Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

«Στο Καρφί της πρωτοχρονιάς»: ΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ... ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Άκρα του τάφου σιωπή και μεγάλη αγωνία επικράτησε στη Ν.Δ. από τις εξελίξεις που σηματοδότησε η σύλληψη του Εφραίμ. Εκτιμούν στη Συγγρού ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να ανοίξει έναν ακόμη καταστροφικό κύκλο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, καθώς ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, για το ενδεχόμενο να ξαναμπεί στο «κάδρο» των ευθυνών για το Βατοπέδι, και θα ζητήσει πολιτική προστασία. Κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Αντώνη Σαμαρά, που θέλει να διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές με τη διακυβέρνηση του 

Σε μια πρωτοφανή εκδήλωση πολιτικής αφωνίας, που κράτησε από τη στιγμή έκδοσης του εντάλματος για τον Εφραίμ μέχρι τη μεταφορά του στη ΓΑΔΑ, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε σαφή εντολή σε όλα τα επίπεδα για την αποφυγή δηλώσεων ή για οποιαδήποτε εμπλοκή για τη σύλληψη Εφραίμ. Ακόμα και ο λαλίστατος τομεάρχης Δικαιοσύνης Κώστας Τζαβάρας εξαφανίστηκε από το χάρτη, ενώ σε... διακοπές δηλώσεων προέβησαν τα ανώτερα στελέχη της Ν.Δ. Ούτε non paper ούτε καν αναφορές στο «φάκελο» του Βατοπεδίου! 

Γιατί όμως η Ν.Δ. επέλεξε τη σιωπή, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου η ευαισθησία της περισσεύει; Οι φτηνές δικαιολογίες που λένε κάποιοι από τη Συγγρού, ότι δηλαδή ήταν γιορτές και η επαγρύπνηση χαλαρή, μόνο γέλια προκαλούν, καθώς, για παράδειγμα, υπήρξε άμεση αντίδραση για τις δηλώσεις Γιλμάζ για τις φωτιές στα νησιά μας, ενώ η απαντητική επιστολή προς τον Γκρουέφσκι δόθηκε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Άρα μηχανισμός επαγρύπνησης υπήρχε λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των ανοιχτών μετώπων. 

Άλλοι ήταν οι λόγοι της ένοχης σιωπής.
• Πρώτον, γιατί υπάρχει ο φόβος ότι ο κρατούμενος πλέον μοναχός Εφραίμ, υπό την πίεση μιας πιθανής καταδίκης, μπορεί να μιλήσει ξανά για πολιτικά πρόσωπα από το χώρο της συντηρητικής παράταξης, βάζοντας και πάλι τη Ν.Δ. σε φάση άμυνας, στην πιο κρίσιμη πολιτική περίοδο του τόπου.
• Δεύτερον, γιατί τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης είναι ακόμα πολύ ευαισθητοποιημένα για την υπόθεση Βατοπεδίου –υπό το φως μάλιστα της σημερινής οικονομικής κρίσης– και η απαλλαγή από τη Βουλή των πρωταγωνιστών, ειδικά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των τότε επιτελών του, προκαλούν ήδη μεγάλη πολιτική ζημιά στη Ν.Δ. «Το Βατοπέδι αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να τινάξει, ανά πάσα στιγμή, το σχεδιασμό μας στον αέρα», έλεγε επιτελικό στέλεχος της Συγγρού.
• Τρίτον, θεωρούν ότι η υπόθεση έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της διερεύνησης του σκανδάλου και εμπλέκεται με επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα...

Ενδεικτικό της αμηχανίας και της ταραχής που επικράτησε στη Ν.Δ. ήταν πως από την ομερτά για το Βατοπέδι ξέφυγε ο... αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γιάννης Βρούτσης, που έκανε το «λάθος» να ζητήσει να κάνει η Δικαιοσύνη το καθήκον της, προκαλώντας δυσφορία στη Συγγρού.
[Δάχτυλο.jpg]
ΣΧΕΤΙΚΟ:

«Στο Καρφί της πρωτοχρονιάς»: Εξώφυλλο, εμπνευσμένο από σχόλιο μας στο μπλογκ «χαίρετε»!...

Δεν υπάρχουν σχόλια: