Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μάχες στην... αυλή του Ασαντ

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Μάχες στην... αυλή του Ασαντ
Η λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν πολύνεκρο και λυσσαλέο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να αποτελέσει και το βασικό θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σήμερα και αύριο.

Οι μάχες μεταφέρθηκαν το περασμένο διήμερο στην καρδιά της Συρίας, μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας Δαμασκού και το κεντρικό αρχηγείο του Μπασάρ αλ Ασαντ. Πολυάριθμες δυνάμεις του τακτικού στρατού, αποτελούμενες από 2.000 πάνοπλους άνδρες και συνεπικουρούμενες από περίπου 50 τανκ, βγήκαν στους δρόμους της συριακής πρωτεύουσας με στόχο να ανακαταλάβουν τον έλεγχο των ανατολικών σουνιτικών προαστίων που είχαν πέσει στα χέρια των ανταρτών.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «τις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων δέκα μηνών», ενώ οι νεκροί του Σαββατοκύριακου ξεπερνούν τους 150. Παράλληλα, συγκρούσεις μεταξύ λιποτακτών και δυνάμεων του Ασαντ συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και σε άλλες πόλεις, ενώ συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί φέρονται να ξεπέρασαν τους 200.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι αποφασισμένες να αποκαταστήσουν την τάξη και να καθαρίσουν τη χώρα από τους εκτός νόμου... η Συρία θα παραμείνει ισχυρή απέναντι στις συνωμοσίες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των συμμάχων τους», δήλωνε το Σάββατο ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών αλ Σάαρ, ενώ περίπου την ίδια ώρα ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσιζε, επικαλούμενος ως αιτία την κλιμάκωση της βίας, να προχωρήσει στο «πάγωμα» της αποστολής των Αράβων παρατηρητών, από τους οποίους άλλωστε πολλοί (πάνω από 50) έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Σχολιάζοντας το παραπάνω αραβικό «πάγωμα», ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάστηκε «έκπληκτος» και επικριτικός, καθώς, όπως είπε, οι παρατηρητές αποτελούσαν ένα «χρήσιμο εργαλείο» που θα έπρεπε να ενισχυθεί.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν αρνηθεί να στηρίξουν το σχέδιο ειρήνευσης του Αραβικού Συνδέσμου ένα σχέδιο το οποίο αναμένεται ωστόσο να συζητηθεί σήμερα και αύριο στο ΣΑ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ήδη έχει μεταβεί ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: