Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Να θυμηθώ αύριο (8η Νοεμβρίου), να πω χρόνια πολλά, στο γείτονα μου, τον κ. Μιχάλη…

Να θυμηθώ αύριο (8η Νοεμβρίου), να πω χρόνια πολλά, στο γείτονα μου, τον κ. Μιχάλη…
 

…Επί τη ἑορτῇ τῆς συνάξεως τῶν Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν καί πασῶν τῶν ἐπουρανίων Δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΟ: 
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Χρόνια πολλά! Σήμερα γιορτάζουν…

3 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ἡ Ἐκκλησία μας, στις8 Νοεμβρίου, γιορτάζει τὴν Σύναξη τῶν Ἀρχαγγέλων Μιχαὴλ καὶ Γαβριήλ, καθὼς καὶ τῶν ὑπολοίπων Ἀσωμάτων καὶ Οὐρανίων Ἀγγελικῶν Ταγμάτων.
Ἡ Ἁγία Γραφή, ἀναφέρει σὲ πολλὰ σημεῖα τὴν ἐπικοινωνία τῶν ἀνθρώπων μὲ τοὺς ἀγγέλους καὶ ἰδιαίτερα μὲ τοὺς ἐπικεφαλεῖς τῶν ἀγγελικῶν ταγμάτων Μιχαὴλ καὶ Γαβριήλ.
Συγκεκριμένα, ὁ Ἀρχάγγελος Μιχαὴλ...
Εμφανίσθηκε στὸν Ἀβραὰμ γιὰ νὰ σώσει τὸν Ἰσαάκ, τὸν ὁποῖο ἦταν ἕτοιμος νὰ θυσιάσει κατ’ ἐντολὴ τοῦ Θεοῦ, ποὺ θέλησε νὰ δοκιμάσει ἔτσι τὴν πίστη τοῦ δούλου του Ἀβραάμ...
Εμφανίσθηκε στὸν Λῶτ, γιὰ νὰ τὸν σώσει ὅταν ὁ Θεὸς ἀποφάσισε νὰ καταστρέψει τὰ Γόμορα, στὸν Πατριάρχη Ἰακώβ,
Εμφανίσθηκε στὸν μάντη Βαρλαάμ, στὸν Ἰησοῦ τοῦ Ναυῆ.
Ἐπίσης ὁ Μιχαήλ, ἦταν αὐτὸς ποὺ ὁδήγησε τὸν λαὸ τοῦ Ἰσραὴλ στὴ φυγὴ ἀπὸ τὴν Αἴγυπτο.
Οἱ ἅγιες Γραφὲς ἀναφέρουν ἀκόμη πολλὰ θαύματα, τὰ ὁποία ἐπιτέλεσε ὁ ἀρχιστράτηγος Μιχαήλ.
Ὁ δὲ Γαβριὴλ ἦταν αὐτὸς ποὺ ἀνήγγειλε στὴν Παρθένο Μαρία τὸ χαρμόσυνο γεγονὸς τῆς γέννησης τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, τοῦ Σωτήρα τοῦ κόσμου. Καὶ σὲ ἄλλα σημεῖα τῆς Ἁγίας Γραφῆς, συναντᾶμε τοὺς Ἀγγέλους νὰ μεταφέρουν στοὺς εὐσεβεῖς ἀνθρώπους τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ, ποὺ ἀποβλέπει πάντα στὴν προστασία καὶ στὴν λύτρωσή μας.

http://zeidoron.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5387.html

P. MICHALOPOULOS είπε...

Διαβάζω:
Στη Σύμη εκτός από τον Πανορμίτη, υπάρχουν άλλα οκτώ μοναστήρια, αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ που αντιστοιχούν στα εννέα αγγελικά τάγματα. Αυτά είναι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι Θρόνοι, οι Δυνάμεις, οι Αρχές, οι Κυριότητες, οι Εξουσίες, τα Χερουβίμ και τα Σεραφείμ, κατά την Συμαϊκή διάλεκτο τα τοπονύμια των Ι. Μονών είναι, ο Παερμιώτης, ο Ρουκουνιώτης, ο Κουρκουνιώτης, Ο Καελιώτης, ο Αυλακιώτης, ο Κοκκιμίδης, ο Θαρινός, ο Περιμπιώτης, τα Μιχαηλιδάκια.

(Από άρθρο του Αρχιμανδρίτη Αθανασίου Μισσού)

http://www.askitikon.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=6685%3A2013-11-07-14-17-04&catid=36%3Apaterathanasios&Itemid=29&lang=en

P. MICHALOPOULOS είπε...

Όπως ξέραμε για τους τρεις μάγους στη γέννηση του Χριστού, και μετά μάθαμε και για την ιστορία του τέταρτου μάγου… Έτσι και τώρα με τους τρεις σωματοφύλακες… Συγγνώμη! Για τους τρεις αρχάγγελους, ήθελα να πω: Εκτός από τους τρεις γνωστούς, τον Μιχαήλ, τον Γαβριήλ, και τον Ραφαήλ, υπάρχει λέει και ένας τέρατος που ονομάζεται… Ουριήλ

Διαβάζω:
Παρασκευή, 08 Νοέμβριος 2013 - 10:45

Ως τέταρτος Αρχάγγελος αναφέρεται ο Ουριήλ. Η ονομασία του σημαίνει πως ο Θεός είναι φως! Γεγονός είναι πως γι' αυτόν δεν έχουμε καμία αγιογραφική τεκμηρίωση, όμως αντλούμε αρκετές σχετικές πληροφορίες από την Ιουδαϊκή και τη Χριστιανή παράδοση.

Προβάλλεται ως ο Αρχάγγελος του Άδη, με ειδική μάλιστα αποστολή και λειτούργημα την επιμέλεια των ψυχών. Σε όραμα που είδε ο Αγιος Νήφων, επίσκοπος Κωνσταντιανής «της κατ' Αλεξάνδρειαν» (4ος αιώνας μ.Χ.), ο Ουριήλ ήταν «αρχηγός αγγελικής παράταξης, λευκός σαν το χιόνι, ολοφώτεινος και σαγηνευτικός» (βλ.: «Ένας ασκητής επίσκοπος», Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Ωρωπού, 2004). Είναι ο Αρχάγγελος που ζει τη δυστυχία των κολασμένων και με βαθιά συμπόνια σ; αυτούς, ψάλλει τον όγδοο στίχο του 81ου ψαλμού: «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην». Προσεύχεται να έλθει γρήγορα η ημέρα της Κρίσεως...

Μαζί με τον Ουριήλ προσδοκούμε κι εμείς τη Δεύτερη του Χριστού Παρουσία και ικετεύουμε τον Αρχάγγελο Ραφαήλ να σταθεί ως τότε βοηθός πλάι μας, φύλακας του σώματος και της ψυχής μας, όπως κάποτε στον Τωβίτ. Το ελπίζουμε!

(Από άρθρο του π. Αθανασίου Γιουσμά)

http://www.agioritikovima.gr/diafora/theologikos-log/diafora/32068-oi-agn%CE%BFtoi-arch