Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

SykoFantiS Bastoyni (από το e-cannibals.gr)


"SykoFantiS Bastoyni"

1. TVXS: Διατυπώθηκαν τελευταία διάφορες απόψεις που περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα για την blogόσφαιρα (ή ένα μέρος της) στην Ελλάδα. Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτές και, αν ναι, πού αποδίδετε την κατάσταση;

SykoFantiS Bastoyni: ΟΧΙ. Με κεφαλαία γράμματα ΟΧΙ. Η κοινωνία του διαδικτύου, έχει δείξει τεράστιες αντιστάσεις στην γενικότερη παρακμή που περνάει η Ελληνική κοινωνία. Το γεγονός ότι η χρήση διαδικτυακών μοντέλων όπως το blogging από ανθρώπους που είχαν μια άλλη κουλτούρα και χρησιμοποίησαν το μέσο για ζοφερούς σκοπούς δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ανθρώπους που καινοτομούν, παράγουν έργο και ιδέες, τις διαθέτουν ελεύθερα, παρεμβαίνουν στα κοινά χωρίς ίδιον όφελος. Οι Έλληνες bloggers σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν συντεχνία. Δεν εκπροσωπούν συμφέροντα (τουλάχιστον οργανωμένα). [...]


2. TVXS: Μια από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την βελτίωση της κατάστασης είναι η συμφωνία γύρω από ένα κώδικα "δεοντολογίας" πάνω στο τρίπτυχο ελευθερία δημοσιεύσεων- διαφάνεια- επωνυμία. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε και συμφωνείτε με το τρίπτυχο;

SykoFantiS Bastoyni: [...] ...Στην μόνη περίπτωση που θα συμφωνούσα στην επώνυμη χρήση του είναι όταν τα εργαλεία του διαδικτύου ( blogs fora κλπ ) είναι προέκταση παραδοσιακών ΜΜΕ τα οποία θεωρούν το νέο μέσο ως άλλη έκδοση του παλαιού. Όπως και να έχει θεωρώ ανόητη κάθε σκέψη που φέρνει πρακτικές (δεοντολογία, δεσμευτικές αρχές κι αξίες) που δεν είχαν καμία αποτελεσματικότητα στα παραδοσιακά μέσα της μονόπλευρης και μονόδρομης επικοινωνίας στο διαδίκτυο το οποίο είναι ανοικτό κι αμφίδρομο. Μόνο απίστευτο γέλιο θα φέρουν τέτοιες προσπάθειες.


3. TVXS: Αν συμβουλεύατε την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα για το Ιντερνετ και τα blog, ποια θα ήταν αυτά;

SykoFantiS Bastoyni: Δεν είμαι ο κατάλληλος για συμβουλές αλλά αφού υπάρχει η ερώτηση θα της πρότεινα ένα και μοναδικό μέτρο. Να κατοχυρώσει ως συνταγματικό δικαίωμα για κάθε Έλληνα πολίτη την απρόσκοπτη και ελεύθερη αμφίδρομη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

TVXS

4 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Στη zougla των «αποκαλύψεων»

Μέχρι το θάνατό του ο Σωκράτης Γκιόλιας αρνούνταν τη σχέση του με το troktiko.

Το ίδιο έκανε παλιά με το Press.gr ο Ανδρέας Καψαμπέλης, αλλά και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι κατά καιρούς για τα δικά τους μπλογκ (Παπαγιάννης, Ζήσης, κ.λπ.).

Ακόμα και τα επώνυμα (όπως η zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου) νιώθουν την ανάγκη να περιλαμβάνουν «ανώνυμες» στήλες (Αλ Κάιντα).

Ο λόγος είναι προφανής. Η ανωνυμία όχι μόνο δίνει το δικαίωμα σε καθένα να γράφει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό, αλλά χτίζει και το μύθο των «ανώνυμων» πηγών που δήθεν γνωρίζουν τα πάντα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=188954

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Παρόμοιες μεθόδους ακολουθούσε η «Αυριανή» με ανώνυμα σχόλια ή ψευδώνυμες επιστολές τη δεκαετία του '80.

Πρώτοι διδάξαντες και οι μεγάλοι ρεπόρτερ της μεταπολίτευσης (Καρατζαφέρης, Κακαουνάκης, Τράγκας) που έβγαλαν στη συνέχεια δικά τους έντυπα με ανώνυμα άρθρα, ανώνυμες πηγές, κύκλους και ψευδώνυμα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=188954

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Τα απειλητικά «δημοσιογραφικά» σχόλια στα μπλογκ ξεκινούν πάντα με ένα ερωτηματικό (κουίζ) και δίπλα κείμενο: «Ποιον υπουργό έκανε τσακωτό απατημένος σύζυγος και του έσπασε τα δόντια;», «Ποια βουλευτής παντρεμένη εθεάθη περίπατο χέρι χέρι με νεαρό;», «Σε λίγο θα αποκαλύψουμε τις σχέσεις της ΚΥΠ με επιχειρηματία» (σ.σ.: αυτό δεν το μάθαμε ακόμα). Επειτα από μερικές αναρτήσεις κάποιος αποφασίζει ή δεν αποφασίζει να ξεφωνίσει τον «ένοχο». Τι μεσολαβεί φυσικά δεν το γνωρίζει κανείς, πλην των εμπλεκομένων!

Ανθολογία «αποκαλύψεων»

Οποιος επιμένει να μιλά για «ερευνητική» δημοσιογραφία ας ρίξει μια ματιά σε ένα μικρό απάνθισμα αναρτήσεων των πιο δημοφιλών δικτυακών ιστοτόπων:

- «Μάκη γιατί δεν έγραψες σε ποιον ανήκει το πλοίο-σκυλοπνίχτρα που λένε οι Γερμανοί; Μήπως στον κουμπάρο σου; Γιατί το απέκρυψες; Βαρδινογιάννης, σου θυμίζει τίποτα; Η έκθεση το λέει. Εσύ όμως όχι» (troktiko).

- «Ζορίζεται τώρα ο Κοντομηνάς, γιατί είναι σίγουρο ότι ο troktikoς απατεώνας δεν μπορεί πλέον να του προσφέρει καμία στήριξη» (zougla).

- «Εφθασαν το έσχατο σημείο σαπίλας και διαφθοράς, εκβιάζοντας τον Μπόμπολα μέσα από το troktiko τους. Δώσε μας την εφημερίδα σου -τρελά πράγματα- και εμείς θα σε θεωρούμε καλό εργολάβο, θα μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις και δεν θα σε ενοχλούμε!» (zougla).

- «Αυτός είσαι Μάκη Τ. που εκτελείς εντολές και συμβόλαια επιχειρηματιών όπως του Κουρή, του Βγενόπουλου και... των άλλων ανθρώπων που είναι πίσω σου και φορτώνουν με χρήμα» (troktiko).

- «Κάθε επιχείρηση ΜΜΕ υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα αλλά εδώ φαίνεται ότι... όλοι μαζί εξυπηρετούν του Ψυχάρη [...] Μην ξεχνάμε ότι στον ίδιο όμιλο είναι και ο Νίκος Χατζηνικολάου που συνεταιρίζεται με τον γιο του Κουρή. Ολοι το ίδιο στον κουβά...» (troktiko).


http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=188954

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Αλληλοκαταγγελίες και απειλές

- «[Αγαπητέ Μάκη...] Πριν 11 μήνες πήρες ένα πιστόλι να πας στο γραφείο στο "Πρώτο Θέμα" για να σκοτώσεις τον Θέμο όπως ο ίδιος είπες σε μένα και στον δικηγόρο σου Γ. Αγιοστρατίτη. Είχες μαζί σου το όπλο. Προσπάθησα να σε σταματήσω. Ο Θέμος πράγματι δεν ήταν στο γραφείο. Μην επιχειρήσεις να κάνεις το ίδιο με μένα. Αδικός κόπος. Δεν με νοιάζει. Τζάμπα... μάρτυρα θα με κάνεις» (Σ. Γκιόλιας).

- «Ο επιχειρηματίας και ο υποτακτικός του, διαχειριστής του trash-blog troktiko, έχουν προφανώς χάσει την ψυχραιμία τους... Είναι αλήθεια, τον βρωμιάρη του troktiko θα τον πάμε μέχρι το τέλος, όχι για την ίδια τη μίζερη ζωή του, αλλά για τα κοπρόσκυλα που κρύβονται από πίσω» (zougla).

- «Αυτό το λέμε στον εκβιαστή Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τον φίλο του Νίκο Χατζηνικολάου που είναι ο σπόνσορας και ο επίσημος διαφημιστής του συκοφάντη. Θα μάθετε τον ρόλο του Παναγιωτόπουλου στο Mega στην προσπάθεια του να στηρίξει τον Νίκο Χατζηνικολάου, τις απειλές του Alter και του διευθυντή του όταν δημοσιογράφος αποφάσισε να φύγει από το κανάλι του, τις καταδίκες εκδοτών και mediaρχών στον ΑΝΤ1 και στο Alter. Εκεί όπου εργάζονται οι συκοφάντες και οι σπόνσορές τους αλλά και οι ορντινάτσες τους. Θα γίνει πανικός!» (troktiko).

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=188954