Την Τέταρτη λοιπόν που πέρασε, συνδύασα την απογευματινή μου βόλτα, με το να ψάξω για να βρω τον καρδιολόγο της γειτονιάς. «Εδώ είναι ο γιατρός, τώρα μόλις πέρασε», μου είπε ο κ. Νικήτας, της ομώνυμης ταβέρνας όπου είμαστε και οι δυο πελάτες. Περνώντας όμως από το ιατρείο, τα βρήκα όλα κλειστά (είναι στον ίδιο όροφο με ένα μικροβιολογικό εργαστήριο). Σκέφτηκα λοιπόν να επισκεφτώ το πρωί το εργαστήριο αυτό, για μια γενική αίματος που είχα και χρόνια να κάνω, και με την ευκαιρία να βρω και τον γιατρό αυτό...
Την ίδια νύχτα όμως (χτες, Τέταρτη προς Πέμπτη) το πρόβλημα με την ενόχληση της καρδιάς «καλά κρατούσε»! Ξημέρωνε, και σκεφτόμουν σοβαρά να πάω «εδώ και τώρα» σε κάποιο νοσοκομείο, για να με… «προλάβουν». Πήρα όμως ένα «ντεπόν» και μετά κοιμήθηκα για μια ώρα περίπου. Ξύπνησα, και η ώρα ήταν 6 το πρωί. Αποφάσισα τότε να σηκωθώ και να πάρω τους δρόμους, αφού σε λίγο θα άνοιγε και το μικροβιολογικό εργαστήριο της γειτονιάς, που σας έλεγα. Πριν φύγω, άνοιξα βιαστικά τον υπολογιστή μου, και μέσα από το μπλογκ μου αυτό, έστειλα ένα «χαιρετισμό ...
http://xairete.blogspot.com/2010/08/blog-post_4858.html
(δεν ήξερα και πότε θα μπορούσα να έγραφα ξανά σε αυτό)
...και έφυγα για την εξέταση.
Εκεί όμως πληροφορήθηκα ότι ο καρδιολόγος είναι (από χτες) σε άδεια.
Γυρίζοντας σπίτι μετά την εξέταση αίματος, προσπαθούσα για αρκετή ώρα να βρω στο τηλέφωνο κάποιον καρδιολόγο για να με δει άμεσα, και δεν έβρισκα! Ακόμα και η οικογενειακή μας ιατρός (του ΙΚΑ) είχε βάλει αυτόματο τηλεφωνητή με μήνυμα ότι είναι σε διακοπές.
Σκέφτηκα τότε να ζητήσω βοήθεια...
Η βοήθεια ήταν πραγματική.
Μεταφέρθηκα αμέσως με νοσοκομειακό όχημα σε ένα καλό νοσοκομείο όπου και μου πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες: Υπογλώσσιο, αυτοκόλλητο φάρμακο για την καρδιά, και οξυγόνο! Στη συνέχεια (χτες το πρωί, ε;) κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή μου στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου αυτού, για μια καλύτερη αντιμετώπιση του περιστατικού, και για έναν περαιτέρω έλεγχο... Πέρα από το καρδιογράφημα που ήδη είχε βγει, και το οποίο - δόξα τω Θεώ - δεν έδειχνε έμφραγμα!
Έτσι, με συνεχείς εξετάσεις και με ανάλογη θεραπευτική αγωγή, πέρασε η χθεσινή μέρα παραμονής μου στο νοσοκομείο, που συνεχίστηκε και σήμερα. Δεν μου έγινε στεφανιογράφημα, και η αναγκαιότητα του θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του σπινθηρογραφήματος και του τεστ κοπώσεως το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει στο καλό αυτό νοσοκομείο.
Σας τα γράφω αυτά αιτούμενος την προσευχή σας. Σας τα γράφω για να μην ανησυχείτε αν δεν με βλέπετε να γράφω τακτικά τις μέρες αυτές. Προέχει η υγεία, βλέπετε!
Και μην ανησυχείτε! Όλα θα πάνε καλά!
Δεν φοβηθήκαμε απειλές προερχόμενες τόσο από την «αριστερά του Διαβόλου» όσο και από την «δεξιά του Υψίστου»! Έτσι, δεν φοβόμαστε και τις άδικες κατάρες που χωρίς να βρουν εμάς, γυρίζουν (σαν μαύρα κοράκια) στην φωλιά τους, στα κεφάλια αυτών που τις εκτοξεύουν εναντίον μας!
Θα μαθαίνετε νέα μου! Χαίρετε, και πάλι χαίρετε!
Παναγιώτης
Υ.Γ.: Τώρα έμαθα και τα σχετικά αποτελέσματα, τόσο της εξέτασης του αίματος, όσο και του υπερηχογραφήματος καρδιάς. Και τα δυο, λένε ότι… «θα ζήσω»! :-)
ΣΧΕΤΙΚΑ:
27 σχόλια:
Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά, για να σκάσουν οι εντός των τειχών εχθροί.
ΙΚ
:-)
Η στεφανιογραφία, κατά τους ιατρούς, ή στεφανιογράφημα, κατά κόσμον, είναι μία εξέταση στην οποία υποβάλεται ο ασθενής προκειμένου να εκτιμηθούν οι ανατομικές βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών.
Ένας καθητήρας (λεπτό σωληνάκι) προωθείται στην καρδιά από μία αρτηρία του βραχίονα ή πιο συχνά από το πόδι. Η καρδιά και οι αρτηρίες μετά βιντεοσκοπούνται ("φιλμάρονται") σε κίνηση. Οι εικόνες, που λαμβάνονται ονομάζονται στεφανιογράφημα και αν υπάρχει πρόβλημα, αυτό φαίνεται.
Μιλάμε για προβλήματα όπως στενώσεις ή αποφράξεις των στεφανιαίων αγγείων. Πρόβλημα που αντιμετωπίζεται άμεσα με σχετική επέμβαση.
Μια τέτοια εξέταση έκανε σήμερα ο έτερος ασθενής του δωματίου μου ο κ. Βασίλης(έχει ιστορικό τέτοιων εξετάσεων και επεμβάσεων), εξέταση που τη φορά αυτή βγήκε καλή και έτσι δεν χρειάστηκε τίποτε άλλο, και ο φίλος γύρισε αμέσως στο κρεβάτι του, υποβαλλόμενος μόνο σε μια ολιγόωρη ακινησία του δεξιού ποδιού, για να κλείσει (να «θρέψει») η φλέβα που είχε τρυπηθεί εκεί.
Αντίθετα, ο ασθενής του οποίου πήρα το κρεβάτι, ο κ. Παρασκευάς, δεν γύρισε αμέσως, διότι χρειάστηκε να πάει μετά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για παρακολούθηση, κάτι που κρίνεται αναγκαίο μετά από την επέμβαση που λέγαμε και την οποίαν αυτός δεν απέφυγε διότι του βρήκαν πρόβλημα σε κάποιο αγγείο το οποίο και αντιμετωπίστηκε άμεσα.
Διαβαζω:
Παρ' όλο που η στεφανιαιογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθούν οι στεφανιαίες αρτηρίες, δεν είναι απαραίτητη για όλους τους ασθενείς με στηθάγχη ή με στεφανιαία νόσο.
Oι περισσότεροι γιατροί την συνιστούν μόνον όταν νομίζουν ότι πραγματικά ένας ασθενής μπορεί να ωφεληθεί από μια εγχείρηση καρδιάς ή μια αγγειοπλαστική.
In.gr. health
Ιστορίες του νοσοκομείου
Στην «εισαγωγή» με τα «έκτακτα περιστατικά»:
- Δώστε μας το τηλέφωνο σας.
-Δεν έχω σταθερό τηλέφωνο, έχω μόνο κινητό που δεν το θυμάμαι. Θα βρείτε όμως τον αριθμό αυτό στην κάρτα μου (με την ιδιότητα μου ως μπλόγκερ) που την έχω εδώ μέσα στο τσαντάκι μου.
Ιστορίες του νοσοκομείου
Στην «εισαγωγή» με τα «έκτακτα περιστατικά»:
- Έχετε κανένα δικό σας, που θέλετε να τον ειδοποιήσουμε ότι κάνετε εισαγωγή για νοσηλεία στο νοσοκομείο μας;
- Δεν έχω κανέναν δικό μου, δυστυχώς!
Ιστορίες του νοσοκομείου
Σε λίγο, στο δωμάτιο:
- Αυτό κ. Μιχαλόπουλε, είναι το χαρτί με τα στοιχεία σας για την εισαγωγή σας. Κάποιος δικός σας να το πάει στο απέναντι κτίριο, στο γραφείο κινήσεως.
(«Δικός» μου δεν υπήρχε, αλλά βρέθηκε σε λίγο, «σαν από μηχανής θεός»! Ήταν η κ. Κατερίνα, η σύζυγος και συνοδός του κ. Παρασκευά ο οποίος είχε μεταφερθεί στην εντατική, και του οποίου το κρεβάτι είχα πάρει. Είχε έρθει για να πάρει από την ντουλάπα το βαλιτσάκι με τα ρούχα του άντρα της. Με είδε λοιπόν και με λυπήθηκε, και προθυμοποιήθηκε όχι μόνο για να μου φέρει ένα ποτήρι νερό για να πάρω το χάπι που μου έφεραν, αλλά και να πάει αμέσως μετά και στο απέναντι κτίριο - στο γραφείο κινήσεως - για να τακτοποίηση το θέμα της εισαγωγής μου!)
Ιστορίες του νοσοκομείου
Μεσημεριανό, στο δωμάτιο:
Μιχαλόπουλος: Α, ωραία! Και μου αρέσει τόσο πολύ η Σκορδαλιά! Δεν βάζετε όμως και μπακαλιάρο, λόγω νηστείας, ε; Μπράβο!
Τραπεζοκόμος: Ποια σκορδαλιά, κ. Μιχαλόπουλε! Εδώ είναι νοσοκομείο, δεν είναι ταβέρνα! Πουρές είναι αυτό που σερβίρουμε!
Ιστορίες του νοσοκομείου
Κουβέντα, μετά το μεσημεριανό:
Κυρία (επισκέπτρια σε ασθενή στο δωμάτιο): Α, είστε και θρήσκος κ. Μιχαλόπουλε, ε; Μπράβο! Και εμείς στην επαρχία (είμαι από ένα χωρίο της Λακωνίας, κοντά στην Μονεμβασία) τα κρατάμε αυτά! Σήμερα μάλιστα, της Μεταμορφώσεως, έχουμε και πανηγύρι εκεί, αφού γιορτάζει η εκκλησία του χωριού μας!
Μιχαλόπουλος: Έχετε καλή εκκλησία εκεί;
Κυρία: Ναι, πολύ ωραία εκκλησία.
Μιχαλόπουλος: Από εκκλησία λοιπόν (από καλό «κλουβί») είστε εντάξει! Άραγε, να συμβαίνει το ίδιο και με το... «πουλί», με τον παπά;
Κυρία: Βεβαίως! Ο παπάς μας, είναι και νέος, και όμορφος!
Εύχομαι ολόψυχα ταχεία αποκατάσταση της υγείας σας!
Σας ευχαριστώ ολόθερμα για τις ευχές σας, αγαπητέ και παλιέ - καλέ μου φίλε, κ. Λυκούργο Νανή! Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας που πότε δεν εκπίπτει, σας ευχαριστώ για το ότι με θυμάστε!
Κι εγώ άλλωστε αυτές τις μέρες σας σκεφτόμουν περισσότερο, και έλεγα μέσα μου: «τι καλά να ήταν κοντά μας, εδώ στην Αθήνα και όχι τόσο μακριά (στην Φλώρινα) ο καλός αυτός άνθρωπος, ο χριστιανός καρδιολόγος, ο «δικός» μου, ο κ. Λυκούργος Νανής!
Το ίδιο είναι όμως!
Το ίδιο και καλύτερο αφού έχω την αγάπη του... Αφού έχω και την προσευχή του για εμένα στον Κύριο!
Χαίρετε! :-)
Αγαπητε Παναγιωτη
Σου ευχωμε ολοψυχα περαστικα,να γινης γρηγορα καλα και να γυρισης γερος και δυνατος στο bloks su που σε περιμενη.
Αναστασια.
Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητή, και πολύ καλή μας φίλη, Αναστασία! Σε ευχαριστώ θερμά!
Με την αγάπη σας, τις ευχές σας, και τις προσευχές σας, θα γυρίσω γερός!
Ένας γερός... γέρος!
Αυτή την κουβέντα (για το μπλογκ) είχαμε που λες, και με τον Διευθυντή της πτέρυγας, τον καλό αυτό γιατρό... Σην επίσκεψη που έκανε στο δωμάτιο μου με την εκλεκτή ομάδα των συνεργατών του.
Μου είπε να μη φοβάμαι και ότι όλα θα πάνε καλά, ότι το προλάβαμε το κακό! Του απάντησα ότι δεν φοβάμαι τόσο για μένα, όσο για τους φίλους μου, τους λίγους και καλούς (τους ανέφερα – σας ανέφερα - ονομαστικά) που έρχονται στο μπλογκ μου, και συζητάμε, και που θα ανησυχούν από την απουσία μου...
Κατάλαβες Αναστασία;
Πέρα από την αλήθεια αυτή, βρήκα παράλληλα και την ευκαιρία, να... διαφημίσω και το «χαίρετε»!
Και πάλι σε ευχαριστώ! Χαίρε, Αναστασία! :-)
Αγαπητε μου Παναγιωτη
Πρεπει να σε αγαπαη πολλυ ο Θεος ,διοτι μια ψυχουλα που γνωριζα και που τωρα δεν ειναι στην ζωη,ελεγε"Αναστασια μου οι ωρες τις αρρωστιας και του πονου ειναι ωρες περισυλογης και προσευχης,τοτε το δακρυ που βγαινη απο τα ματια μας ειναι πραγματικο και ο Αγγελος του καθε ανθρωπου ακουη και αποφασιζη.Αυτο το πιστευω Παναγιωτη,διοτι εχω βρεθη πολλακις και εγω στο νοσοκομειο και με δικους μου ανθρωπους,οπως και τωρα ποθ καποιο αγαπητο μου προσωπο,πολλυ κοντινο την ερχομενη εβδομαδα κανη επεμβαση ,αρκετη εκτεταμενη στην κοιλιακη χωρα,ομως ειμαστε αισιοδοξοι ,ολα θα πανε καλα,γι αυτο και σε καταλαβαινω.
Προσευχη λοιπον και ολα θα περασουν με την βοηθεια Του.
Να εισαι καλα.Να βγης γρηγορα.
Αναστασια
Ναι Αναστασία μου! Με αγαπάει πολύ ο Θεός, όπως αγαπάει και κάθε άνθρωπο! Για τον κάθε άνθρωπο σταυρώθηκε ο Χριστός μας!
Και φυσικά, όλα αυτά τα βάσανα είναι και δοκιμασίες, αν πιστεύουμε στην Πρόνοια του Θεού, ή αν βαρυγκωμούμε! Και πάντα οι δοκιμασίες είναι στα μέτρα μας. Ποτέ ο Θεός δεν μας δίνει περισσότερο φορτίο από αυτό που μπορούμε να σηκώσουμε!
Αυτό το κατάλαβε για μια ακόμα φορά προχθές ο διαχειριστής του «χαίρετε»!
Από εκεί που ήμουν κυριολεκτικά μετέωρος, στο κενό, στο τίποτε (αβοήθητος στο σπίτι μου), βρέθηκα σε λίγη ώρα να μεταβαίνω επί πτερύγων ανέμου (με το ασθενοφόρο) στα χέρια αγγέλων και αρχαγγέλων...
Από τον συνοδηγό (φύλακα άγγελο μου) του νοσοκομειακού οχήματος, λοιπόν...
Στην κυρία που με παρέλαβε στις πρώτες βοήθειες και εισηγήθηκε την άμεση νοσηλεία μου...
Μέχρι και τον επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος... Τον σεβαστό και τρισχαριτωμένο αυτόν επιστήμονα (πάντα με το χαμόγελο και το αστείο του), με το ενδιαφέρον να μάθει πώς πηγαίνει ο... «μηχανολόγος του AutoCAD»!
Και πάλι σε ευχαριστώ Αναστασία για την παρουσία σου που μου δίνει τόση χαρά, παρουσία, που κι αυτή εμπίπτει στην απόδειξη της αγάπης του Θεού που λέγαμε!
Εύχομαι να πάνε όλα καλά στην επέμβαση που θα κάνει ο δικός σας άνθρωπος. Περαστικά του!
Χαίρετε!
OLOPSIHOS
PERASTIKA SAS
O THEOS, VOITHOS.
IPOMONI.
NITSA
Σας ευχαριστώ θερμά αγαπητή εν Χριστώ Αδελφή, κ. Ευγενία Αθανασοπούλου! Να είστε πάντα καλά! Τους χαιρετισμούς μου, και, στον αγαπητό κ. Θεόδωρο! Καληνύχτα στο Τορόντο! :-)
Απουσιολόγιο.
Ποιοι δεν ήρθαν να με δουν στο νοσοκομείο:
1. Η κ. Ελένη. Την ώρα που έβγαινα από το σπίτι για να επιβιβαστώ στο ασθενοφόρο «τράκαρα» μαζί της στο πεζοδρόμιο, τη στιγμή που επέστρεφε από τον κάδο, απέναντι, όπου είχε πάει να πετάξει τα (άλλα της) σκουπίδια. Στη συνέχεια δε, θα είχε και άλλες δουλειές με το σπίτι της...
2. Τα «παιδιά», ο 23χρονος Παύλος και η 19χρονη Ζωή. Τα οποία «παιδιά» κάπου θα είναι, χώρια προφανώς (απουσιάζουν μέρες) και η «κυρία», μου το κρύβει. Η «κυρία», που ετοιμάζει κι αυτή την βαλίτσα της για την εξοχή!..
3. Ο Μιχάλης μας, που είναι δικαιολογημένος διότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες απουσιάζει σε διακοπές σε μέρος που δεν έχει Ίντερνετ, και έτσι δεν έχει ενημερωθεί...
4. Η κ. Νίτσα μας, που είναι μακριά, στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, στο Τορόντο!
5. Η Σταυρούλα μας, που παραθερίζει σε ένα πολύ μικρό εξωτικό νησί, στον Ατλαντικό, που είναι απομονωμένο κι αυτό!
6. Ο κ. Λυκούργος μας, που έχει κι αυτός τους δικούς του ασθενείς, εκεί ψηλά στο νοσοκομείο της Φλώρινας!
7. Η Αναστασία μας, που ετοιμάζεται να φροντίσει έναν δικό της άνθρωπο που θα εγχειριστεί σε λίγες μέρες.
8. Ο κ. Άγγελος, του οποίου η τύχη αγνοείται!
9. Ο κ. Καρδάσης μας, που θα είναι μάλλον σε εξοχή, κι εκείνος, και θα προσέχει και τα εγγονάκια!
Ποιον άλλον ξέχασα;
:-)
Γιατί δεν έκανα κι εγώ στεφανιαιογραφία:
Διότι η επέμβαση – εξέταση αυτή, γίνεται (όπως μαθαίνω) «σε ασθενείς που έχουν ΣΙΓΟΥΡΑ κάποιο πρόβλημα στα στεφανιαία αγγεία. Και κυρίως σε άτομα που έχουν περάσει έμφραγμα ή στηθάχγη και έχουν παθολογική δοκιμασία κόπωσης.»
Εγώ λοιπόν δεν είχα έμφραγμα, αλλά απλά ενδείξεις στηθάγχης!
Και φυσικά δεν ξέρουμε αν έχω «παθολογική δοκιμασία κόπωσης», αφού δεν έχω υποβληθεί ακόμα στο τεστ αυτό!
Δεν έκανα λοιπόν στεφανιαιογραφία. Η οποία, να γιατί γίνεται:
"Η στεφανιογραφία είναι εξέταση με την οποία σκιαγραφούνται οι στεφανιαίες αρτηρίες. Έτσι απεικονίζονται διάφορες παθολογικές καταστάσεις (αθηροσκλήρυνση, θρόμβωση, συγγενείς ανωμαλίες και σπασμός) και γίνεται εκτίμηση της σοβαρότητας αυτών.
Δεν έκανα λοιπόν στεφανιαιογραφία, η οποία να πώς γίνεται:
Η στεφανιογραφία αποτελεί τμήμα του καρδιακού καθετηριασμού.
Γίνεται με παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα, ή της βραχίονας αρτηρίας στην πρόσθια επιφάνεια της κατ' αγκώνα άρθρωσης.
Από το σημείο της παρακέντησης εισάγονται ειδικοί καθετήρες που προωθούνται διαμέσου των αρτηριών (μηριαίας, λαγόνιας, αορτής ή βραχίονας, υποκλείδιας, αορτής) στην αριστερή κοιλία ή την ανιούσα αορτή.
Ειδικός καθετήρας εισάγεται στα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών που βρίσκονται στην αρχή της ανιούσας αορτής, και γίνεται έγχυση σκιαγραφικού υλικού σε αυτές διαδοχικά, πάντα υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.
Στη στεφανιογραφία παρατηρείται η μορφολογία και η ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών, διαπιστώνονται τυχόν στενώσεις τους (η σοβαρότητα τους και η τοπογραφική θέση τους) και τυχόν παράπλευρη κυκλοφορία.
Ελέγχεται επίσης η βατότητα προηγούμενων στενώσεων που υποβλήθηκαν σε διόρθωση, όπως αορτοστεφανιαία παράκαμψη (μπάι-μπας) ή αγγειοπλαστική (μπαλονάκι).
Υπάρχει βέβαια, και η «μαγνητική στεφανιογραφία» ...
...μια νέα τεχνική που όμως δεν γίνεται στο νοσοκομείο μου.
Είναι μία νέα, μη επεμβατική, τεχνική που βασίζεται στην μαγνητική τομογραφία, χάρη στην οποία οι γιατροί μπορούν να έχουν μία τρισδιάστατη εικόνα της καρδιάς και των αγγείων της. Η νέα τεχνική με την ονομασία μαγνητική στεφανιογραφία, θα αποτελέσει μελλοντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύριο διαγνωστικό εργαλείο για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, την ανεύρεση δηλαδή των αγγείων της καρδιάς που έχουν αποφραχθεί.
Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι προσφέρει υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατες εικόνες της καρδιάς και των στεφανιαίων αγγείων, εφάμιλλης ποιότητας με αυτές της κλασσικής στεφανιογραφίας, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ την εισαγωγή καθετήρα στα αγγεία και την έγχυση σκιαγραφικού υγρού.
ΔΙΑΒΑΖΩ:
"Αν και είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξουμε ότι η μαγνητική στεφανιογραφία θα αντικαταστήσει την "κλασική" μέθοδο, η νέα μέθοδος σίγουρα θα αποτελέσει μια συμπληρωματική εξέταση για τη στεφανιογραφία που είναι πιο επεμβατική (σε φτιάχνουν επί τόπου αν διαπιστωθεί το πρόβλημα). Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η μαγνητική αγγειογραφία κοστίζει σχεδόν τα μισά χρήματα, σε σχέση με την κλασική μέθοδο."
Βέβαια ο συνασθενής μου ο κ. Βασίλης υποστήριξε (στην κουβέντα που είχαμε) ότι σε αυτήν (την μαγνητική στεφανιογραφία) δεν σε τρυπάνε μεν, αλλά υπάρχει το μείον της ακτινοβολίας...
Όπως έγραφα λοιπόν προχθές:
«Δεν μου έγινε στεφανιογράφημα, και η αναγκαιότητα του θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του σπινθηρογραφήματος και του τεστ κοπώσεως το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει στο καλό αυτό νοσοκομείο.»
http://xairete.blogspot.com/2010/08/482010.html
Γιατί γίνεται η δοκιμασία κόπωσης;
Η στεφανιαία νόσος στα αρχικά της στάδια μερικές φορές δεν προκαλεί ενοχλήματα στον ασθενή. Εκτός αυτού, ο συνήθης απλός διαγνωστικός έλεγχος (check-up) που περιλαμβάνει κλινική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα σε ηρεμία, επίσης δεν αποκαλύπτει αυτή την πάθηση στα αρχικά της στάδια. Γι' αυτόν τον σκοπό πραγματοποιείται η δοκιμασία κοπώσεως, κατά τη διάρκεια της οποίας λόγω της σωματικής άσκησης η καρδιά αναγκάζεται να αντεπεξέλθει σε δυσκολότερο έργο απ' ότι στην καθημερινή ζωή, έργο όμως που μια φυσιολογική καρδιά μπορεί να το φέρει άνετα εις πέρας. Έτσι, εφόσον πράγματι υπάρχει στεφανιαία νόσος, αποκαλύπτεται η αδυναμία της καρδιάς να εκτελέσει το έργο που της ζητείται, γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή, ο οποίος εμφανίζει στηθάγχη (δηλαδή χαρακτηριστικό πόνο στο στήθος που δηλώνει στεφανιαία νόσο) ή άλλα συμπτώματα ισχαιμίας, ή/και από τον γιατρό, που βλέπει σταδιακά να μεταβάλλεται το ηλεκτροκαρδιογράφημα καθώς συνεχίζεται η άσκηση και να γίνεται από φυσιολογικό παθολογικό.
Έτσι μπορεί να διαγνωστεί αυτή η νόσος εγκαίρως. Η εξέταση συνιστάται εντόνως σε άτομα χωρίς συμπτώματα που όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από στεφανιαία νόσο, λόγω ύπαρξης προδιαθεσικών παραγόντων, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ο σακχαρώδης διαβήτης, το βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, ...
...το έντονο άγχος και η υπέρταση.
«Το έντονο άγχος και η υπέρταση»; Ωχ, νομίζω ότι εδώ με πιάσανε να... «κλέπτω οπώρας»!
Κύριε Βασίλη! Μπες κι εσύ με το δικό σου λάπτοπ στη συζήτηση, εδώ στο μπλογκ, για να μας διαφωτίσετε, και, δημόσια! Σε περιμένουμε!
Οι προσευχές των φίλων του Παναγιώτη, έπιασαν τόπο! Είναι καλά, στο σπίτι, στις επάλξεις του "χαίρετε" ξανά! :-)
http://xairete.blogspot.com/2010/08/blog-post_9932.html
Δημοσίευση σχολίου