Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Ολόκληροι κορμοί, λέει το παπαδαριό, δεν στηρίζονται πουθενά… Αφού τάχα δεν έχουν ρίζες και είναι στη σκεπή, λένε οι αγύρτες – θρησκέμποροι…

Έγραφα, -σαν σήμερα…
(Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012)
Θαύμα – θαύμα!
Ολόκληροι κορμοί, λέει το παπαδαριό, δεν στηρίζονται πουθενά… Αφού τάχα δεν έχουν ρίζες και είναι στη σκεπή, λένε οι αγύρτες – θρησκέμποροι…
Στο «θαυματουργό» εκκλησάκι, βεβαίως - βεβαίως!
Όμως, στα κλαριά του δέντρου, οι κουτοπόνηροι, βάζουν… υποστυλώματα! Χα!
Καλημέρα, καλό μήνα!

http://xairete.blogspot.gr/2012/10/blog-post_5082.html


ΣΧΕΤΙΚΟ: 
Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Αρκαδία - Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας Βάστα: Είναι δε πράγματι ένα «μνημείο» αυτό, ένα αξιοπερίεργο θέαμα –δεν το λες και τσίρκο, για τη διατήρηση του οποίου (για να μη καταρρεύσει η στέγη, για να μη σκάσουν οι τοίχοι, να μη ξεραθούν τα δέντρα), έχουν δαπανηθεί κατά καιρούς, τεράστια χρηματικά ποσά από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες αρχαιοτήτων της πατρίδας μας.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Πολυτεχνείο, που έκανε μελέτη, τι λέει;

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τι λέει;

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑΣ

Η επιστημονική εξήγηση

Γεωφυσική έρευνα

Το καλοκαίρι του 1996, η Δ/νση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών να διερευνήσει το πρόβλημα. Η στατικότητα του κτιρίου ήταν το κύριο πρόβλημα, αφού το βάρος των δένδρων της οροφής είναι ιδιαίτερα μεγάλο και υπήρχε κίνδυνος για το μνημείο.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν (και ήταν η πρώτη φορά που γεωφυσικές μέθοδοι εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε κτίριο στην Ελλάδα) ήταν τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία.

Τα αποτελέσματα ήταν, ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα, που κρατάει το κτίριο όρθιο.

Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν μεταξύ 1998-1999. Ο καθαρισμός και η αρμολόγηση της τοιχοποιίας έγιναν χωρίς τσιμεντενέσεις, ώστε να μην ξεραθούν οι ρίζες των δένδρων.

Τα δένδρα δεν πειράχθηκαν καθόλου. Τα ασφαλτόπανα δέθηκαν γύρω από κάθε δένδρο με κολάρο, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η υγρασία που περνάει κάτω από αυτά.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σκεπή από σχιστόπλακες (η οποία χρειάσθηκε να κατασκευαστεί δυο φορές, αφού την πρώτη φορά έσπασαν ένα βράδυ οι «πιστοί»).

ΠΗΓΗ: hoaxunveild.blogspot.com/2013/11blog-post_7html

Ι. ΚΑΡΔΑΣΗΣ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Α, μάλιστα!
Ευχαριστώ θερμά για την υπενθύμιση!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, οι ρίζες κρατάνε το κτίριο και όχι ότι το κτίριο κρατάει τα δένδρα.

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Έτσι ακριβώς, φίλτατε κ. Καρδάση μας!
Ευχαριστώ και πάλι!
Με την ευκαιρία, σας στέλνω και καλημέρα μου!
Τα σέβη μου στην κυρία σας, φιλιά στον Γιαννάκη σας!
Χαίρετε!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές.

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

:-)