Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Παντρεύτηκαν στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου!

«Παντρευτήκαμε στη "στέγη της Ελλάδας", σε υψόμετρο 2.803, μια ανάσα από την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου».

Αυτή, η Παναγιώτα είναι τοπογράφος. Αυτός, ο Θάνος Βλέτσης είναι μόνιμος υπαξιωματικός του Στρατού. Το μυστήριο, έγινε στο πέτρινο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, το οποίο ανήκει στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου έξω από το Λιτόχωρο.


"Με τον Θάνο γνωριστήκαμε πριν από τρία χρόνια εδώ ακριβώς, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι λειτουργία. Έμεινα αποσβολωμένη από την ομορφιά και την αγριάδα του τοπίου και είχα αποφασίσει από τότε ότι θα παντρευόμουν εδώ", λέει στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» η νύφη, που γι αυτόν τον γάμο φόρεσε ορειβατικά μποτάκια.
Οι δε καλεσμένοι, περπάτησαν για 8 ώρες στο δάσος του βουνού προκειμένου να παρακολουθήσουν το μυστήριο.

Η ανάβαση των 130 καλεσμένων άρχισε το πρωί της περασμένης Παρασκευής από τη θέση Γκορτσιά, περίπου 14 χιλιόμετρα έξω από το Λιτόχωρο. Διανυκτέρευσαν δε στο απομακρυσμένο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης» (που είναι χτισμένο στο φαλακρό διάσελο μεταξύ των κορυφών Προφήτης Ηλίας και Τούμπα), με θέα τη μισή Ελλάδα, εκεί που την επόμενη μέρα, στήθηκε (μετά το μυστήριο) και το γλέντι!..
Τα εφόδια για το γλέντι στο καταφύγιο και κάποιοι ασυνήθιστοι στην πολύωρη πεζοπορία μεταφέρθηκαν με τα μουλάρια του Τάκη Ζορμπά, του αγωγιάτη του Ολύμπου όπως τον γνωρίζουν οι ορειβάτες και φύλακα του καταφυγίου «Γιόσος Αποστολίδης».


ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=39130&catid=3


Απορίες:
1. Πώς χώρεσαν όλοι αυτοί (οι 130) συγγενείς, καλεσμένοι, γαμπρός και νύφη (και ο παπάς;) στο καταφύγιο το βράδυ της Παρασκευής;
2. Άξιζε όλος αυτός ο κόπος; Και ποιος ήταν ο σκοπός; Η δημοσιότητα; Να χαρούν τη θέα; Και αν ναι, τότε έτσι αντιλαμβάνονται το μυστήριο;
3. Να ήταν άραγε ανάλογου μεγέθους (με την ορειβασία) και η χριστιανική προετοιμασία του ζευγαριού; Η ηθική και πνευματική του ανάβαση πριν το μυστήριο;

5 σχόλια:

stavroula είπε...

Prepei na eixan oloi tous gera podia, kai o papas mazi:D
Pistepse me (being there done that).

P. MICHALOPOULOS είπε...

«Με τον Θάνο γνωριστήκαμε πριν από τρία χρόνια εδώ ακριβώς, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι λειτουργία» είπε η νύφη.

Άρα, μόνο τότε γίνεται λειτουργία εκεί, και μόνο τότε έχει παπά το εκκλησάκι. Άρα, ο παπάς τη φορά αυτή πήγε επίτηδες για τον γάμο, από το μοναστήρι προφανώς. Μεγάλη η χάρη τους, αν μάλιστα πήγε και αφιλοκερδώς.

Αλλά μου έκανε εντύπωση και το σεμνό νυφικό τησ κοπέλας, που δεν πιστεύω να οφειλόταν μόνο στο κρύο εκεί στην κορυφή του βουνού.

Τέλος, αν κατάλαβα καλά τη φράση σου Σταυρούλα, αυτήν την αγγλική, θα εννοείς την εμπειρία σου από τα δικά σας τα βουνά. Το βουνό των διακοπών σας, αλλά και το άλλο του μοναστηριού. Έτσι;

stavroula είπε...

That's right!

Nai ontws mou ekane entupwsh to nufiko gia ta shmerina dedomena.
Elpizw k o papas na mhn peire fakelaki, 3ereis apo auto pou pernoun kai oi giatroi.

stavroula είπε...

PS
Mia fora fainontai glukhtatoi k euthxismenoi k as tous euxh8oume na zhsoun.
Agapoun thn fush (thn Dhmiourgia upo8etw) mia kai pantreuthkan ston Profhth Hlia.Etsi den einai?

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ναι έτσι είναι Σταυρούλα! Εύχομαι δε κι εγώ, "να ζήσουν"! Και ελπίζω να μην πήρε φακελάκι ο παπάς...

Αφού στο ρεπορτάζ διάβασα ότι τα παιδιά αυτά – γλυκύτατα όντως - έκαναν αγώνα για να πείσουν τους γέροντες του μοναστηριού –ιδιοκτήτη του εξωκλησιού, να τους δοθεί η άδεια να κάνουν εκεί ψηλά τον γάμο τους. Πρότειναν στο μοναστήρι, λέει η νύφη, να το παίξουν... «κόρωνα γράμματα»!

Έβαλαν δηλαδή κλήρο ανάμεσα στο εκκλησάκι της κορυφής και σε μια άλλη (πεδινή) εκκλησία. Και ο κλήρος έπεσε στον προφήτη Ηλία στον Όλυμπο.

Οπότε, αν έπεισαν τους γέροντες ότι αυτό είναι και το θέλημα του Θεού, πιθανόν και αυτοί να τους έκαναν και δώρο τον ορειβάτη παπά! :-)