το πώς αναστήθηκε ο Χριστός, ενώ η αυθαιρεσία είναι μόνο σε κάποιους αγιογράφους…
Σε εκείνους που δείχνουν τον άγγελο να ανοίγει τον τάφο, για να βγει τότε ο Χριστός, ο οποίος πετάγεται με ένα σεντόνι και μια σημαία και ευλογώντας με το κωλοδάχτυλο σαν ελληνορθόδοξος παπάς και μητροπολίτης… Με παραστάτες άλλους δυο αγγέλους… Και –στο ίδιο έργο -της Ανάστασης, να έχουμε θεατές, και, τις μυροφόρες γυναίκες, αλλά και τους στρατιώτες που φύλαγαν τον τάφο και οι οποίοι έντρομοι πέταξαν τα σπαθιά και τις ασπίδες τους... Ενώ ταυτόχρονα -στο ίδιο το σκηνικό, έβγαιναν από τον τάφο τους, διάφορα ζόμπι για να επαληθεύει έτσι το «καλή ανάσταση» και «κακή ανάσταση»!
Και όλα αυτά βέβαια, στις δώδεκα η ώρα -ακριβώς, πριν την Κυριακή... Τα μεσάνυκτα που όλη η φύση ησυχάζει, αλλά και την ώρα που βγαίνουν, και, τα φάντασμα... Ώρα, Ορθόδοξης Ανάστασης, δηλαδή… Ή και δώδεκα το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου –ώρα Ιερουσαλήμ, που ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης πάει με τους αιρετικούς συναδέλφους του και βγάζει από τον τάφο ένα υποκατάστατο του Χριστού, ένα άλλο φάντασμα, μια άλλη θεότητα, το λεγόμενο άγιο φως που το υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο!
P. MICHALOPOULOS είπε...
Συγγνώμη λοιπόν φίλτατε, για την προηγούμενη ανόητη ερώτηση μου!

Έπρεπε -πριν σας ρωτήσω για τον Ματθαίο, να είχα διαβάσει και εγώ ξανά τη σχετική περιγραφή.
Σας ευχαριστώ και πάλι που έχετε την καλοσύνη και μου ανοίγετε τα μάτια, που συγκαταβαίνετε, που ασχολείστε με την αφεντιά μου!
Χαίρετε -χαίρετε!
https://xairete.blogspot.gr/2017/07/1-2_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: