Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Του… Πατρών, Καρνάβαλου! Βοήθεια τους!..

Του… Πατρών, Καρνάβαλου! Βοήθεια τους!..

Ψάχνω να βρω αν είναι κάποια γιορτή σήμερα. Η αναζήτηση, με πάει σε σημερινό δημοσίευμα της Εσπρέσο, η οποία κάνει λόγο για μια… καρναβαλική γιορτή, και συγκεκριμένα γι αυτή που λαμβάνει χώρα στην Πάτρα. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfAwXfJbRyGRjOrDrJa8mrRaTN6VJBcNjXKNPxlHEJOiQQc8P54f8lB7HdWrwZNyJlxtJEqUqupQf3VmBNJ6slLIEx8422sBDWnV6M8JV0dJnFHf7XEA1ffDKCz4pObDnVM2N6OrIeuup6/s1600/KARNABALIKH-EKKLHSIA.jpg
Διαβάζω:

Η Πάτρα, γιορτάζει τις Αποκριές... 
Και η γιορτή αυτή κρατάει περίπου έναν μήνα και καθορίζει την προσωπικότητα της πόλης και των κατοίκων της. «Το καρναβάλι δεν είναι απλώς ένα έθιμο, είναι τρόπος ζωής για εμάς» λένε οι Πατρινοί.

Από το ball masque στα Μπουρμπούλια

Ήταν το 1829 όταν ο μεγαλέμπορος Μορέτης διοργάνωσε στο σπίτι του τον πρώτο ball masque, που έμελλε να γίνει η απαρχή των πάντων. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι αποκριάτικοι χοροί άρχισαν να καθιερώνονται στα αρχοντόσπιτα της Πάτρας. Ζακυνθινοί, Κεφαλλονίτες, Ιταλοί πάροικοι και Ευρωπαίοι έμποροι εγκαταστάθηκαν στην πόλη και μαζί τους έφεραν τα καρναβαλικά τους έθιμα, τα οποία ενσωματώθηκαν στις συνήθειες των Πατρινών.

Ημερομηνία-σταθμός για το πατρινό καρναβάλι είναι το 1872, όταν κτίστηκε το Θέατρο Απόλλων και φιλοξένησε τα διάσημα Μπουρμπούλια, τη σημαντικότερη εκδήλωση του καρναβαλιού. Στα Μπουρμπούλια άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, πλούσιοι και φτωχοί κρύβονταν κάτω από τις μαύρες στολές ντόμινο και γλεντούσαν χωρίς ταμπού και διακρίσεις.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Όλα αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη, που αποτελεί την πρώτη μεγάλη κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε τη γνωστή κατάληξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων, με κορυφαίες στιγμές αυτές των δύο παρελάσεων. Οι δύο παρελάσεις γίνονται η μεν μία το Σάββατο και είναι νυκτερινή, η δε άλλη την Κυριακή το μεσημέρι.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ: 
Οδικώς με ΙΧ ή με το ΚΤΕΛ. Απέχει 220χλμ. από την Αθήνα.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
1. Στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό», που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας.
2. Στο ξενοδοχείο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (έχει πάρει το όνομά του από τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου) και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το δημαρχείο της Πάτρας και την εμπορική περιοχή. 

ΠΗΓΗ: www.espressonews.gr

 
Καρναβάλι, …παντού !!!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: