Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

P. MICHALOPOULOS είπε... Γιατί δεν έκανα κι εγώ στεφανιαιογραφία:

ΣΧΟΛΙA ΣΤΟ ΘΕΜΑ:

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2010


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Θα μαθαίνετε νέα μου! Χαίρετε, και πάλι χαίρετε!



P. MICHALOPOULOS είπε...


Η στεφανιογραφία, κατά τους ιατρούς, ή στεφανιογράφημα, κατά κόσμον, είναι μία εξέταση στην οποία υποβάλεται ο ασθενής προκειμένου να εκτιμηθούν οι ανατομικές βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών.

Ένας καθητήρας (λεπτό σωληνάκι) προωθείται στην καρδιά από μία αρτηρία του βραχίονα ή πιο συχνά από το πόδι. Η καρδιά και οι αρτηρίες μετά βιντεοσκοπούνται ("φιλμάρονται") σε κίνηση.

Οι εικόνες, που λαμβάνονται ονομάζονται στεφανιογράφημα και αν υπάρχει πρόβλημα, αυτό φαίνεται.


Μιλάμε για προβλήματα όπως στενώσεις ή αποφράξεις των στεφανιαίων αγγείων. Πρόβλημα που αντιμετωπίζεται άμεσα με σχετική επέμβαση.

Μια τέτοια εξέταση έκανε σήμερα ο έτερος ασθενής του δωματίου μου ο κ. Βασίλης (έχει ιστορικό τέτοιων εξετάσεων και επεμβάσεων), εξέταση που τη φορά αυτή βγήκε καλή και έτσι δεν χρειάστηκε τίποτε άλλο, και ο φίλος γύρισε αμέσως στο κρεβάτι του, υποβαλλόμενος μόνο σε μια ολιγόωρη ακινησία του δεξιού ποδιού, για να κλείσει (να «θρέψει») η φλέβα που είχε τρυπηθεί εκεί.

Αντίθετα, ο ασθενής του οποίου πήρα το κρεβάτι, ο κ. Παρασκευάς, δεν γύρισε αμέσως, διότι χρειάστηκε να πάει μετά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για παρακολούθηση, κάτι που κρίνεται αναγκαίο μετά από την επέμβαση που λέγαμε και την οποίαν αυτός δεν απέφυγε διότι του βρήκαν πρόβλημα σε κάποιο αγγείο το οποίο και αντιμετωπίστηκε άμεσα.

06 Αυγούστου 2010 11:42 μ.μ.


P. MICHALOPOULOS είπε...

Διαβαζω:

Παρ' όλο που η στεφανιαιογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθούν οι στεφανιαίες αρτηρίες, δεν είναι απαραίτητη για όλους τους ασθενείς με στηθάγχη ή με στεφανιαία νόσο.

Oι περισσότεροι γιατροί την συνιστούν μόνον όταν νομίζουν ότι πραγματικά ένας ασθενής μπορεί να ωφεληθεί από μια εγχείρηση καρδιάς ή μια αγγειοπλαστική.


In.gr. health
07 Αυγούστου 2010 12:24 π.μ.


P. MICHALOPOULOS είπε...

Γιατί δεν έκανα κι εγώ στεφανιαιογραφία:

Διότι η επέμβαση – εξέταση αυτή, γίνεται (όπως μαθαίνω) «σε ασθενείς που έχουν ΣΙΓΟΥΡΑ κάποιο πρόβλημα στα στεφανιαία αγγεία. Και κυρίως σε άτομα που έχουν περάσει έμφραγμα ή στηθάχγη και έχουν παθολογική δοκιμασία κόπωσης.»

Εγώ λοιπόν δεν είχα έμφραγμα, αλλά απλά ενδείξεις στηθάγχης!

Και φυσικά δεν ξέρουμε αν έχω «παθολογική δοκιμασία κόπωσης», αφού δεν έχω υποβληθεί ακόμα στο τεστ αυτό!

08 Αυγούστου 2010 11:11 π.μ.


P. MICHALOPOULOS είπε...

Δεν έκανα λοιπόν στεφανιαιογραφία...
Η οποία, να γιατί γίνεται:


"Η στεφανιογραφία είναι εξέταση με την οποία σκιαγραφούνται οι στεφανιαίες αρτηρίες. Έτσι απεικονίζονται διάφορες παθολογικές καταστάσεις (αθηροσκλήρυνση, θρόμβωση, συγγενείς ανωμαλίες και σπασμός) και γίνεται εκτίμηση της σοβαρότητας αυτών.

08 Αυγούστου 2010 11:13 π.μ.


P. MICHALOPOULOS είπε...

Δεν έκανα λοιπόν στεφανιαιογραφία...
H οποία, να πώς γίνεται:


Η στεφανιογραφία αποτελεί τμήμα του καρδιακού καθετηριασμού.

Γίνεται με παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα, ή της βραχίονας αρτηρίας στην πρόσθια επιφάνεια της κατ' αγκώνα άρθρωσης.

Από το σημείο της παρακέντησης εισάγονται ειδικοί καθετήρες που προωθούνται διαμέσου των αρτηριών (μηριαίας, λαγόνιας, αορτής ή βραχίονας, υποκλείδιας, αορτής) στην αριστερή κοιλία ή την ανιούσα αορτή.

Ειδικός καθετήρας εισάγεται στα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών που βρίσκονται στην αρχή της ανιούσας αορτής, και γίνεται έγχυση σκιαγραφικού υλικού σε αυτές διαδοχικά, πάντα υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.

Στη στεφανιογραφία παρατηρείται η μορφολογία και η ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών, διαπιστώνονται τυχόν στενώσεις τους (η σοβαρότητα τους και η τοπογραφική θέση τους) και τυχόν παράπλευρη κυκλοφορία.

Ελέγχεται επίσης η βατότητα προηγούμενων στενώσεων που υποβλήθηκαν σε διόρθωση, όπως αορτοστεφανιαία παράκαμψη (μπάι-μπας) ή αγγειοπλαστική (μπαλονάκι).

08 Αυγούστου 2010 11:15 π.μ.


P. MICHALOPOULOS είπε...

Υπάρχει βέβαια, και η «μαγνητική στεφανιογραφία» ...
...μια νέα τεχνική που όμως δεν γίνεται στο νοσοκομείο μου.

Είναι μία νέα, μη επεμβατική, τεχνική που βασίζεται στην μαγνητική τομογραφία, χάρη στην οποία οι γιατροί μπορούν να έχουν μία τρισδιάστατη εικόνα της καρδιάς και των αγγείων της. Η νέα τεχνική με την ονομασία μαγνητική στεφανιογραφία, θα αποτελέσει μελλοντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύριο διαγνωστικό εργαλείο για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, την ανεύρεση δηλαδή των αγγείων της καρδιάς που έχουν αποφραχθεί.

Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι προσφέρει υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατες εικόνες της καρδιάς και των στεφανιαίων αγγείων, εφάμιλλης ποιότητας με αυτές της κλασσικής στεφανιογραφίας, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ την εισαγωγή καθετήρα στα αγγεία και την έγχυση σκιαγραφικού υγρού.

ΔΙΑΒΑΖΩ:

"Αν και είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξουμε ότι η μαγνητική στεφανιογραφία θα αντικαταστήσει την "κλασική" μέθοδο, η νέα μέθοδος σίγουρα θα αποτελέσει μια συμπληρωματική εξέταση για τη στεφανιογραφία που είναι πιο επεμβατική (σε φτιάχνουν επί τόπου αν διαπιστωθεί το πρόβλημα). Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η μαγνητική αγγειογραφία κοστίζει σχεδόν τα μισά χρήματα, σε σχέση με την κλασική μέθοδο."

Βέβαια ο συνασθενής μου ο κ. Βασίλης υποστήριξε (στην κουβέντα που είχαμε) ότι σε αυτήν (την μαγνητική στεφανιογραφία) δεν σε τρυπάνε μεν, αλλά υπάρχει το μείον της ακτινοβολίας...

08 Αυγούστου 2010 11:18 π.μ.


P. MICHALOPOULOS είπε...

Όπως έγραφα λοιπόν προχθές:

«Δεν μου έγινε στεφανιογράφημα, και η αναγκαιότητα του θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του σπινθηρογραφήματος και του τεστ κοπώσεως το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει στο καλό αυτό νοσοκομείο.»

http://xairete.blogspot.com/2010/08/482010.html


Με το σπινθηρογράφημα καρδιάς ή μυοκαρδίου καλύτερα, ελέγχεται η αιμάτωση του μυοκαρδίου και έμμεσα εξάγονται συμπεράσματα για την κατάσταση των στεφανιαίων αγγείων.

08 Αυγούστου 2010 11:20 π.μ.



P. MICHALOPOULOS είπε...

Γιατί γίνεται η δοκιμασία κόπωσης;

Η στεφανιαία νόσος στα αρχικά της στάδια μερικές φορές δεν προκαλεί ενοχλήματα στον ασθενή. Εκτός αυτού, ο συνήθης απλός διαγνωστικός έλεγχος (check-up) που περιλαμβάνει κλινική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα σε ηρεμία, επίσης δεν αποκαλύπτει αυτή την πάθηση στα αρχικά της στάδια. Γι' αυτόν τον σκοπό πραγματοποιείται η δοκιμασία κοπώσεως, κατά τη διάρκεια της οποίας λόγω της σωματικής άσκησης η καρδιά αναγκάζεται να αντεπεξέλθει σε δυσκολότερο έργο απ' ότι στην καθημερινή ζωή, έργο όμως που μια φυσιολογική καρδιά μπορεί να το φέρει άνετα εις πέρας. Έτσι, εφόσον πράγματι υπάρχει στεφανιαία νόσος, αποκαλύπτεται η αδυναμία της καρδιάς να εκτελέσει το έργο που της ζητείται, γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή, ο οποίος εμφανίζει στηθάγχη (δηλαδή χαρακτηριστικό πόνο στο στήθος που δηλώνει στεφανιαία νόσο) ή άλλα συμπτώματα ισχαιμίας, ή/και από τον γιατρό, που βλέπει σταδιακά να μεταβάλλεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα καθώς συνεχίζεται η άσκηση και να γίνεται από φυσιολογικό παθολογικό.

Έτσι μπορεί να διαγνωστεί αυτή η νόσος εγκαίρως. Η εξέταση συνιστάται εντόνως σε άτομα χωρίς συμπτώματα που όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από στεφανιαία νόσο, λόγω ύπαρξης προδιαθεσικών παραγόντων, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ο σακχαρώδης διαβήτης, το βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, ...
...το έντονο άγχος και η υπέρταση.

08 Αυγούστου 2010 11:22 π.μ.


P. MICHALOPOULOS είπε...

«Το έντονο άγχος και η υπέρταση»; Ωχ, νομίζω ότι εδώ με πιάσανε να... «κλέπτω οπώρας»!

08 Αυγούστου 2010 11:22 π.μ.


P. MICHALOPOULOS είπε...

Κύριε Βασίλη! Μπες κι εσύ με το δικό σου λάπτοπ στη συζήτηση, εδώ στο μπλογκ, για να μας διαφωτίσετε, και, δημόσια! Σε περιμένουμε!

08 Αυγούστου 2010 11:24 π.μ.

http://xairete.blogspot.com/2010/08/482010.html

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περαστικα σου αδερφε μου σου ευχομαι καλη αναρωση και θα προσευχόμαστε για εσένα...

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ευχαριστώ φίλε Αντώνιε! Τα σέβη μου στη κυρία, φιλιά στην μπέμπα! :-)

P. MICHALOPOULOS είπε...

Οι προσευχές των φίλων του Παναγιώτη, έπιασαν τόπο! Είναι καλά, στο σπίτι, στις επάλξεις του "χαίρετε" ξανά! :-)

http://xairete.blogspot.com/2010/08/blog-post_9932.html

Ανώνυμος είπε...

Πρίν την στεφανιογραφία έπρεπε να σου κάνουν Στεφανιογραφία με Αξονικό τομογράφο, αν το μηχάνημα είναι σύγχρονο, - άνω των 64 τομών, έχει μεγάλη αξιοπιστία.

Ενας ειδικός

P. MICHALOPOULOS είπε...

Για την Στεφανιογραφία με Αξονικό τομογράφο, μου έκανε λόγο ο ασθενής του διπλανού κρεβατιού. Μου ανάφερε δε το Ωνάσιο, για την μη παρεμβατική αυτή εξέταση.

Φαίνεται όμως ότι το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόμουν, μόνο την παρεμβατική μέθοδο εφάρμοζε (στην κλασική Στεφανιογραφία) διότι και ο διευθυντής της κλινικής αυτής ήταν παρεμβατικός καρδιολόγος.

Από την άλλη, νοσηλευόμουν με το ΙΚΑ, και το ταμείο μου (αλλά και άλλα υποθέτω) δεν καλύπτουν τα έξοδα της αξονικής τομογραφίας καρδιάς, που είναι νομίζω κάπου 500 ευρώ. Και δεν την θεωρούν 100% αξιόπιστη (όπως θεωρείται η κλασική Στεφανιογραφία) διότι δεν πιάνει λένε και το μικρότερο αγγείο, αν και «βλέπει», λένε, πιο καλά την σκλήρυνση στα τοιχώματα των αρτηριών. Και έχει και την σχετική ακτινοβολία. Που αν κάτι δείξει η εξέταση αυτή, θα πρέπει μετά να «φας», και, την κλασική Στεφανιογραφία (κι αυτή δεν έχει ακτινοβολία;) που προηγείται (μάλλον πάει πακέτο) με την παρέμβαση για διάνοιξη, φάρμακο, μπαλονάκι, ή μπάι-μπας!

Δεν κατακρίνω όμως τον σεβαστό, άξιο, και αξιαγάπητο γιατρό μου (τον διευθυντή, τον παρεμβατικό) διότι η «κλινική εικόνα» που είχα εκείνη τη στιγμή, με χαρακτήριζε ασθενή «υψηλού κινδύνου»... Και οι άνθρωποι έκριναν ότι δεν πρέπει να χάνουν χρόνο και να με πάρουν στο λαιμό τους. Γι αυτό και ήθελαν «εδώ και τώρα» την εξέταση αυτή...

Όταν όμως με είδαν να διστάζω, μου πρότειναν (μετά τα καρδιογραφήματα και τον υπέρηχο) να επανέλθω μερικές μέρες, μετά το εξιτήριο μου, για να υποβληθώ εκεί σε τεστ κοπώσεως και σε σπινθηρογράφημα (με θάλιο), μια εξέταση που κρίνει αποφασιστικά πια αν θα επακολουθήσει ΑΜΕΣΩΣ μετά, και, η κλασική Στεφανιογραφία (η παρεμβατικη).