Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Άραγε για τους φτωχούς ενδιαφέρονται τόσο...

Διαβάζω στο «Παρόν της Κυριακής» το σημερινό:

Πολλά παράπονα έχουν οι κληρικοί της Αρχιεπισκοπής για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου και των συνεργατών του να γίνονται τα συσσίτια μέσω εταιρείας κέτερινγκ. 

Λένε πως με αυτόν τον τρόπο καταργήθηκε ο εθελοντισμός στις ενορίες και πια ο κόσμος δεν μπορεί να προσφέρει τρόφιμα.

«Κάποιοι έρχονταν να μαγειρέψουν. 
Άλλοι δεν έδιναν χρήματα, όμως δύο κουτιά γάλα τα έδιναν. Έχουμε την πολυτέλεια σε τέτοιους καιρούς να αρνούμαστε και αυτήν την ελάχιστη προσφορά; 
Σε χρήμα μεταφράζονται κι αυτά» έλεγε ιερέας σε μεγάλο ναό της Αθήνας.

Σχολιάζω:

Αυτός ο εθελοντισμός ήταν ορθόδοξος, ή... χιλιαστικός; Διότι εδώ, στην Αγία Βαρβάρα Αργυρουπόλεως κάποιες κύριες απασχολούνται στην κουζίνα για μαγείρεμα (στον κάτω ναό), ακόμα και την ώρα της θ. λειτουργίας, την Κυριακή! 
...Και η οσμή «ευωδίας» από τη φαγητά ερχόταν και πάνω, στο εκκλησίασμα!
Και όταν μετά, στον καφέ, κατεβαίναμε κάτω - εκεί που είναι και ναός και κουζίνα - και κάναμε παρατήρηση στις κύριες γι αυτήν την συμπεριφορά, εισπράτταμε την απάντηση τους ότι το έργο αυτό που κάνουν είναι ανώτερο και από τον εκκλησιασμό που χάνουν! 
Αυτό ισχυριζόταν και ο παπα-Θόδωρος και έφερνε σαν επιχείρημα ότι και στο Άγιο Όρος την ώρα της θ. λειτουργίας κάποιοι μοναχοί απουσιάζουν δικαιολογημένα από τον εκκλησιασμό διότι ασχολούνται, λέει, με… άλλα διακονήματα!

Πάντως εδώ δεν έχει καταργηθεί ο εθελοντισμός. Προχθές κιόλας είδα μια τέτοια κυρία με το αυτοκίνητο του παπα-Θόδωρου που οδηγούσε ο ίδιος, να παρκάρει εδώ δίπλα στο κρεοπωλείο του κ. Ηλία, προφανώς για να ζητήσουν από αυτόν μεγάλη ποσότητα δωρεάν κρέας για το μαγειρείο του ναού της Αγ. Βαρβάρας, εδώ στην Αργυρούπολη, μητρόπολη Ν. Σμύρνης.

Πάντως ύποπτη είναι και η αντίδραση των ιερέων της Αρχιεπισκοπής. 
Άραγε για τους φτωχούς ενδιαφέρονται τόσο, ή και για τον εαυτό τους που πιθανόν να ωφελείται από τις κατ’ ευθείαν προσφορές των πιστών σε τρόφιμα και κυρίως με το λάδι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: