Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Αρκαδία - Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας Βάστα: Είναι δε πράγματι ένα «μνημείο» αυτό, ένα αξιοπερίεργο θέαμα –δεν το λες και τσίρκο, για τη διατήρηση του οποίου (για να μη καταρρεύσει η στέγη, για να μη σκάσουν οι τοίχοι, να μη ξεραθούν τα δέντρα), έχουν δαπανηθεί κατά καιρούς, τεράστια χρηματικά ποσά από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες αρχαιοτήτων της πατρίδας μας.

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Η Maria Psyxoguiou (φωτο) κοινοποίησε το βίντεο του χρήστη ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ, στην κλειστή ομάδα Άγιοι της Εκκλησίας μας.
5 ώρες πριν
Αρκαδία - Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας Βάστα.

Το πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας Βάστα, αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης. Κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας.
Βρίσκεται μέσα σ' ένα πυκνό δάσος με βελανιδιές και πλατάνια. Δεκαεφτά πελώρια δένδρα είναι φυτρωμένα πάνω στη στέγη του, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Τα κλαδιά τους ξεφυτρώνουν από τη σκεπή ενώ οι ρίζες τους, που δε φαίνονται, περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος.
Το άφθονο νερό που τρέχει στο ποτάμι κάτω από το εκκλησάκι ποτίζει τα δέντρα. Και τα δυο μαζί, ποτάμι και δέντρα, είναι η ευχή της Αγίας Θεοδώρας που όπως λέγεται παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει... "τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει." Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos 

Ε, δεν τα λες και πελώρια τα δέντρα αυτά! Ένα μικροσκοπικό εκκλησάκι είναι αυτό της Αγίας Θεοδώρας που είναι κτισμένο πάνω στο ποταμάκι, σε μια θέση κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία. 
Και τα δέντρα αυτά που κάποια κλαδιά τους φαίνονται να είναι πάνω στη στέγη, είναι φυτεμένα περιμετρικά του ναού, μέσα στους τοίχους, ή μάλλον το εκκλησάκι κτίστηκε μετά, και τα δέντρα στο χώρο, όσα δεν κόπηκαν, έμειναν και εντοιχίστηκαν σαν στηρίγματα, σαν κολόνες. 
Είναι δε πράγματι ένα «μνημείο» αυτό, ένα αξιοπερίεργο θέαμα –δεν το λες και τσίρκο, για τη διατήρηση του οποίου (για να μη καταρρεύσει η στέγη, για να μη σκάσουν οι τοίχοι, να μη ξεραθούν τα δέντρα), έχουν δαπανηθεί κατά καιρούς, τεράστια χρηματικά ποσά από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες αρχαιοτήτων της πατρίδας μας. 
Για ένα τάχα μνημείο, για την διαιώνιση ενός μύθου, για να φαίνεται έτσι σαν τάχα κάτι το θαυμαστό… Και να προσελκύει συνέχεια αμέτρητους θρησκευτικούς τουρίστες, χάνους που αναζητούν ένα θαύμα για να πιστέψουν. Όλος δε ο περιβάλλον χώρος του ναού, είναι ένα μεγάλο υπαίθριο θρησκευτικό παζάρι διαρκείας!
https://www.facebook.com/groups/107067059628494/permalink/260982204236978/

Η Maria Psyxoguiou, με τον Βορίδη!
(τα συμπεράσματα, δικά σας...)
Στοιχεία από το προφίλ της:
Πρώην Sales στην εταιρεία Vodafone
Πρώην εργοδότης: Agricultural Bank of Greece
Πήγαινε στο 2ο ΙΕΚ Πατρών
Στο παρελθόν: Γυμνάσιο - Λύκειο Νεοχωρίου
Τόπος διαμονής: Βάρη Αττικής
Έζησε σε Χανιά

ΣΧΕΤΙΚΟ: 
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Ολόκληροι κορμοί, λέει το παπαδαριό, δεν στηρίζονται πουθενά… Αφού τάχα δεν έχουν ρίζες και είναι στη σκεπή, λένε οι αγύρτες – θρησκέμποροι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: