Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Αύριο τα Φώτα...

- Μιλάμε για παράδοση, και όχι για ...βαρίδια, ε;


Διαβάζω:

Θεοφάνια ή Φώτα. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό... 

Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα. 

Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλικάντζαρους.

Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανίων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Η μέρα των Θεοφανίων ξεκινά με τον εκκλησιασμό των πιστών. 
Ακολούθως, ο Ιερέας και οι πιστοί θα βγουν από τον ναό και θα κατευθυνθούν στο σημείο, όπου θα γίνει η «κατάδυση του Σταυρού». 
Το σημείο αυτό είναι κάποιο λιμάνι, ποτάμι, πηγάδι, δεξαμενή ή απλά μια εξέδρα στο προαύλιο της εκκλησίας πάνω στην οποία, σε ειδικό σκεύος, θα γίνει η τελετή. 
Οι καμπάνες σημαίνουν χαρμόσυνα και ο Ιερέας ρίχνοντας τον σταυρό στο νερό ψάλλει το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε».

Λευκά περιστέρια ελευθερώνονται και πετούν στον ουρανό, ενώ, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, πέφτουν στα νερά οι «βουτηχτάδες» για να πιάσουν τον σταυρό. 

Το έθιμο ονομάζεται «πιάσιμο του σταυρού» και εκείνος που θα βρει και θα πιάσει πρώτος τον σταυρό, θεωρείται τυχερός και ευλογημένος.


ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Ποιός είν' αυτός ο τυχερός;

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βαρίδια κρατάει ή τα β.....αρ.ίδια του;

Και κάποια απορία:

Γνωρίζω τον ιερέα που κάθε χρόνο αγιάζει τα νερά της ΕΥΔΑΠ στα διυλιστήρια του αγ. Θωμά.

Επομένως δεν χρειάζεται κανείς να πάει στην Εκκλησία για να πάρει τον αγιασμό. Τον έχει σπίτι του μόλις ανοίξει τη βρύση!

Και άλλη απορία:

Στην τελετή αγιασμού των θαλασσίων υδάτων και αφού τα νερά είναι ήδη αγιασμένα, μπορεί να πάρει κανείς θαλασσινό νερό και να πιεί, αλλά και να ραντίσει το σπίτι του;

Και μια τελευταία απορία:

Η διάρκεια που το νερό αυτό (της δεξαμενής ή της θάλασσας) είναι αγιασμένο, ποιά είναι; Μιά ώρα, μια μέρα, ένας μήνας ή μέχρι του χρόνου τέτοια μέρα;

Διαβολικές απορίες, γι' αυτό καλείται να απαντήσει, όποιος έχει το φωτισμό του αγίου Πνεύματος.

Για διευκόλυνση, το αγιασμένο φως της Αναστάσεως μένει αγιασμένο αιώνια, εφ' όσον μπορεί κάποιος να το διατηρήσει (όχι βέβαια το εξ ουρανού εκεί κάτω, που υποτίθεται το σβήνουν κάθε χρόνο για να ξανάλθει απ' τον ουρανό, γιατί αν δεν το σβήσουν δεν ξανάρχεται!).

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τι υπονοείτε αγαπητέ κ. Καρδάση μας με το «β.....αρ.ίδια»; Εγώ πάντως, σε βαρίδια κανονικά αναφέρομαι...

...και γι αυτό έβαλα αυτή τη φωτογραφία του πρόεδρου του «ορθόδοξου» κόμματος...

Είναι ο κ. Γιώργο Καρατζαφέρης ο οποίος ήταν βουλευτής της Ν.Δ. αν θυμάστε. Και ο οποίος - εκτός από το σωματικό του βάρος – σαν πολιτικό «βαρίδι» χαρακτηρίστηκε τότε, και σαν τέτοιο (άχρηστο βάρος) αποκόπηκε από το κόμμα της Ν.Δ....

...τότε, προς το τέλος της δεκαετίας του ’90.

Και έβαλα λοιπόν αυτήν την φωτογραφία του «βαριδιού», φωτογραφία του από περασμένο εορτασμό (με την κίνηση, αυτή, - του χοντρού κυρίου - που τόσο σας παραπλάνησε), ...

...για να υπογραμμίσω (ακόμα) ΚΑΙ την αξία του εθίμου (το να πετάνε οι άχρηστοι τον Σταυρό), εθίμου που διαχρονικά επιπλέει σαν φελλός στον αφρό της θάλασσας (και όχι μόνο) και δεν πάει σαν βαρίδι στον πάτο!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αγιασμός ΚΑΙ στο δίκτυο της Eταιρίας Yδάτων. Το ξέρουν αυτό ΚΑΙ οι γάτες! :D

http://xairete.blogspot.com/2011/01/e-y-d.html

Ανώνυμος είπε...

.......... και που στο Συνέδριο του "Ορθόδοξου" κόμματός του είχε βάλει μια τεράστια εικόνα της Παναγίας σ' ένα τρίποδο, για να ευλογεί..... τις ανοησίες, που θα λεγόντουσαν περί Πατρίδας, Ορθοδοξίας, "πότε με χρόνους και καιρούς......" και άλλα προσφιλή ρατσιστικά άσματα.

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τελικά, αυτοί - με τις μεγάλες εικόνες της Παναγίας - είναι παράλληλα ΚΑΙ μεγάλοι βλάσφημοι; Έχει καταγγελθεί ότι ο Γ. Καρατζαφέρης βλαστημούσε τα θεία σε εργαζόμενους στο κανάλι του...

Βλάσφημος αυτός, βλάσφημος και ο Γρηγόρης ο Μιχαλόπουλος;

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί με τις μεγάλες εικόνες, είναι αυτοί που λέει η Αποκάλυψη, οι χλιαροί (δηλ. οι υποκριτές) τους οποίους ο ίδιος ο Θεός κάνει εμετό ("μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου", Απκ. 3. 16).

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τι τραγικό!

Επαγγελματίες Ορθόδοξοι - μεγάλοι «εθνικόφρονες», αλλά και ...

μεγάλο "ξέρασμα", συνάμα!..