Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ερώτηση: Τι είναι το λεγόμενο «σαρανταλείτουργο», την περίοδο αυτή την νηστείας των Χριστουγέννων; Απάντηση: Είναι η βαριά βιομηχανία του παπαδαριού… Είναι το μεγάλο εμπόριο με τα συγχωροχάρτια – Είναι το χοντρό παιχνίδι, ο μπεζαχτάς, παράλληλα με το ψιλό παιχνίδι που είναι τα πρόσφορα, τα τρισάγια και τα μνημόσυνα!

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο Timos Ntavelis κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
2 ώρες πριν
Το Ιερό Σαρανταλείτουργο, κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων, υπέρ υγείας ζώντων και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων αδελφών μας.
Και ό μακαριστός π. Παΐσιος, σχετικά με την ανάγκη προσευχής για τούς κεκοιμημένους, έλεγε: «…να αφήνετε μέρος τής προσευχής σας για τούς κεκοιμημένους. Οι πεθαμένοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα (για τούς εαυτούς τους). Οι ζωντανοί μπορούν… 

Να πηγαίνετε στην εκκλησία λειτουργία, δηλαδή πρόσφορο, και να δίνετε το όνομα τού κεκοιμημένου, να μνημονευθή από τον ιερέα στην προσκομιδή. 
Επίσης, να κάνετε μνημόσυνα και τρισάγια. 
Σκέτο το τρισάγιο, χωρίς Θεία Λειτουργία, είναι ελάχιστο.»
Πηγή: Θαύματα και αποκαλύψεις από τη Θεία Λειτουργία - (Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής)

ΣΧΟΛΙΑΖΩ:
Panagiotis Michalopoulos 
Διαβάζω:
Παΐσιος: «Οι πεθαμένοι, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε (για τούς εαυτούς τους). Οι ζωντανοί μπορούν!»
Σχολιάζω:
Ποιοι πεθαμένοι; Αυτοί που είναι στον τάφο και τους τρώνε τα σκουλήκια; Αν μιλάμε για αυτούς τους πεθαμένους, τότε ούτε και οι ζωντανοί μπορούν να κάνουν τίποτε γι αυτούς!
Αν όμως μιλάμε για ανθρώπους που έφυγαν, που πέρασαν στην αιωνιότητα, που με την αθάνατη ψύχη τους βρέθηκαν μπροστά στο θεό και στην κρίση του… Τότε γιατί να μη μπορούν –αφού αισθάνονται ότι ζουν (δεν είναι στην κατάψυξη), γιατί να μη μπορούν λοιπόν να κάνουν κάτι και οι ίδιοι για τον εαυτό τους; 

Γιατί να μην μπορούν αυτοί οι ίδιοι να αποταθούν απευθείας -με την προσευχή τους, στον θεό; Γιατί θα πρέπει να περιμένουν από τους παπάδες να κάνουν αυτοί κάτι –με το αζημίωτο -που λένε, δηλαδη αφού προηγουμένως εισπράξουν τα τυχερά τους από τους συγγενείς του ανθρώπου που έφυγε, αφού πρώτα εισπράξουν για τα τρισάγια, για τα μνημόσυνα, και για τα σαρανταλείτουργα;
https://www.facebook.com/timos.ntavelis/posts/186982808313757 


ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Antonis Fokianos
**Εισαι -Αιρετικος... Μας-Κολλαζεις, Μωρε**
Panagiotis Michalopoulos

1. Πώς τον φαντάζεσαι τον άνθρωπο τον αιρετικό, αγαπητέ Αντώνη; Γιατί νομίζεις ότι είμαι κι εγώ ένας από αυτούς;
2. Πώς φαντάζεσαι την κόλαση; Και γιατί νομίζεις ότι έχεις κολαστεί, διαβάζοντας αυτά που γράφω;
Antonis Fokianos

**Ειρωνευομουν, Παναγιωτη μου, και δεν το Ενιωσες!! 
(Αν εχεις, Διακρινει, ολον αυτο το καιρο, που ειμαστε Φιλοι, σε Παω με Χιλια,) 
Δεν εχουμε πλεον αλλο-Τροπο, να Ξορκισουμε, ολλους Αυτους τους,Δαιμονες***
Καλο-Βραδυ,!!
Panagiotis Michalopoulos 

Και βέβαια Αντώνη μου, καλέ μου φίλε! Και βέβαια σε κατάλαβα ότι αστειευόσουν, ότι ειρωνευόσουν και εσύ, αυτήν την κατάσταση με το παπαδαριό, κατάσταση την οποία και εγώ σχολίαζα με παρόμοιο χιούμορ.
Προκάλεσα όμως επίτηδες τη συζήτηση αυτή, την απάντηση σου, ακριβώς για να καταλάβουν κι άλλοι το πνεύμα σου, δηλαδη και όλοι οι άλλοι φίλοι και αναγνώστες μας εδώ. Για να μη νομίσει κανείς –που δεν μας ξέρει καλά, κάτι το διαφορετικό! Διότι οι λέξεις «αιρετικός» και «κολασμός», είναι κάτι το πολύ σοβαρό.
Σε ευχαριστώ λοιπόν και για το νέο σχόλιο, σε ευχαριστώ και για την τιμή και τη φιλία -που είναι αμοιβαία μεταξύ μας!
Καλό ξημέρωμα, καλή εβδομάδα, φίλτατε! :)

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Δέσποινα Παπαπασχάλη 
Και συμπληρώνω για να διαβάσει ο παπάς τους πεθαμένους πρέπει να δώσουμε πέντε ευρώ, μια φίλη μου έδω δύο και ο επίτροπος δυσανασχέτησε και άντε τους διάβασε τι θα γίνη θα πάνε στον παράδεισο???? Ουφ κολάστηκα πάλι!!!
Panagiotis Michalopoulos 

Δεν κολάζεσαι αγαπητή Δέσποινα όταν λες αλήθειες! Κολάζεσαι, αν συναινέσεις και εσύ στο ψέμα, αν δεχτείς σιωπηλά την απάτη!
Να ξέρεις δε, ότι κολάζονται πραγματικά, και εκείνοι που δίνουν χρήματα στον παπά! Εγώ στην εκκλησία, πάω χωρίς πορτοφόλι μου, χωρίς ούτε ένα δεκάλεπτο στην τσέπη, για να μη ξεχαστώ και αμαρτήσω.
Δεν χρειάζεται να έχουμε χρήματα, τον μαμωνά μαζί μας, όταν πάμε να προσευχηθούμε!
Panagiotis Michalopoulos 

Προ ετών, είχα κάνει εκταφή της μητέρας μου, διότι ο Δήμος εδώ στο Ελληνικό (Σούρμενα), που διαχειρίζεται το κοιμητήριο, δεν επιτρέπει (λόγω μικρού χώρου) την μακροχρόνια παραμονή σε τάφο, και έχει κατασκευάσει εντοιχισμένα οστεοφυλάκια, περιμετρικά του νεκροταφείου.
Την επομένη λοιπόν μέρα της εκταφής, πήγα για να γίνει αυτή η μεταφορά σε οστεοφυλάκιο που ζήτησα να μου παραχωρηθεί. Έπεσα τότε σε ένα μνημόσυνο –τρισάγιο που γινόταν στο εκκλησάκι του κοιμητηριού. Ήταν αρκετοί συγγενείς του νεκρού, και μπήκα και εγώ να κάνω τον σταυρό μου, και έπεσα τότε πάνω σε έναν καυγά ανάμεσα στον παπά και στους συγγενείς που του ζητούσαν απόδειξη για τα χρήματα που του κατέβαλαν, και υπήρχε μια μεγάλη ένταση.
Στο τέλος, παρακάλεσα τον παπά, να διαβάσει ένα τρισάγιο και για τη μητέρα μου (εκεί δίπλα, στο σπιτάκι με τα οστεοφυλάκια) στα οστά που μόλις τα είχαμε πλύνει, με τη σχετική διαδικασία. 

Ο παπάς, ήρθε αμέσως, διάβασε, τον ευχαρίστησα, και έφυγε χωρίς να συμβεί τίποτε. Κάποιοι τότε από τους συγγενείς που είχαν κάνει πρωτύτερα το μνημόσυνο, τα είδαν όλα αυτά, και αναρωτήθηκαν φωναχτά: «Καλά! Μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο χωρίς χρήματα, και σκοτωθήκαμε τόση ώρα με τον παπά για τα τυχερά του;»
https://www.facebook.com/panagiotis.michalopoulos1/posts/986795541383125

3 σχόλια:

stavroula είπε...

Γλυκια μορφη η μητερα σου. Καλο παραδεισο

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σε ευχαριστώ Σταυρούλα!
Πράγματι, αυτήν τη γλυκιά μορφή έχω πάντα για ανάμνηση, και εύχομαι κι εγώ καλό παράδεισο! Όταν πάω δε εκεί στο κοιμητήριο, εκεί «κοντά» της, της ψέλνω τον αγαπημένο της ύμνο, το Αναστάσιμο Απολυτίκιο: Ευφραινέσθω τα ουράνια...


P. MICHALOPOULOS είπε...

https://www.facebook.com/panagiotis.michalopoulos1