Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Δηλαδη τι; Χρειάζεται απαραίτητα, και, το κεράκι; Χα!

ΔΙΑΒΑΖΩ:
ο χρήστης Αγιορείτης Μοναχός,
έγραψε, πριν από 47 λεπτά:
Πάρτε τα παιδιά σας και πηγαίνετε σ’ ένα μοναστήρι, σ’ ένα εξωκκλήσι στην εξοχή, ανάψτε ένα κεράκι, κάντε ευλαβικά τον σταυρό σας, αναπνεύστε, ξελαχανιάστε, αναπαυθείτε, πέστε δυο λόγια εγκάρδια με τους δικούς σας ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos
Δηλαδη τι; Χρειάζεται απαραίτητα, και, το κεράκι; Χα! 
Θέλω να πω, ότι αν είναι κανείς κάπως υποψιασμένος, θα σας απαντήσει: 
Μήπως όλη αυτή η ιστορία (για να αναπνεύσουμε), είναι τελικά μόνο ένας «καυγάς, για το «πάπλωμα»; Για να ανάψουμε δηλαδη το κεράκι στο μοναστήρι... Επίσης, και καμιά λαμπάδα σαν το μπόι μας... Να κρεμάσουμε δε, και τίποτε τιμαλφή σαν τάματα στην εικόνα... Και τέλος – τέλος, να κάνουμε και μια δωρεά στο μοναστήρι; 
Χα!
Sofia Ydraiou
Δεν ξερω αν εχεις δικιο η οχι αλλα το μόνο σιγουρο ειναι πως δεν αισθσνθηκες τη ζεστασια του μοναστηριού την αγαλιαση της καντηλας η του κεριου κ την παρηγορια του Χριστου μας
Εχεις δικιο αγορι μου δεν σου δωσε η εκκλησια μας αυτα που θα σε εκαναν να λαχταρας να πας να αναψεις ενα κεράκι, να κανεις μια μικρη προσευχή. Οι καρδιες μας παγωσαν. Μην κοιτας το νυχι που ειναι λερωμενο αλλα το δαχτυλο που σου δειχνει. Πολυ φιλικα ολα. αυτα, νασαι καλα...
Panagiotis Michalopoulos

1. Έχω ζήσει σε μοναστήρι -αγαπητή Σοφία, και ξέρω από αυτήν την ζεστασιά που λες, και σε αυτό συμφωνούμε!
2. Η καντήλα όμως ή το κερί, δεν έχουν κάτι το μαγικό, αλλά είναι μόνο μέσα φωτισμού.
3. Θυμάμαι στις ολονύχτιες που κάναμε στο μοναστήρι, όταν διαβάζαμε τα ιερά κείμενα (είμαι και Αναγνώστης) με το φως μόνο ενός κεριού! Και ήταν χάρμα το ξημέρωμα, που μας έβρισκε να ψέλνουμε ακόμα, όταν έμπαινε η πρώτη ακτίνα του ήλιου από το πιο ψήλο παράθυρο του ναού, και έπεφτε επάνω μας, εκεί στο αναλόγιο!
4. Και βέβαια προσεύχομαι αφού είμαι από μικρό παιδί στην Εκκλησία, και έχω υπάρξει ενεργό και τιμημένο μέλος Της, για πάρα πολλά χρόνια, στα νιάτα μου!
5. Σε ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια! Να είσαι καλά!

Sofia Ydraiou
Χαίρομαι που υπαρχουν χριστιανοί με ανοιχτο μυαλο κ οχι με παρωπίδες γιατι πιστευω αυτοι οι χριστιανοι είναι το υγιείς κομματι της εκκλησιας.
Ο Κυριος ναναι παντα κοντα σε σενα κ στην οικογενεισ σου κ ας ειμαστε καλα να ζουμε το μυστήριο της εκκλησιας μας. 
Panagiotis Michalopoulos
ΑΜΗΝ 
Epixeirhseis Nydra 
(τουρισμος)
μπορεις και να μην αναψεις κερι,αλλωστε δεν εισαι υποχρεωμενος και να πληρωσεις. αρκει στην μαγικη τοποθεσια ενος μοναστηριου σ ενα ξωκκλησι ν αφεθεις να νοιωσεις την μυστηριακη παρουσια του θεου με ολες σου τις αισθησεις ν απαλλαχθεις εστω και λιγο απ τα σκουπιδια της καθημερινοτητας που ολους μας βαραινουν και σαν καινουργιος ανθρωπος να μοιραστεις τα συναισθηματα της χαρας της αγαπης της γαληνης ς με τα αγαπημενα σου προσωπα
Panagiotis Michalopoulos

Και βέβαια αγαπητή Δέσποινα… Και βέβαια μπορώ να μην ανάψω κερί! Όχι άπλα να μου το επιτρέπεις –αν θέλω, αλλά κανονικά πρέπει και να με αποτρέπεις να το ανάβω!
Διότι το κερί, δεν είναι ορθόδοξο στοιχείο, δεν είναι καν χριστιανικό, δεν ανήκει ούτε και στην παράδοση της Εκκλησίας μας. Δυστυχώς, είναι παρμένο -μεταγενέστερα κι αυτό (όπως και πολλά άλλα), από την ειδωλολατρική λατρεία του κιναιδικού βουδισμού!
Στην αρχή δε, το δικαιολογούσαμε σαν αναγκαίο, σαν φωτιστικό μέσο, και τότε μάλιστα ήταν και σχετικά υγιεινό στην καύση του. Μετά, με τον εξηλεκτρισμό των ναών, επινοήθηκε η τάχα ιερότητα του! Ότι δηλαδη δεν νοείται προσευχή χωρίς καντήλι, χωρίς κερί, χωρίς λιβάνι, και χωρίς κομποσκοίνι (όλα αυτά βουδιστικά)! 

Και στο κερί μάλιστα, δόθηκε και μια μαγική ιδιότητα, ότι τάχα καθώς λιώνει... καίει και τις αμαρτίες αυτού που το πρόσφερε!
Συμπέρασμα: Μαύρη μαγεία, στην υπηρεσία του μαμωνά, του παγκαριού! Και τώρα μάλιστα, που τα κεριά αυτά της παραφίνης, είναι και καρκινογόνα!

Epixeirhseis Nydra
μην εχεισ τοσο θυμο μεσα σου .ολα ο ανθρωπος τα δημιουρησε σαν μια θεατρικη παρασταση σε οποιο πολιτισμο και να βρεθηκε. ολα στην προσπαθεια με τις αισθησεις να πλησιασει τον υπεραισθητο κοσμο να νοιωσει για λιγο τη θεια παρουσια.οι αγιες ψυχες ισως δεν χρειαζονται τιποτε απ ολα αυτα.
Epixeirhseis Nydra 

ισως παλι και να τοχουν και εκεινες αναγκη ποιος μπορει για το ν καθενα μας να παρει απολυτη θεση. ολοι ψαχνουμε τον δικο μας δρομο και ολοι ψαχνουμε απαντησεις στα αιωνια αναπαντητα ερωτηματα της υπαρξης μας για να γαληνεψουμε.
Panagiotis Michalopoulos 

Όλοι στην ουσία ψάχνουν για το πώς θα τα οικονομήσουν χοντρά… Ακόμα, και οι εμπλεκόμενοι με τα θεία… Ακόμα, και αυτοί που δηλώνουν και φυσιολάτρες, και ζουν πλουσιοπάροχα εκμεταλλευόμενοι τον θρησκευτικό λεγόμενο τουρισμό… Τόσο οι διάφοροι ρασοφόροι -διαπλεκόμενα μοναστήρια, όσο και πολλοί λαϊκοί -εμπλεκόμενοι με τα διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία, κλπ.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1526063404375334&set=a.1465438603771148.1073741827.100009150673690&type=3&theater

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΜΟΝΑΧΟ:
Κοιν.& Ποιμαντική Θεολογία Θεσ/νικης
Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τόπος διαμονής: Ouranópolis, Khalkidhiki, Greece
Τόπος καταγωγής: Αθήνα