Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Έχω διαβάσει για διαφορετικές τοποθεσίες, γειτονικές, στην ίδια ευρύτερη περιοχή… Όπως «Πάνω Παναγιά», «Κάτω Παναγιά», «Πέρα Παναγιά», και «Δώθε Παναγιά»! Ξέρετε πού είναι;

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Ενορία Αρχοντικού πρόσθεσε 7 νέες φωτογραφίες.
1 ώρα πριν
Την Κυριακή που μας πέρασε, μια μελωδική καμπάνα στόλισε το νεοσύστατο κωδωνοστάσιο του πρόσφατα ανακαινισμενου ιερού ναού γενέσεως της Θεοτόκου (Κάτω Παναγία), με πρωτοβουλία του εκκλησιαστικου συμβουλίου της ενορίας.
ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos 
Έχω διαβάσει για διαφορετικές τοποθεσίες, γειτονικές, στην ίδια ευρύτερη περιοχή… Όπως «Πάνω Παναγιά», «Κάτω Παναγιά», «Πέρα Παναγιά», και «Δώθε Παναγιά»! Ξέρετε πού είναι;
Ενορία Αρχοντικού
Εμείς στην ενορια Αρχοντικού έχουμε την "πάνω παναγια", όπου είναι και το κοιμητήριο της ενορίας κοιμητήριο την "κατω παναγια".
Panagiotis Michalopoulos 
Αστειευόμουν! 
Και βέβαια δεν υπάρχουν και οι τέσσερες αυτές τοποθεσίες μαζί -στην πραγματικότητα, αλλά αποτελούν μέρος σεναρίου μιας υπόθεσης, και είναι και οι τέσσερεις οι εκλογικές περιφέρειες μια περιοχής που έβγαζαν όλες μαζί έναν τοπικό βουλευτή! Χα!
Panagiotis Michalopoulos 

Τις θυμήθηκα όμως τώρα, διότι αναφέρονται χιουμοριστικά στο σενάριο της παλιάς (ασπρόμαυρης) ελληνικής ταινίας (1960) με τίτλο «Οι 900 της Μαρίνας», που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Παναγιώτη Καγιά «Ο τοπικός παράγων» (Α’ Κρατικό Βραβείο Θεάτρου,1959)! Το έργο αυτό γράφτηκε στα 1935, όμως, για πρώτη φορά παίχτηκε στο θέατρο μετά την απελευθέρωση (1945, Μαρίκα Κοτοπούλη, Βασίλης Λογοθετίδης).
Panagiotis Michalopoulos

Στον κινηματογράφο, στο έργο «Οι 900 της Μαρίνας», πρωταγωνιστές ήταν: Γκέλυ Μαυροπούλου, Νίκος Τζόγιας, Άρης Μαλλιαγρός, Σόνια Ζωίδου, Φρόσω Κοκόλα, Θανάσης Βέγγος, Περικλής Χριστοφορίδης, Λαυρέντης Διανέλλος…
Panagiotis Michalopoulos 

Η υπόθεση παρουσιάζει προεκλογικά φαινόμενα και πρακτικές της παλιάς(;) εποχής. Ο Σπύρος Δαλέγκος, απόλυτος τοπικός παράγοντας επηρεασμού (με ποικίλους τρόπους) των επαρχιωτών ψηφοφόρων συντοπιτών, προβαίνει σε κάθε είδους μη ηθική και μη νόμιμη προσπάθεια (ακόμα και σε βάρος της ίδιας του της κόρης) να καταψηφιστεί ένας νέος υποψήφιος και να υπερψηφιστεί ο δικός του υποψήφιος (που τον έχει του χεριού του). Έναν υποψήφιο ΝΕΟ, που καταγγέλλει όχι μόνο τις πρακτικές επηρεασμού και εξαπάτησης των ψηφοφόρων της περιοχής του αλλά υπόσχεται την ενότητα, την κατάργηση των διακρίσεων, των ανταποδοτικών μικροσυμφερόντων. Γιατί αυτές οι μεθοδολογίες οδηγούν πάντα σε διατήρηση του χαμηλού επιπέδου τοπικής ανάπτυξης και ευημερίας. Παρά τις προσπάθειες του τοπικού παράγοντα, για πρώτη φορά χάνει ο τοπικός παράγων και κερδίζει ο ΝΕΟΣ υποψήφιος. Αυτή η νίκη οδηγεί στη συνένωση όχι μόνο της τοπικής κοινότητας, αλλά και του νέου με τη κόρη του Δαλέγκου (που αγαπούσε από πρίν τον νεαρό γιατρό-υποψήφιο αλλά πολιτικό αντίπαλο του πατέρα της).
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=240280189660067&id=100010342637025

Δεν υπάρχουν σχόλια: