Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ο κ. Ιωάννης Καρδάσης, γράφει για την… «ιερή» αρχαία ελληνική γλώσσα…

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011


Στην πρωινή εκπομπή «Σκαϊ τώρα» μίλησε o Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος


Είναι άλλη μια παπική πλάνη, η λεγόμενη περί των τριών «ιερών γλωσσών», δηλ. ότι για την Εκκλησία τρεις είναι οι ιερές γλώσσες στις οποίες επιτρέπεται να δοξολογείται ο Θεός, οι γλώσσες του Σταυρού: η εβραϊκή, η ελληνική και η λατινική. Σχετικά με αυτό καταγράφεται η επίθεση που δέχτηκε ο φωτιστής των Σλάβων Κύριλλος στη Βενετία:

Όταν ο Κωνσταντίνος (το αρχικό όνομα του Κυρίλλου) ήταν στην Βενετία, μαζεύτηκαν οι Λατίνοι επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί και στράφηκαν εναντίον του, όπως οι κουρούνες ενάντια στο γεράκι και διατύπωσαν την αίρεση των τριών γλωσσών, λέγοντας: «Πώς συμβαίνει να έχεις επινοήσει για τους Σλάβους μια γραφή και να τους διδάσκεις κείμενα γραμμένα σ' αυτή, μια γραφή που δεν την βρήκε ποτέ κανένας ως σήμερα ούτε απόστολος ούτε πάπας ούτε ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ούτε κι ο Ιερώνυμος; Εμείς ξέρουμε μόνο τρεις γλώσσες, στις οποίες επιτρέπεται να δοξολογείται γραπτώς ο Θεός: την εβραϊκή, την λατινική και την ελληνική.

Ο Φιλόσοφος απάντησε: «Μήπως η βροχή δεν έρχεται από τον Θεό και δεν πέφτει για όλους τους ανθρώπους; μήπως ο ήλιος δεν λάμπει για όλους τους ανθρώπους και μήπως δεν αναπνέουμε όλοι τον ίδιο αέρα; [...] Πολλοί λαοί έχουν την δική τους γραφή και ο κάθε λαός τιμά τον Θεό στην δική του γλώσσα [...]» (Βιος Κωνσταντίνου, γερμ. μετάφραση jo Bujinoch (slavische geschichtschreiber 1) Γρατς-Βιέννη-Κολονία 1958, 71-72).

"Ο κάθε λαός τιμά τον Θεό στη δική του γλώσσα".

Ερωτήματα:

1/ Η δική μας γλώσσα είναι η αρχαία ελληνική;

2/ Γιατί ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς άλλαξε τη γλώσσα της θ. λατρείας, από τη σλαβονική (την αρχαία σερβική, που καθιέρωσε ο άγιος Κύριλλος) στη νέα σερβική;

3/ Τελικά, η αρχαία ελληνική είναι ιερή γλώσσα;

http://xairete.blogspot.com/2011/01/blog-post_3462.html

9 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η «ιερή» αρχαία ελληνική γλώσσα:
Είναι η γλώσσα που ξέρει ένας ολιγογράμματος παπάς (να μη λέμε ονόματα) που στη θεία λειτουργία, στο εξαιρέτως της Παναγίας Αχράντου υπερευλογημένης «ενδόξου» Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, έλεγε: της υπερευλογημένης ... «εδώ όξου» Δεσποίνης ημών Θεοτόκου!
Και στο μυαλό του, ο αγαθός παπούλης, είχε την εικόνα της Παναγίας στο προσκύνημα στον πρόναο («εδώ όξου»)!..

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η «ιερή» αρχαία ελληνική γλώσσα:
Είναι η γλώσσα που ξέρει ένας άλλος ολιγογράμματος παπάς (να μη λέμε ονόματα) που στη θεία λειτουργία, τόσο καλά το καταλάβαινε αυτό το «υπέρ του αγίου οίκου τούτου», που το εκφωνούσε ως... "υπέρ του αγίου Τουκουτούκου"! Νόμιζε ο αγαθός παπούλης, ότι στην δέηση αυτή μνημονεύεται κάποιος άγιος που τον έλεγαν... Τουκουτούκο!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η «ιερή» αρχαία ελληνική γλώσσα:
Είναι η γλώσσα που ξέρει ένας τρίτος ολιγογράμματος παπάς (να μη λέμε ονόματα) που στην Ανάσταση, αντί του «Ανέστη Χριστός και πεπτώκασι δαίμονες», αυτός ο κακομοίρης (τόσο καταλάβαινε) έλεγε... Ανέστη Χριστός και… πεντακόσιοι δαίμονες! Μιλάμε δηλαδή για μεγάλο συνωστισμό αναστημένων εκείνη την ώρα!!!..

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η «ιερή» αρχαία ελληνική γλώσσα:
Είναι η γλώσσα που ξέρει ένας τέταρτος παπάς.
Απόφοιτος κάποιας σχολής, αυτός.

Ένας παπάς βλάχος, τόσο στην εμφάνιση όσο και στην βαριά βλάχικη προφορά του. Ένας παπάς της ενορίας μου της αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως – Ι.Μητρόπολη Ν. Σμύρνης. Ένας παπάς, φανατικός πολέμιος στο να μεταφράζονται τα αρχαία ιερά κείμενα στην καθομιλουμένη.
Ένας παπάς, που έβριζε τότε και τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για μια τέτοια ενεργεία του.

Αυτός ο βλάχος παπάς λοιπόν, στον Εσπερινό που δεν υπήρχε ψάλτης, ανέβαινε και στο ψαλτήρι και έκανε ότι έψελνε (μουρμούριζε, ή νιαούριζε σαν γάτος στα κεραμίδια) κάνοντας τάχα πως διαβάζει τα ιερά κείμενα, χωρίς όμως να λέει καμιά από τις λέξεις που ήταν κει γραμμένες.

Έλεγε «ψέλνοντας» κάτι ακατάληπτα - αλαμπουρνέζικα, κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Ένα βράδυ που ήμουν εκεί δίπλα του για να τον βοηθήσω (είμαι Αναγνώστης) έφριξα με τον εμπαιγμό και του έκανα παρατήρηση.

Τι μου απάντησε;

Μου απάντησε ότι αυτά που λέει (τα κορακίστικα) είναι το ίδιο ιερά με αυτά που είναι στα βιβλία του ναού (ψαλμοί κλπ). Κείμενα, που και για τον ίδιο (όσο και για το εκκλησίασμα όπως νομίζει) είναι το ίδιο ακατάληπτα... Και τα οποία ούτε που μεταφράζονται (πιστεύει) ούτε και να αλλάξουν πρέπει κατ αυτόν, αφού είναι κάτι σαν τα μαγικά λόγια... Τα λόγια ξόρκια!

Έτσι φαίνεται να πιστεύει ο βλάχος αυτός παπάς!..

Ανώνυμος είπε...

Η "ιερή" αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα που ξέρουν οι πλείστοι ολιγογράμματοι εκκλησιαζόμενοι, οι οποίοι, μετά το "πιστεύω", όταν ο παπάς λέει "στώμεν καλώς", σπεύδουν να καθήσουν, γιατί νομίζουν ότι ο παπάς θέλει να πει "να κρατάμε το στόμα μας κλειστό", αντί του να σταθούμε όρθιοι και σε καλή στάση.

ΙΚ

stavroula είπε...

:DDDDDDDDDDDDDDDDDD

To gelio einai ugeia!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ω, ναι - ναι, Σταυρούλα μας! :D

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΣΧΕΤΙΚΟ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Παναγιώτης Τελεβάντος: "Ας κυτάξουμε την ψυχή μας"

http://xairete.blogspot.com/2010/01/blog-post_3406.html

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η «ιερή» αρχαία ελληνική γλώσσα:

http://xairete.blogspot.com/2011/01/14-2004.html